Facebook

Instagram

”Snabbare återstart vid produktionsstopp är vårt mål”


2022-09-22

Oplanerade produktionsstopp är kostsamma för industriföretag som har automatiserad tillverkning. Forskare från Högskolan Väst och fyra företag undersöker nu om AI/AR-system kan underlätta för operatörer och underhållspersonal att snabbt identifiera och åtgärda felen.

Oplanerade produktionsstopp i automatiserade produktionsprocesser är dyra, ofrånkomliga och svåra att förutspå. Det är en komplex process att återstarta en maskin eller delar av produktionen. Operatörer och underhållspersonal är ofta beroende av varandras kompetens för att kunna identifiera och åtgärda felen.

– Vi gör fördjupade studier av oplanerade produktionsstopp och hur det påverkar operatörer och underhållspersonal. Det handlar om att identifiera vanliga orsaker till att fel uppstår i en maskin, i ett system eller vid manuellt handhavande, säger Monika Hattinger, lektor vid Högskolan Väst.

– Vi studerar företagens instruktioner för omstart och lämpliga felsökningsmetoder som kan stödjas effektivare med digitalt systemstöd, säger Monika.

– Ett av våra mål är att designa ett AI/AR-system som tränar operatörer och underhållspersonal i att återstarta maskiner. Med hjälp av AR-glasögon ska operatören kunna få praktisk vägledning som är anpassad för olika typer av produktionsstopp, förklarar Monika.

Projektet genomförs i nära samverkan med företagen Husqvarna i Brastad, GKN Aerospace, Sansera Sweden och MaintMaster Systems. Forskningen utgår från företagens olika problemställningar. Deras digitala underhållssystem kommer att testas och vidareutvecklas.

– Fördelen med att samarbeta med forskare i den här frågan är att man får ta del av andra perspektiv och erfarenheter från andra branscher. Det ger en bredare syn på gemensamma problem, säger Fredrik Vildefell, underhållschef på Husqvarnas fabrik i Brastad.

Forskningsprojektet pågår fram till 2024.

– Vi hoppas nå vårt mål att designa ett AI/AR-system som underlättar för operatören att utveckla sin kompetens för att kunna göra snabba och hållbara återstarter, säger Monika.


Källa: Högskolan väst

Tipsa en vän Skriv ut<span><span>Ultrasnabba EtherCAT som Beckhoff utvecklat har redan använts framgångsrikt i 20 år och är sedan länge väletablerad som en öppen, global standard för Ethernet-realtidskommunikation.</span><br /></span>

Kompatibel och öppen EtherCAT-teknik – praktiskt beprövad i 20 år

Två decennier sedan EtherCAT-kommunikation lanserades på Hannovermässan.
...

Läs mer
oem_automation_550


ABB slutför förvärvet av Siemensverksamhet inom NEMA lågspänningsmotorer

ABB tillkännager idag att företaget har slutfört förvärvet av en Siemens-verksamhet inom NEMA lågspänningsmotorer. Transaktionen tillkännagavs först den...

Läs mer
Gloab550

Addtech förvärvar Electrum Automation AB

Addtech Electrification, ett affärsområde inom Addtechkoncernen, har tecknat avtal om...

Läs mer
gihab


Målen för införandet av elfordon kan inte nås inom föreskriven tid, säger den globala fordons­industrinSchneider Electric lanserar tjänst för digital omställning inom industrin

Schneider Electric lanserar en ny tjänst för industrier som ska hjälpa till att...

Läs mer

Universal Robots rapporterar rekordomsättning trots global osäkerhet

VR i industrin – Hjälper eller stjälper det?

429 automationsupplevelser stärker svenska företag

Satelliter, AI och DNA ­­– nya verktyg i framtidens miljöarbete

Husqvarnas automatiserade logistikcenter invigt

Epiroc slutför förvärv av ledande leverantör av lösningar för gruvautomation

Ex-jobb-team om AI i stålindustrin skapar nytta på flera sätt

AI skräddarsyr konstgjort DNA för framtida läkemedelsutveckling

Universal Robots når milstolpeMest lästaBK Services


pdat Elmia

solidmakarna

Smart Storing

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

etra

JM Indutech


Industrinät

Alron
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se