Facebook

Instagram

Kiilto och Betolar inleder utveckling av golvspackel med lågt kolavtryck


2021-09-21

Bild: Superson Oy

Kemiföretaget Kiilto och materialteknologiföretaget Betolar inleder ett samarbete för att utveckla golvspackel med lågt koldioxidavtryck. Företagen har en ambitiös målsättning, att i framtiden ersätta cement som bindemedel i golvspackel med ett mer miljövänligt alternativ. En grundlig forsknings- och testfas pågår för fullt och har redan gett lovande resultat.

– Det är frågan om ett revolutionerande steg på vår väg mot att bli miljöledare inom vår bransch. Produktionsmässigt är golvspackel ett av Kiiltos största delområden inom segmentet byggande. Tack vare samarbetet kan vi på ett betydande sätt reducera koldioxidutsläppen vid byggverksamhet, både i Finland och i övriga länder i Nord- och Östeuropa där vi har verksamhet. Vår målsättning är att utnyttja den vid produktutvecklingen insamlade forskningsinformationen vid utvecklingen av våra övriga produkter som har cement som bindemedel så att också dessa kan bli mer miljövänliga, säger Miikka Haapa-aho, direktör för Kiiltos affärsverksamhet inom byggande.

Betolar har utvecklat teknologin Geoprime där man ersätter cement i cementbaserade byggmaterial och därigenom kan uppnå ett lägre koldioxidavtryck. Vid tekniken används restprodukter från övriga industrier som bindemedel och stommaterial vid byggande.

– Vi har bland annat tillämpat materialtekniska lösningar för betongindustrin vid tillverkningen av miljövänliga gårdsplattor. Krävande finkemikaliska produktgrupper är mycket intressanta och koldioxidsnåla lösningar som Geoprime har inte tidigare kunnat användas för beläggningar, säger Juha Leppänen, företagets grundare, som ansvarar för den tekniska utvecklingen vid Betolar.

Båda företagen har stark expertis inom produktutveckling som baserar sig på vetenskaplig forskning. Användningen av Geoprime-metoden kräver inga nya produktionslinjer vilket påskyndar en kommersialisering av lösningarna.

– Denna typ av ny kemi är en spännande utmaning vid vår produktutveckling. Det är frågan om en stor förändring som naturligtvis kräver ett omfattande produktutvecklingsarbete för att säkerställa slutproduktens kvalitet. Golvspackel står för en marginell andel av byggandets totala koldioxidutsläpp men minskningen av utsläpp inom denna produktgrupp är betydande. Den minskade miljöpåverkan som implementeras i denna produktgrupp kan senare tillämpas för andra produkter med samma kemiska bas, berättar Haapa-aho.

Geoprime-metoden använder sig av omfattande forskningsdata från olika sidoströmmar. Betolars verksamhet baseras på att utveckla metoder för byggmaterialindustrins behov som inte kräver väsentliga förändringar av nuvarande produktionsprocesser. Vid produktionsprocessen ersätts bindemedel och stommaterial av industriella restprodukter.

– De betydande miljöfördelarna uppstår på två sätt. För det första kommer ersättandet av cement mot industriella restproduktmaterial att minska råmaterialets koldioxidavtryck nedtill så lite som en femtedel av vad det är idag. För det andra kommer användningen av restprodukter vid tillverkningen av byggmaterial avsevärt att minska utnyttjandet av orörda naturresurser, berättar Juha Leppänen vid Betolar.Källa: Superson Oy

Skriv utRISE Applikationscenter för additiv tillverkning
RISE Applikationscenter för additiv tillverkning

Nytt center ska accelerera industriell användning av additiv tillverkning

Att kombinera additiv tillverkning, eller 3D-utskrift med nya hållbara material ger möjlighet till en mer flexibel och resurseffektiv produktion. Men för att företag ska kunna ta...

Läs mer
Kapab


Emballator lanserar produkt i förnybar bio-PP i samarbete med Borealis

Emballator, en ledande tillverkare av förpackningslösningar, och Borealis, en ledande...

Läs mer
KG Fridman
Mikael Fränckel och Emil Källström framför Sekabs produktionsanläggning i Örnsköldsvik, där man nu investerar i en ökad tillverkning av gröna kemikalier.

Sekab investerar i ökad tillverkning av gröna kemikalier

Det gröna kemibolaget Sekab investerar 100 miljoner kronor för att öka produktionen...

Läs mer
Dustcontrol
Genom att printa induktorer i ren koppar kan marknadens krav på hög konduktivitet mötas. En av 60 innovationer som visas på Subcontractor InnoDex i november.

Innovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligt

Tänk på additiv tillverkning och du tänker förmodligen på detaljer av...

Läs mer
Gloab550


Volvokoncernen lanserar världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål

Volvokoncernen kan stolt presentera världens första fordon tillverkat av fossilfritt...

Läs mer
Hexagon
Felix Wiedmann, produktchef.

De tillverkar en av världens minsta hjärt‑och‑lungmaskiner

Möt Felix Wiedmann och Yannick Bitterwolf som är en del av Getinge-teamet i Rastatt,...

Läs mer
Bandet klipps, från vänster: Marcus Wallenberg Chairman of Saab Board, Micael Johansson CEO of Saab och Mitchell Daniels President of Prudue University, Governor Holcomb of Indiana.

Saab inviger ny produktionsanläggning och expanderar i USA

Saab invigde sin nya produktionsanläggning i West Lafayette i Indiana, USA 13 oktober 2021....

Läs mer


Maskininlärning underlättar vid flygplanstillverkning

Maskininlärningsmodeller kan stödja ingenjörer vid konstruktion och tillverkning av...

Läs mer
Elva nischade teknikföretag inom XANO ställer ut på Elmia Subcontractor 2021 i en gemensam monter. Alla har sin unikitet och specialisering.

XANO skapar hållbara affärer tillsammans med sina samarbetspartners

Vad innebär hållbara affärer för dig? För industrikoncernen XANO handlar...

Läs mer

Pandemin, en stark återhämtning och geopolitisk maktkamp ger fortsatta utbudsproblem

Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Nu finns tydliga signaler om dämpad tillväxt. Återhämtningen i Kina,...

Läs mer
Värmningsugn för göt vid Uddeholms AB i Hagfors.

Ökad stålproduktion i september

Under september ökade svensk råstålsproduktion med 8 procent. Sammanlagt...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se