– Standarden kommer att vara viktig för EU:s inre marknad genom att göra miljödeklarationer jämförbara, säger Rutger Gyllenram, ordförande i den nya europeiska arbetsgruppen (CEN/TC 135 WG 17). Den här standarden kommer att gynna ett väl fungerande hållbarhetsarbete vid design, produktion, användning och återvinning av stål- och aluminiumprodukter oavsett om man utgår från malm eller skrot vid tillverkningen, fortsätter Rutger Gyllenram.
– De svenska stålföretagen visar ledarskap för hållbara stålprodukter. Genom att vara aktiva i framtagandet av den nya standarden kan företagen också visa hur långt de kommit med sitt hållbarhetsarbete, säger Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret.
Målgruppen för standarden är förutom stål- och aluminiumbolag även upphandlande organisationer. Förutom deltagarna i standardiseringsarbetet har även Regeringskansliet bidragit med ett tidsbegränsat stöd för att starta upp det internationella sekretariatet för stål- och aluminiumprodukter till byggsektorn som kommer att ansvara för arbetet.
– Att Sverige får sekretariatet innebär en stor möjlighet att påverka arbetet i önskad riktning så att den nytta som skapas av svenska företags miljöarbete kan ge utdelning i ökade exportinkomster, säger Yacine Slamti, projektledare, SIS.
Källa: Jernkontoret