”Snabbare återstart vid produktionsstopp är vårt mål”


2022-09-22

Oplanerade produktionsstopp är kostsamma för industriföretag som har automatiserad tillverkning. Forskare från Högskolan Väst och fyra företag undersöker nu om AI/AR-system kan underlätta för operatörer och underhållspersonal att snabbt identifiera och åtgärda felen.

Oplanerade produktionsstopp i automatiserade produktionsprocesser är dyra, ofrånkomliga och svåra att förutspå. Det är en komplex process att återstarta en maskin eller delar av produktionen. Operatörer och underhållspersonal är ofta beroende av varandras kompetens för att kunna identifiera och åtgärda felen.

– Vi gör fördjupade studier av oplanerade produktionsstopp och hur det påverkar operatörer och underhållspersonal. Det handlar om att identifiera vanliga orsaker till att fel uppstår i en maskin, i ett system eller vid manuellt handhavande, säger Monika Hattinger, lektor vid Högskolan Väst.

– Vi studerar företagens instruktioner för omstart och lämpliga felsökningsmetoder som kan stödjas effektivare med digitalt systemstöd, säger Monika.

– Ett av våra mål är att designa ett AI/AR-system som tränar operatörer och underhållspersonal i att återstarta maskiner. Med hjälp av AR-glasögon ska operatören kunna få praktisk vägledning som är anpassad för olika typer av produktionsstopp, förklarar Monika.

Projektet genomförs i nära samverkan med företagen Husqvarna i Brastad, GKN Aerospace, Sansera Sweden och MaintMaster Systems. Forskningen utgår från företagens olika problemställningar. Deras digitala underhållssystem kommer att testas och vidareutvecklas.

– Fördelen med att samarbeta med forskare i den här frågan är att man får ta del av andra perspektiv och erfarenheter från andra branscher. Det ger en bredare syn på gemensamma problem, säger Fredrik Vildefell, underhållschef på Husqvarnas fabrik i Brastad.

Forskningsprojektet pågår fram till 2024.

– Vi hoppas nå vårt mål att designa ett AI/AR-system som underlättar för operatören att utveckla sin kompetens för att kunna göra snabba och hållbara återstarter, säger Monika.


Källa: Högskolan väst