Facebook

Instagram

Miljötillståndsansökan kungjord


2019-09-17

Bild: Steve Bidmead/Pixabay

Mark- och miljödomstolen har nu kungjort Botnia Explorations miljötillståndsansökan som inlämnades den 15 augusti 2018 om småskalig guldgruvdrift i Vindelgransele, Västerbotten. En kungörelse innebär att tillståndsprövningen i domstolen nu påbörjas i detalj.

Vindelgransele gruvor består av två guldfyndigheter, Fäbodtjärn och Vargbäcken. Efter erhållande av miljötillstånd planeras verksamheten att påbörjas i Fäbodtjärn som innehåller höga guldhalter med goda möjligheter till bra lönsamhet. Verksamheten i Vargbäcken planeras sedan att påbörjas som fas 2.

– Vi är glada att prövningen av vår miljötillståndsansökan nu påbörjas och vårt arbete kommer nu att fokuseras på att bemöta tekniska frågor och synpunkter i övrigt som kan komma på ansökan. Det är en inspirerande och rolig utmaning vi står inför och tillsammans med Advokat Magnus Fröberg och konsultfirman Ramböll som är specialiserade på miljöfrågor ser vi fram emot att möta denna utmaning, säger Thomas Ljung, VD på Botnia Exploration, och fortsätter:

– Utöver arbetet med miljötillståndsansökan pågår ett intensivt arbete med våra mobiliseringsplaner. Allt för att Botnia Exploration är redo att påbörja produktionen så fort som möjligt efter att ett miljötillstånd har vunnit laga kraft. Guldpriset är nu på vår sida då priset är cirka 473 000 kr per kilo jämfört med cirka 364 000 kr per kilo då vi publicerade vår lönsamhetsstudie i juni 2018. Det priset får gärna hålla i sig.


Fäbodtjärn
Bolaget har beviljats bearbetningskoncession Fäbodtjärn K nr 1 enligt minerallagen med giltighetstid till 2041-09-06. Koncessionen innebär rätt till utvinning och tillgodogörande av guld och silver enligt minerallagens bestämmelser.

I gruvan planeras maximalt 120 000 ton malm per år att brytas och den ansökta verksamheten omfattar en total brytning av 250 000 ton malm. Verksamheten beräknas att pågå mellan 4–6 år. Fyndigheten är dock inte avgränsad mot djupet,varför det senare kan bli aktuellt med ytterligare brytning, och i så fall kommer detta att föregås av en ny tillståndsansökan.

Brytningen kommer att ske i underjordsgruva genom s.k. igensättningsbrytning, vilket innebär att tidigare brutet gråberg, företrädesvis metasedimentet, kommer att återfyllas i de hålrum som bildats i berget. Återfyllningen minskar på så sätt behovet av bortskaffning och deponering av gråberg som är potentiellt syrabildande.

Bolaget har genomfört en feasibilitystudie sammanställd av GeoVista AB som visar genomförbarheten av projektet Vindelgransele gruvor, representerat av den guldförande kvartsgången i Fäbodtjärn. Den kassaflödeskalkyl som upprättats visar att Fäbodtjärn under de tre första åren kan generera en god lönsamhet. Denna kalkyl baseras på att malmen levereras antingen direkt till ett smältverk eller till ett externt anrikningsverk i regionen.

Bolaget har genomfört en första bedömning av mineralreserver för guld inom Fäbodtjärns bearbetningskoncession baserat på feasibilitystudien. Bedömningen visar på sannolika mineralreserver på 116 kton, med en genomsnittlig guldhalt uppgående till 7.7 gram guld per ton. Det faktum att mineraliseringen är öppen mot djupet indikerar goda möjligheter till att utöka gruvans livslängd. Fäbodtjärn bedöms vara en så kallad orogen guldfyndighet som kan ha ett stort djupgående.

En mineralreserv är den del av en mineraltillgång där ekonomisk bärkraft visats genom en feasibilitystudie innehållande en lönsamhetsstudie. Detta betyder att en mineralreserv har en högre säkerhet jämfört med en mineraltillgång och kan därför användas som underlag då finansiering via bank eller andra institut krävs.

I Fäbodtjärn har en bedömning av mineraltillgångar och mineralreserver utförts.

Sannolik Mineralreserv: 116 kton med 7,7 g/t guld - cutoff 0,0 g/t

Antagen Mineraltillgång: 85 kton med 5,9 g/t guld - cutoff 0,0 g/t

Mineraltillgångarna rapporteras exklusive mineralreserver.

Bedömningen av mineralreserverna i Fäbodtjärn gjord av Bergsingenjör Thomas Lindholm (MSc, FAusIMM), Kvalificerad Person från det oberoende företaget Geovista AB.

Mineraltillgångarna har uppskattats i enlighet med den av SveMin, FinnMin och Norsk Bergindustri utgivna FRB-standarden,2012-års utgåva. FRB-standarden är i allt väsentligt lik t.ex. JORC-koden i vad avser kategoriseringen. Bedömningen av mineraltillgången i Fäbodtjärn har gjorts av Bergsingenjör Thomas Lindholm, GeoVista AB, oberoende konsult och Kvalificerad Person, i samarbete med Frank van der Stijl, chefsgeolog hos Botnia Exploration och Kvalificerad Person.


Vargbäcken
Bolaget har beviljats bearbetningskoncession Vargbäcken K nr 1 enligt minerallagen med giltighetstid till 2028-10-13. Bearbetningskoncessionen omfattar brytning av guld.

Brytningen kommer att ske i dagbrott som kommer att vara ca 260–280 m långt och 40–50 m brett. Djupet hos dagbrottet beräknas i snitt uppgå till ca 25 m. I dagbrottet kommer maximalt 130 000 ton malm per år att brytas och den ansökta verksamheten omfattar en total brytning av 400 000 ton malm. Verksamheten beräknas att pågå mellan 4–7 år. Fyndigheten i Vargbäcken är dock öppen mot djupet, varför det kan bli aktuellt med ytterligare brytning, i så fall kommer detta föregås av en ny tillståndsansökan.

Vargbäcken har en mineraltillgång rapporterad enligt NI 43–101:

Indikerad Mineraltillgång: 1,37 miljoner ton med 1,44 g/t guld (63,200 oz.) - cutoff 0,6 g/t

Antagen Mineraltillgång: 0,65 miljoner ton med 1,70 g/t guld (35,800 oz.) - cutoff 0,6 g/t

eller med en högre cutoff:

Indikerad Mineraltillgång: 0,38 miljoner ton med 2,7 g/t guld (33,100 oz.) - cutoff 1,5 g/t

Antagen Mineraltillgång: 0,32 miljoner ton med 2,4 g/t guld (24,700 oz.) - cutoff 1,5 g/t

Bedömningen av mineraltillgångar är utförd av Mr. Neil Inwood (MSc, FAusIMM), en Principal Resource Geologist hos Coffey Mining, ett oberoende konsultföretag inom geologi och gruvdrift. John Nebocat, P.Eng., kvalificerad person enligt definitionen i NI 43–101, tar ansvar för de prospekterings- och geologiska data som ingår i bedömningen.

Bolaget har utfört sovringstester med material från guldmineraliseringen Vargbäcken. Dessa tester visar att det är möjligt att avskilja upp till cirka 70% av volymen som utgör ofyndigt gråberg vilket leder till sänkta kostnader i processteget.

Ingen genomförbarhetsstudie innehållande en lönsamhetsstudie har ännu publicerats för Vargbäcken.




Källa: Botnia Exploration


Tipsa en vn Skriv ut



Gruvan har premiär på Viaplay och TV3 hösten 2025.

Äntligen dags – gruvan tar plats i rutan

I höst får gruvnäringen äntligen den plats i rampljuset den förtjä...

Läs mer
Kulverket
Radon under jord – mätmetoder och gränsvärden för tunnlar och gruvor

Radon under jord – mätmetoder och gränsvärden för tunnlar och gruvor

Radon i marken är den vanligaste källan till förhöjda radonhalter i...

Läs mer


Epirocs Simba-borriggar når 1 miljon borrmeter i LKAB:s gruva i Malmberget

"Vi är mycket glada över att våra Simba-borriggar fortsätter att leverera...

Läs mer


Bröderna Isaksson gör tunga investeringar i stora maskiner

Att, som Br Isakssons Markteknik AB i Kalix, gå från noll till 54 anställda...

Läs mer
Fogmaker
<span>Förarlösa maskiner behöver kunna anpassa sig efter förändringar i omgivningen för att inte riskera att skada miljön eller, i värsta fall, människor.</span>

Tunga AI-styrda maskiner ska bli säkrare med beräkningsfysik

När tunga maskiner ska bli robotar med självstyrande förmågor är sä...

Läs mer
L5N 550
Fully automated the interoperable connection device is ruggedized to withstand the harsh environmental conditions of mines Image ABB

ABB avtäcker sin senaste teknikdemonstrator: eMine™ Robot Automated Connection Device - en ny kraftladdningslösning för gruvlastbilar

•      Teknikdemonstratorn är en helautomatisk...

Läs mer
DAFO

Boliden och Komatsu fördjupar samarbete kring fossilfri gruvdrift

Boliden och Komatsu har under flera år samarbetat kring elektrifiering och automatisering av...

Läs mer
Flamkontroll

Fogmaker International AB har erhållit FM godkännande för sitt brandbekämpningssystem.


Fogmaker International AB är glada att meddela att de har fått en ny certifiering fö...

Läs mer
T.v. fossilfri järnsvamp, t.h. Martin Pei, teknisk direktör SSAB.

HYBRIT: Sex års forskning banar väg för fossilfri järn- och ståltillverkning i industriell skala

HYBRIT-initiativet presenterar nu resultatet av sex års forskning i en slutrapport till...

Läs mer
ABB and AMSA are combining expertise and resources to advance sustainable solutions in mining Image ABB

Antofagasta Minerals ingår samarbete med ABB för att driva verkliga framsteg i sin gruvverksamhet kring minskade koldioxidutsläpp

•      Samarbetet syftar till att främja hållbara...

Läs mer


Med siktet inställt på ansvarsfull kopparproduktion

Gruvaktiebolaget Viscaria, tidigare känt som Copperstone Resources, planerar att å...

Läs mer
Epiroc Minetruck MT65 S

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Indien

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv och...

Läs mer

Epiroc-priser uppmärksammar enastående kundsamarbete och innovation

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer
The prototype blocks were produced in Thomas Concrete Group's subsidiary Thomas Betong's plant in Lane-Ryr, Sweden. 

New product can revolutionize the concrete industry - reduces the climate footprint by 95 percent

Boliden has made a significant technical breakthrough where slag from existing metal production in...

Läs mer
Bilderna visar den batterielektriska trolley-gruvtrucken som kör uppför rampen på den 800 meter långa testbanan i Rävliden, Kristinebergsgruvan. 

Boliden, Epiroc och ABB gör det första batterielektriska trolleysystemet för gruvdrift underjord till verklighet

Boliden, Epiroc och ABB har nått en ny teknologisk milstolpe genom att framgångsrikt...

Läs mer


L5 Navigation förvärvar mjukvarutunga och gruvfokuserade Rockma

L5 Navigation, ett ledande bolag inom positioneringsteknik för maskinstyrning och GNSS-mä...

Läs mer
&Ouml;stra Malmberget Wesley Overklift LKAB

LKAB ansöker om planföreläggande hos regeringen för att säkra grön omställning i Gällivare

LKAB vänder sig nu till regeringen med en begäran om planföreläggande för...

Läs mer


ifm anställer ny försäljningschef 

Glenn Nordvall rekryterades nyligen till försäljningschef på ifm electronic ab....

Läs mer
SmartROC T25 R

Epiroc lanserar den radiostyrda borriggen SmartROC T25 R – en smart rigg för smartare operatörer.

Epiroc lanserar nu ett nytt flaggskepp för radiostyrd bergborrning, SmartROC T25 R –...

Läs mer
Epiroc

SSAB och Epiroc utökar partnerskapet med återvunnet stål utan fossila koldioxidutsläpp, med start i Q3 2023

Epiroc blir första företag i gruvindustrin att teckna ett leveransavtal med den svenska...

Läs mer
Brooks GF40 universal massflödesregulator. 

KORTA LEDTIDER PÅ MASSFLÖDESREGULATOR FRN BROOKS

Brooks GF40 termisk massflödesregulator/massflödesmätare med elastomer tätning...

Läs mer


Mest lästa

ifm electronic ab

smarthook




solidmakarna



BK Services


AIF  Avinf


Villiam Petersen tandhjulsfabriken




JM Indutech

SK Licenssvets

Brady



Proco Services

Aircoil


MPC

Decksafe


REFAB

Alron

Prosmart


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se