Facebook

Instagram
Scandinavian Stone, stenbrottet i Vånga, februari 2022:

Jörgens framruta rammas av ett stenblock på 10 ton


2022-06-30

Jörgen Stjernkvist maskin träffades av ett stort granitblock, men glaset på framrutan räddade honom.
Bild: Hammerglass
Jörgen Stjernkvist maskin träffades av ett stort granitblock, men glaset på framrutan räddade honom.

\
Bild: Hammerglass
"Hållfastheten hos Hammerglass avgjorde valet för mig" säger Sven Jönsson är miljö- och arbetsmiljöansvarig på Scandinavian Stone.

\
Bild: Hammerglass
"Ena sekunden satt stenklumpen fast mot bergsväggen, andra sekunden rammade den min framruta. Jag hann inte ens fatta vad som hände" säger Jörgen Stjernkvist.

\
Bild: Hammerglass
"Dagens standarder motsvarar inte alla risker som skyddsrutor kan utsättas för – därför ställer vi högre krav på våra produkter"

Jörgen Stjernkvist rensar ofta dynamitrännor och har bra koll på läget. Men alla kan ha otur – och en helt vanlig måndag på jobbet hade han det. Ett stort granitblock lossnade oväntat ur berget och rasade ner på marken i olika delar.
– Jag hann inte tänka förrän det var över, det enda som fanns i mitt huvud efteråt var glädje över att jag hade klarat mig, säger han.

Jörgen har varit maskinförare sedan 1978, en ung grabb som gick i sin pappas fotspår. Han har inte ångrat yrkesvalet, det har varit en spännande bransch att verka i och han har kört en mängd olika maskiner genom åren. Säkerheten har förstås utvecklats mycket under resans gång och hos Scandinavian Stone är man extra säkerhetsmedveten. Alla vet vad som kan hända om olyckan är framme och att skillnaden mellan liv och död då kan bero på vilka förebyggande skyddsåtgärder som satts in.

– Jag har jobbat hårt i hela mitt liv och varit förskonad från olyckor. Visst har jag utsatts för sten mot rutan och lite glaskross, men inget allvarligt har hänt. Nu har jag bara ett och ett halvt år kvar till pensionen. Jag ser fram emot den, jag kommer fixa med hus och trädgård, göra sånt som jag trivs med. Efter det som nu hänt är jag ännu mer tacksam över de små sakerna i livet. Läget kunde sett helt annorlunda ut, det förstår jag när jag ser bilden med stenblocket och maskinen. Jag satt ju faktiskt i den, med bara en maskinruta emellan.


Vad hände?

– Jag rensade bland dynamitrännorna, det är ingen ovanlig uppgift för mig, men just det här stenblocket hade en lång spricka i sig som sköt inåt och uppåt, den gick inte se med blotta ögat. Och medan jag arbetade så lossnade blocket, det gick otroligt fort. Ena sekunden satt stenklumpen fast mot bergsväggen, andra sekunden rammade den min framruta. Jag hann inte ens fatta vad som hände.


Du har skyddsklass 3, vilket inkluderar vår RABS-lösning med skydd för hela hytten. Vad tänker du om det nu?
– Stenen hade ju en spetsig form framtill, vilket gjorde den ännu farligare. Spetsen har skjutit in framrutan lite grann, men därefter tog det stopp. Utan Hammerglass RABS tänker jag att den där spetsen nog hade nått fram till mig.


Vad sa familjen när du kom hem den dagen?
– Jag har tonat ner händelsen, jag vill inte att dom ska bli rädda i onödan. Det gick ju bra, trots allt, och som jag ser det klarade jag mig eftersom Scandinavian Stone inte förlitar sig på turen. Företaget investerar i rätt sorts säkerhet.

Sven Jönsson är miljö- och arbetsmiljöansvarig på Scandinavian Stone och Jörgens olycka ger honom bekräftelse på att han valt rätt säkerhetslösning anpassad för miljön som maskinen arbetar i.

– Säkerhet kommer alltid först. Vårt mål är att hitta och använda bästa teknik och metod anpassad för våra behov på respektive arbetsställe, konstaterar han.


Varför har ni valt Hammerglass?
– Eftersom ingen kunde lämna garantin att deras produkt ”ger tillräckligt skydd”, varken myndigheter eller tillverkare har kunnat hjälpa oss här, så gjorde jag en egen analys där jag utgick från materialval och grundkonstruktion baserat på den kunskap jag har om polymera material och glas. Slagsegheten hos polykarbonat är känd så det avgjorde för mig.


Vad är dina tankar om vår produkt nu – efter Jörgens olycka?
– Vi är ju så klart väldigt tacksamma för att rutan höll emot! I samband med detta har vi startat en egen översyn av våra riskanalyser och undersöker vilka åtgärder vi kan göra för att framför allt stärka skyddet vid massiva ras direkt på förarhytten.

Malin Påhlsson är konstruktör och regelverksansvarig på Hammerglass och hon var tidigt på plats i Vånga för att med egna ögon se hur RABS-ramen tog sig ut efter olyckan. Det har handlat om extrema krafter i en riskfylld arbetsmiljö, konstaterar hon.

Arbetsmiljöverket ställer krav på att operatören av fordon i stenbrottsmiljöer ska skyddas mot fallande sten. Här är det upp till arbetsgivaren att utföra en bred riskanalys, som tar hänsyn till miljön som maskinen arbetar i och vilken typ av arbetsuppgifter som utförs. Minsta tänkbara olycksscenario utgör en potentiell fara för maskinföraren och bör påverka valet av säkerhetslösning. Arbetsmiljöverket hänvisar också till att ett skyddstak för en hytt ska klara att en vikt på 227 kg släpps på taket från 5 meters höjd. Hammerglass RABS ram testas på samma sätt som ett skyddstak trots att motsvarande standard för ett frontskydd egentligen endast kräver halva den kraften.

– Anledningen till att Hammerglass ställer högre krav på produkten än vad som behövs, beror på att vi anser att standarderna idag inte motsvarar de reella risker som skyddet kan utsättas för. Ett ras kan lika gärna falla på fronten av maskinen som på toppen av den och RABS-ramen ska även skydda föraren mot stenkastningar från en exploderande dola, säger Malin.

– Vid olyckan kan vi dessutom konstatera att ramen mest troligt har utsatts för en kraft långt utöver vad Arbetsmiljöverket hänvisar till och att konstruktionen i det här fallet höll för mer än vad den lovar. Det blir även ett kvitto till Scandinavian Stone att man tänkt rätt i sin riskbedömning och tagit fasta på att välja bästa tänkbara skydd för situationen. I just den här olyckan kan det ha varit det som avgjorde att föraren kunde kliva ur hytten oskadd.


Källa: Hammerglass

Skriv utArctic Minerals ingår avsiktsförklaring om att förvärva guldprojekt i Norge

Arctic Minerals AB har idag ingått en icke bindande avsiktsförklaring om att förvärva 100 procent av guldprojektet Katterat i Norge från ett bolag som kontrolleras av David...

Läs mer
Gruvteknik
Epirocs Minetruck MT42 Battery är del av ordern från Glencore.

Epiroc vinner stor order för batterielektrisk utrustning för ny helelektrisk gruva i Kanada

Epiroc har vunnit en stor order från Glencore i Kanada för batterielektrisk utrustning...

Läs mer
Green Cargo kommer att använda Re-lok till LKAB:s insatståg. På bilden drar de ståltåget 9107.

Green Cargo återfår förtroendet för LKABs insatstågtrafik

LKAB har valt Green Cargo som operatör för gruvbolagets transporter av insatsvaror mellan...

Läs mer
Epirocs Scooptram ST14 lastare är del av ordern från Fresnillo.

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Mexiko

Epiroc har vunnit en stor order för olika sorters gruvutrustning och automationslösningar...

Läs mer
DAFO
Ida Kreivi Barsk.

Sommarvikarien som stannade i gruvan

Ida Kreivi Barsk fick sommarjobb som kaxprovtagare på Kaunis Iron sommaren 2021. Ett år...

Läs mer
Epirocs SmartROC T35 ovanjordsborrigg, som Skanska kommer att fälttesta i batterielektrisk version.

Epiroc testar första batterielektriska ovanjordsborrigg

Epiroc har kommit överens med Skanska om att fältprova den första batterielektriska...

Läs mer
Gruvbrytning i Svappavaara.

Krig och kris ger rekordstöd för nya svenska gruvor

Krig och ökad risk för internationella konflikter och kriser har under våren...

Läs mer

64 procent av kvinnorna positiva till jobb i gruvan

Gruvbranschen har länge varit mansdominerad och det finns en bild av hård jargong,...

Läs mer
Hexagon
Epiroc Pit Viper 271.

Epiroc vinner stor utrustningsorder för dagbrott i Australien

Epiroc har vunnit en stor order för gruvutrustning från Rio Tinto i Australien.

Läs mer


Mest lästaHeidenhain

BK Services


JJgruppen
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se