Facebook

Instagram

Tillgång till metaller och mineral sätter takten i klimatomställningen enligt ny studie


2021-09-28

– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för ny rapport från Svemin.
Bild: Svemin
– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för ny rapport från Svemin.

Den viktigaste drivkraften till ökad efterfrågan på många metaller fram till 2050 kommer att vara klimatomställningen. Det visar en ny rapport från Svemin som lanseras idag måndag. Den klimatpolitiska ambitionsnivån kommer därför vara direkt relaterad till tillgången till råmaterial.
– Ju snabbare vi vill ställa om till ett nettonollsamhälle desto högre efterfrågan på metaller, säger Katarina Nilsson, projektledare för studien.

Vi står inför en klimatutmaning som saknar motstycke. FN:s klimatpanel IPCC slår larm i sin senaste rapport och visar att den pågående klimatförändringen både är mer omfattande och går snabbare än de mest dystra prognoserna. Hur världen agerar under de närmaste åren kommer att vara avgörande för att undvika än mer katastrofala klimateffekter.

Att fasa ut användning av fossila energikällor och byta dessa mot alternativa energikällor skapar dock utmaningar. I EU:s industristrategi pekar EU-kommissionen på att ett beroende av fossila källor riskerar att bytas mot ett beroende av metall- och mineralråvaror.

—Det har de helt rätt i, säger Katarina Nilsson. Vindkraftverk, solpaneler, batterier, elbilar – de flesta tekniker som ska hjälpa oss att ställa om till klimatneutralitet kräver att vi har tillgång till metaller och mineral. Frågan är hur mycket metaller och mineral som kommer att behövas för att uppnå politiska klimatmål och hur mycket av detta behov kan täckas av återvinning.

Sverige är EU:s mesta gruvnation och har stor potential att bidra med såväl primär brytning som återvinning. Dock har det saknats en samlad vetenskaplig bild av samhällets behov av metaller och mineral, kopplat till Sveriges potential att bidra till att tillgodose det behovet.

—En slutsats i rapporten är att den viktigaste enskilda drivkraften till ökad efterfrågan för flertalet metaller fram till 2050 kommer att vara klimatomställningen. Därmed kommer ambitionsnivån i klimatomställningen kraftigt påverka efterfrågan av dessa metaller, säger Katarina Nilsson. Samtidigt visar analysen att återvinning är viktigt men förväntas inte kunna täcka uppkomna efterfrågan med mer än 15–26 procent fram till 2050.

Svensk gruvnäring ligger i global framkant vad gäller hållbar gruvbrytning. Klimatavtrycket för metaller producerade här i Sverige är redan lågt i en global jämförelse och målet är att vara helt fossilfria senast 2045.

—Med ett ökat metallbehov blir det än mer viktigt att de metaller som vi producerar för klimatomställningen produceras på ett klimatsmart sätt, produkter som Sveriges gruv-, mineral- och metallproducenter kan bidra med, säger Katarina Nilsson.


Källa: Swemin


Skriv utInuti Bolidens gruva.
Inuti Bolidens gruva.

Elektrifiering av Boliden stöttas av Energimyndigheten

Energimyndigheten har beslutat att ge stöd med 66,8 miljoner kronor till Boliden för en investering i ett elektriskt produktionssystem för underjordsgruvor. Satsningen är på...

Läs mer
DAFO
Epirocs Boltec E bergförstärkningsrigg ingår i ordern från LKAB.

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder från LKAB

Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer
Hexagon

Tillstånd för guldbrytning har vunnit laga kraft

Botnia närmar sig gruvstart samtidigt som guldpriset fortsätter att handlas på...

Läs mer
Duroclasercoating 550
Epiroc Simba produktionsborrigg.

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Turkiet

Epiroc har vunnit en stor order för gruvutrustning från Eti Bakir i Turkiet. Maskinerna...

Läs mer


Mark- och miljödomstolen avvisar LKAB:s ansökan för Kirunagruvan

Efter över tre års hantering av LKAB:s ansökan för den befintliga verksamheten...

Läs mer

Epiroc vinner stor utrustningsorder för ny gruva i Kanada

Epirocs Pit Viper borriggar kommer att bli fullt autonoma när de är i drift hos IAMGOLD.

Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer


Grönt ljus för två guldgruvor i Västerbotten

Två nya guldgruvor i Västerbotten har fått miljötillstånd enligt den...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se