Facebook

Instagram

Travers från Dematek förenklar Fortums underhåll av Krångede Vattenkraftverk


2022-10-03

Montering av travers i en bergstunnel.
Bild: Dematek
Montering av travers i en bergstunnel.

De senaste åren har ett av Sveriges äldsta underjordsvattenkraftverk i jämtländska Krångede behövt genomgå en omfattande modernisering. Som en del i det har Dematek monterat en travers som används vid avstängningen av vattenvägarna till kraftverkets turbiner när de behöver underhåll. Och kranen har varit ett mycket välkommet tillskott – den har effektiviserat avstängningsprocessen enormt. Dessutom har personalen fått en betydligt säkrare arbetsmiljö.

Krångede Vattenkraftverk ligger vid Indalsälven i östra Jämtland mellan Sundsvall och Östersund. Det ägs av Fortum och är idag Sveriges femte största vattenkraftverk med en årlig produktion på 1700 GWh. Dessutom kan denna betydelsefulla anläggning stoltsera med att vara ett av landets äldsta riktigt stora underjordsvattenkraftverk. Det började byggas 1931 och togs i bruk 1936 – med andra ord en riktig trotjänare som fortfarande förser Mellansverige med värdefull elkraft.

Anläggningens ålder har dock tagit ut sin rätt på en del håll. Vissa gamla lösningar lever inte upp till dagens krav och personalens arbetsmiljö har haft brister. För att kunna erbjuda en riskfri arbetsmiljö och skapa en effektiv anläggning som kan möta framtidens behov har Krångede Vattenkraftverk behövt moderniseras en hel del. Ett omfattande projekt som inleddes 2018 och beräknas pågå fram till 2025.

En av de äldre lösningarna som inte längre höll måttet var avstängningen av vattenvägarna till kraftverkets turbiner. Dessa behöver med jämna mellanrum tömmas på vatten för att Fortum ska kunna utföra nödvändigt underhållsarbete. Den tidigare lösningen var både krånglig, tidskrävande och riskfylld – det var med andra ord nödvändigt att byta ut den. Som en viktig del i detta förbättringsprojekt har Dematek monterat en travers.

– För att kunna stänga av vattenvägarna till turbinerna på ett säkert och mer effektivt sätt har vi byggt en lång tillfartstunnel 40 meter under marken där traversen placerats. Kranens uppgift är att lyfta ner avstängningsluckor i berget som används till att tömma turbinerna. Varje lucka väger 8 ton, är 7 meter lång och 2,5 meter hög, så det är rätt stora saker vi har att göra med. Att montera en travers i en bergtunnel innebär också stora utmaningar. Exempelvis behöver kranbanan vara så bred som möjligt för sitt ändamål utan att tunneln blir allt för hög och bred eftersom det är mycket nära till andra bergutrymmen i kraftverket, säger Marcus Hautakoski, projektledare på Fortum.

Att välja Dematek som partner för traversprojektet var ett enkelt beslut för Fortum:

– Vi fick flera bra anbud i upphandlingen, men Dematek kändes som det givna valet. Vi har samarbetat med dem förut och det är en stor vinning att företaget och teknikerna finns i närheten. Eftersom det här projektet svårplanerat behöver vi ha en flexibel partner som finns till hands trots ett tidsschema i ständig förändring. Där har Dematek verkligen mött våra behov. Vi har också haft en bra dialog under arbetets gång där de kommit med flera bra råd och förbättringsförslag som underlättat arbetet, säger Marcus Hautakoski.

Traversprojektet inleddes under hösten 2020 och den sista insatsen gjorde Dematek i januari 2022. Flera tekniker från Dematek var på plats och en av dem var Håkan Davidsson.

– Vårt arbete utfördes i flera steg. Fyra luckschakt behövde byggas och när Fortum färdigställt ett av dem monterade vi traversen. De vill då göra ett test för att se att allt fungerade som det skulle med lyft av de nya luckorna och vi fick därefter temporärt montera ner traversen inklusive hela kranbanan. Efter två veckors framgångsrikt testande fortsatte Fortum att spränga sig in i berget för att förlänga tunneln och sätta dit ytterligare dammluckor. När det var klart fick vi slutligen montera upp traversen och kranbanan på nytt. Vi stötte på några mindre hinder på vägen, men på det stora hela gick allt väldigt bra.

Att få traversen på plats har haft en enorm betydelse för Fortum.

– Med den tidigare lösningen tog det oss ca två veckor att stänga av vattenvägen till en av turbinerna för att kunna utföra underhåll. Samtidigt var vi tvungna vi stoppa de två intilliggande turbinerna eftersom det krävdes dykare i vattnet. Samma tid behövdes sedan för att lyfta bort avstängningen efter utfört underhållsarbete. Nu tar det oss istället max en dag att få alla avstängningsluckor på plats och en dag för att få upp dem - utan produktionsstopp på intilliggande turbiner. Det är en oerhörd kostnads- och tidsbesparing. Tack vare effektiviseringen behöver turbinerna inte stå stilla lika länge och att kunna ha dem igång gör att vi tjänar mer pengar. Dessutom har arbetsmiljön förbättrats betydligt. Det finns inte längre samma typ av säkerhetsrisker för personalen, vilket självklart är det viktigaste av allt, säger Marcus Hautakoski.

I framtiden kommer traversen mestadels att få vila, men kommer att få göra viktiga insatser vartannat till vart tredje år när Fortum behöver utföra underhållsarbete i turbinerna. Den har också varit till stor nytta i byggskedet när den kunnat användas till tunga lyft.

Marcus Hautakoski är nöjd med samarbetet:

– I ett så här komplicerat projekt har det varit guld värt att ha en så kunnig och flexibel partner som Dematek. Att de finns geografiskt nära har också varit en viktig faktor. Arbetet har varit svårt att planera tidsmässigt, speciellt vid bergarbetena, där vi haft svårt att ge klara besked om när Demateks tekniker kan komma och utföra sitt jobb. Trots det har de kunnat ställa upp med kort varsel när vi behövt dem, vilket har underlättat enormt. Allt har fungerat och de har löst våra på problem på ett smidigt sätt, säger Marcus Hautakoski.


Håkan Davidsson instämmer:

– Jag tycker att samarbetet fungerade fint och allt flöt på. Kommunikationen var bra och vi fick transporthjälp när det behövs. Det var också ett spännande projekt. Arbetsmiljön i ett vattenkraftverk är så klart speciell i sig, men det var också ofta små marginaler för att få plats med kranbilar och annat i trånga miljöer. Dessutom många transporter upp och ner i berget. Men allt gick mycket bra och ju mer berg som sprängdes bort, desto enklare blev det att jobba, säger Håkan Davidsson.


Källa: Dematek

Tipsa en vän     Skriv ut

Leverans till Alfredsson Transport av tung elektrisk lastbil med fossilfritt stål

Som världens första lastbilstillverkare har Volvo börjat introducera fossilfritt stål* i sina lastbilar. Nu levereras de första eldrivna lastbilarna med fossilfritt stå...

Läs mer
Idcon550


ABB Robotics öppnar utbildningscenter i Jönköping för att stärka svensk robotkompetens

ABB Robotics öppnar ett nytt utbildningscenter i Jönköping för ABB:s kunder och partners. Utbildningscentret kommer att stärka kunskap och kompetens inom robotik och...

Läs mer
Dala plåtteknik


Instalcobolaget Highcon tecknar nytt ramavtal med LKAB

Instalcos bolag Highcon har tecknat ett nytt treårigt ramavtal med LKAB gällande uppförande av byggnadsställningar vid kommande arbeten vid LKAB:s anläggningar.

Läs mer
Hexagon


Virkeslogistik som nyttjar eltåg, AI och omfattande nätverk av virkesterminaler

En helt ny verksamhetsmodell har tagits fram för virkeslogistiken till Metsä Groups bioproduktfabrik i Kemi. Den kombinerar elektriska tågtransporter, vägning och mottagning av...

Läs mer
LÅST PLATS 4 Kyocera
otorkomponenter till rymdraketer kan i framtiden produceras effektivare med pulverbäddsbaserad AM (bilden är en genrebild).

Ny kunskap kan bidra till effektivare tillverkning av rymdraketer med vätgasdrift

Att bygga komponenter till vätgasdrivna rymdraketer med pulverbäddsbaserad additiv tillverkning (AM) kan spara mycket material, tid och pengar. I forskningsprojektet H2RAM* som startar i...

Läs mer
Furnes 550


Energieffektivitet är bästa sättet för industrin att kapa kostnader och omgående minska utsläppen

Företag runt om i världen möts av ett tryck som aldrig tidigare skådats från energikostnader och angelägna klimatförändringar. En ny rapport från...

Läs mer
Hemomatik
Göran Björkman, vd och koncernchef Alleima, läser upp motiveringen till valet av Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB, som mottagare av Jernkontorets stora medalj i guld. På fotot syns även Annika Roos, vd Jernkontoret och Gert Nilson, teknisk direktör Jernkontoret. Foto: Maja Boström, Jernkontoret.

Jernkontorets stora medalj i guld tilldelas Martin Lindqvist

I samband med Jernkontorets 275-årsjubileum den 24 november tilldelades Martin Lindqvist Jernkontorets stora medalj i guld. Han har som verkställande direktör för SSAB varit...

Läs mer
bk-services_550x300
Forskningslaboratoriet på Alleima, som är ett av de tre företag som ingår teknikområde 60:s nya ”ex-jobb-team”.

Ex-jobb-team om AI i stålindustrin skapar nytta på flera sätt

Medlemsföretagen inom Jernkontorets teknikområde 60, Digitalisering, har inlett ett samarbete med Högskolan i Gävle om att genom ett ”ex-jobb-team” handleda tre...

Läs mer
nextpack


Industrins husbyggande fortsätter minska

Affärskonsulterna Navet tar varje kvartal fram en konjunkturrapport som visar läget och förväntningarna på bygg- och fastighetsmarknaden.

Läs mer
Telfa
Eva Wikman, Head of Airworthiness på GKN Aerospace framför en RM12-motor.

Över 400 000 flygtimmar utan haveri – GKN Aerospace arbete bakom RM12:s framgångar

Hela flygbranschen genomsyras av höga säkerhetskrav och tydliga riktlinjer för att minimera risken att något går fel. Trots det sticker motorn RM12 i JAS 39 Gripen C/D ut...

Läs mer
holotech
Från vänster: Tomas With, vice förbundsordförande, Marie Nilsson, förbundsordförande, Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare, Martin Gunnarsson, förbundssekreterare.

Marie Nilsson omvald till förbundsordförande för IF Metall

Den 28 november 2022 valde IF Metalls kongress förbundsstyrelse och förbundsledning. Marie Nilsson valdes enhälligt till förbundsordförande för ytterligare fyra år.

Läs mer
Gloab550
Längst till vänster ses naturligt trä. De tre träbitarna till höger har genomgått olika sorters behandling som ger högre ytarea och mindre porer, som ger snabb vattentransport genom materialet.

Forskare framställer el ur trä

I en tid då tillgången till energi är en fråga som berör många miljoner människor världen över har forskare vid KTH lyckats utvinna elektricitet genom...

Läs mer
svenska-eurovac


Saab får kontrakt på två signalspaningsfartyg till Polen

Saab har tecknat kontrakt med det polska försvarsdepartementets upphandlingsmyndighet Armament Agency om design, produktion och support av två signalspaningsfartyg till Polen. Det totala...

Läs mer
Cadett


WP Welding involverade i ombyggnation av världsunik textilfabrik i Sundsvall

WP Welding, ett företag specialiserat på kvalificerade rör-, stål- och apparatmontage, har under det senaste året varit involverade i ombyggnationen av Renewcells vä...

Läs mer
Swedol


Stort behov av fortbildning – grundskolan behöver fler tekniklärare

Teknikkunskaper är avgörande för eleverna och för deras framtid och kommer att få ökad betydelse i framtiden - det tror landets lärare och rektorer. Men det ä...

Läs mer
automation24_550x300


AI skräddarsyr konstgjort DNA för framtida läkemedelsutveckling

Med hjälp av artificiell intelligens har forskare på Chalmers lyckats designa konstgjort DNA som kontrollerar cellernas proteintillverkning. Tekniken kan bidra till att vaccin, lä...

Läs mer
op-teknik
André Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.

Ny strålteknik anpassas i realtid till tumörens rörelser under behandling

Skånes universitetssjukhus är först ut i Norden med en ny teknik inom strålbehandling där strålen följer med cancertumörens rörelse under behandlingen....

Läs mer
thermion

Nytt projekt introducerar additiv tillverkning inom jordbrukssektorn

Staffan Jacobson, professor vid Uppsala universitet samt projektledare för AMjord.

AMjord, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, syftar till att öppna en stor och viktig bransch för metallisk additiv tillverkning, nämligen...

Läs mer
filterteknik-sverige
James-Dean El-Aoud, kvalitets- och processinriktad verksamhetskonsult & projektledare hos Prevas.

Prevas fortsätter att stärka sin marknadsposition inom IndTech

Som ett led i Prevas fortsatta satsning inom IndTech och hållbar produktion i region West ansluter nu James-Dean El-Aoud som kvalitets- och processinriktad verksamhetskonsult &...

Läs mer
Martinsson
Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.

Diamyd Medical växer i Umeå - anställer fler

Diamyd Medical fortsätter att rekrytera personal i Umeå. Nu anställs nya specialister till den nya tillverkningsenheten.
– Är man naturvetare så är det vä...

Läs mer
Robotmäklarna
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou, är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet som fångar in koldioxid i samarbete med SunPine.

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas för att minska industrins koldioxidutsläpp. Luleå tekniska universitet medverkar bland...

Läs mer
Disab

Atlas Copco slutför förvärvet av amerikansk kryostattillverkare

Atlas Copco har slutfört förvärvet av Montana Instruments Corporation, som offentliggjordes i augusti. Företaget erbjuder kryostatlösningar för kunder inom...

Läs mer
Hydrocut
Med sin utsläppsfria drift är Volvo L25 Electric idealisk för användning inomhus.

Utsläppsfri återvinning i Bayern med eldrivna maskiner från Volvo

Det tyska återvinningsföretaget Böhm Entsorgung använder elektriska maskiner från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) i sin verksamhet.

Läs mer
Stokvis
Andrea Olivas, forskare på Swerim samt projektledare för OXELHY.

Nytt projekt ska stärka stålindustrins omställning

Målet med OXELHY, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, är att visa på styrkor och möjligheter med att använda elektrisk vä...

Läs mer
svets och tillbehör

Genombrottsorder för industriella luftrenare på ny geografisk marknad

LightAir har mottagit order från brittiska cementproducenten Lignacite gällande luftreningsteknologi, för att möta utmaningar med höga nivåer av hälsovå...

Läs mer
KG Fridman
Illustration fabrik Lövångers Bygg.

Lövångers Bygg banar väg för fortsatt tillväxt med ny fabrik

Lövångers Bygg, ledande tillverkare i Sverige av skräddarsydda byggsatser för bland annat garage, maskinhallar, stall, attefallshus och fritidshus har precis inlett byggnationer...

Läs mer
oem_automation_550


Ståljätte etablerar sig i Trelleborg

Areco-koncernens grossistverksamhet, Areco Direct, investerar i en större anläggning i Trelleborg. Den nya anläggningen kommer att stärka Areco:s position på marknaden genom...

Läs mer
Invex


SSAB inleder samråd inför omställning till fossilfri stålproduktion i Luleå

I januari 2022 fattade SSABs styrelse ett inriktningsbeslut om att bygga om det nordiska produktionssystemet för tunnplåt i grunden och accelerera vår gröna omställning. Nu...

Läs mer
Kapab
Linus Vehmanen är en av de personer som blivit hjälpt av att använda Carbonhand.

Ny kraftförstärkande handske ska hjälpa människor tillbaka till arbetslivet

Människor som drabbas av nedsatt handfunktion får ofta svårt att fortsätta arbeta, eller komma tillbaka till arbete efter rehabilitering. Arbetsförmedlingen arbetar aktivt...

Läs mer
mandalons_550


Ingrid Capacity etablerar batterilager på 20 megawatt i Vimmberby

Tidigare i höstas kunde Ingrid Capacity berätta att de etablerar Sveriges största batterilager i Karlshamn på 70 megawatt mot E.ONs regionnät. Nu kan företaget...

Läs mer
Endress
Ali Abadi har utvecklat en modell som simulerar metall- och värmeöverföring vid additiv tillverkning med titantråd. Modellen gör det enklare att få kontroll över tillverkningsprocessen.

Ali har utvecklat en ny simuleringsmodell för metallbaserad AM med laser och tråd

En ny simuleringsmodell för laserbaserad additiv tillverkning (AM) med tillsatstråd skapar förståelse för hur tillverkningsprocessen för flyg- och rymdkomponenter av...

Läs mer
Hexagon


Orkla gör stor investering i Falun-verksamheten

Varumärkeskoncernen Orkla satsar på att bygga ut fabriken i Falun, där hygienprodukter så som Bliw, Family Fresh och LdB tillverkas. För att möta de senaste å...

Läs mer
Lesjöfors


Moelven ökar förädlingskapaciteten

Moelven satsar cirka 300 miljoner kronor i Moelven Edanesågen AB och Moelven Valåsen AB, och ökar sin förädlingskapacitet för byggträ och stärker positionen...

Läs mer
Ringdahl maskiner
IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metalls avtalsråd säger ja till avtalskrav på 4,4 procent

Tisdagen den 15 november beslutade IF Metalls avtalsråd att ställa sig bakom både Facken inom industrins avtalsplattform samt förslaget till LO-samordning.

Läs mer
lack-olle
Stålämnen.

Stålproduktionen minskade i oktober

Produktionsstopp gjorde att råstålsproduktionen i Sverige under oktober minskade betydligt jämfört med förra året. Den sammanlagda produktion av råstål...

Läs mer
rpf-hydraulic
Svenska företag inom stål- och metallframställning betalar allt snabbare.

Stål- och metallföretagen mycket bättre på att betala i tid

Från att ha varit den bransch som varit sämst på att betala i tid i år kan man nu visa på stora förbättringar på relativt kort tid. En bransch i...

Läs mer
op-erjo


CoGig startar ny omgång av utvecklingsprogram för kvinnliga ingenjörsstudenter inom tech

Bland hundratals sökanden till sitt årliga utvecklingsprogram Female Digital Engineer väljer CoGig 40 kvinnliga civilingenjörsstudenter med potential att utveckla framtidens...

Läs mer


Alfa Laval och Landskrona stad har skrivit avsiktsförklaring om markköp på Kronan

Alfa Laval har ingått en avsiktsförklaring med Landskrona stad om att bygga en ny anläggning på företagsområdet Kronan för att etablera verksamhet i Landskrona.

Läs mer
Blir första kunden för IFS Ultimo EAM i Norge tillsammans med Prevas.

Prevas har ingått avtal med Arba One AS

Arba One AS är ett dotterbolag till Arbaflame och producerar med sin unika teknik miljövänliga pellets som ska ersätta fossilt bränsle. Arba One ligger vid Grasmo utanfö...

Läs mer
Björn Florman, Stockholmsmässan, årets vinnare Samer Issa och Minoo Akhtarzand, ordförande i Stiftelsen SKAPA.

NANO TEXTILE är vinnare av
Sveriges största uppfinnarpris

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA-priset är Samer Issa från Västra Götalands län. Han har utvecklat NANO TEXTILE, en adaptiv textilkomponent...

Läs mer


Miljötillstånd ges till Ovakos vätgasanläggning

Mark och Miljödomstolen i Östersund har den 7 november gett Ovako i Hofors tillstånd att anlägga Sveriges största elektrolysör för produktion av fossilfri vä...

Läs mer


Elmia Subcontractor – hela tillverkningsindustrins kunskap på en och samma plats

Nya trender, nya produkter, innovativa material och nya lösningar. Effektiva möten med industrins experter. Elmia Subcontractor – mässan som förenar tillverkningsindustrin...

Läs mer
Cancerceller, i rött, använder sig av det vita proteinet Memo1 för att binda de gröna kopparjonerna.

En ledtråd av koppar i kampen mot cancer

För att cancerceller ska kunna växa och sprida sig i kroppen tar de hjälp av proteiner som binder metallen koppar till sig. Ny kunskap om hur dessa proteiner tar upp metallen och hur...

Läs mer


Volvo först i världen att leverera elektriska lastbilar med fossilfritt stål

Som världens första lastbilstillverkare har Volvo börjat använda fossilfritt stål i sina lastbilar. De första eldrivna lastbilarna med fossilfritt stål levereras...

Läs mer
Året var 2008 och världens första kommersiellt gångbara cobot utvecklas. På bilden är två av URs grundare Esben Østergaard och Kristian Kassow.

Universal Robots når milstolpe

17 år efter att Universal Robots grundades av tre visionära unga forskare i en källare har företaget precis nått milstolpen 1 000 anställda.

Läs mer
Med nuvarande skövlingstakt kommer ekologiskt värdefulla gamla skogar att vara borta om 50 år.

Ny studie avslöjar omfattande kalhuggning av svenska naturliga skogar

Mellan 2003 och 2019 har nästan en fjärdedel av Sveriges sista gamla oskyddade naturliga skogar försvunnit. Med nuvarande skövlingstakt kommer dessa ekologiskt värdefulla...

Läs mer


Mest lästaHeidenhain

BK Services


Antiphon

pdat Elmia

Laser components

solidmakarna


JJgruppen
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se