Facebook

Instagram

Miljonprojekt om biobaserade innovationer redo för nästa steg


2022-10-07

Olika barriärlösningar kombineras och lager-på-lager tekniker utvecklas för att anpassa barriärens motståndskraft i projektet \
Bild: Emelie Andersson
Olika barriärlösningar kombineras och lager-på-lager tekniker utvecklas för att anpassa barriärens motståndskraft i projektet "Utveckling av cirkulära förpackningar baserade på kombinationen av DMF med biobaserade barriärer", som leds av företaget PulPac.

Sex projekt har beviljats totalt 16,8 miljoner kronor i steg 2 av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovations ”snabbspår” Hypotesprövning. Gemensamt för samtliga är att de alla tar sin utgångspunkt i en radikal och innovativ frågeställning.

Projekt som visat sig lyckosamma i BioInnovations utlysningsform Hypotesprövning steg 1 kan gå vidare och ansöka om steg 2. I steg 2 får projekten under en längre tidsperiod en större finansiering för att utveckla den bekräftade hypotesens unika kundvärden och marknadsmöjligheter nationellt eller internationellt. Nyligen beviljades sex nya projekt medel för att fortsätta utforska sina hypoteser.

– Vi har ett stort flöde av steg 1-projekt som är tekniskt eller kommersiellt nyskapande. Många av dessa lyckas bekräfta sin hypotes, och det är viktigt att vi då kan erbjuda dem möjlighet till större finansiering för att arbeta vidare och i slutändan bidra till mer biobaserat på marknaden. Det har betydelse för klimat och miljö, men också för svensk konkurrenskraft, säger Per Edström, programchef för BioInnovation.

– Vi ser nu spännande projekt som går in i steg 2, vilket innebär en utveckling av den bekräftade hypotesen. De pågående projekten utvecklar viktiga tekniker som kommer att göra avsevärd skillnad inom alla BioInnovations tre prioriterade områden: Konstruktion & Design, Material, samt Kemikalier & Energi, säger Sverker Danielsson, biträdande programchef för BioInnovation.


De vill göra plastfria livsmedelsförpackningar marknadsledande
Ett av de beviljade projekten är Utveckling av cirkulära förpackningar baserade på kombinationen av DMF med biobaserade barriärer, som leds av företaget PulPac och har en total budget på 8,3 miljoner kronor. Problemet som projektet adresserar är den höga belastningen som förpackningsavfall har på miljön.

– Bara i Europa har vi tiotusentals förpackningsproducenter som behöver ställa om till biobaserad råvara. Det kommer att kräva stora investeringar, säger projektledare Sanna Fager på PulPac.

PulPac har utvecklat Dry Molded Fiber (DMF), så kallad torrformning – en banbrytande och nu patenterad hållbar process som tillåter tillverkning av komplexa 3D-former baserade på vilken cellulosafiber som helst.

– Projektet innebär att vi kan utveckla en komplett lösning där vi erbjuder både tekniken och en optimal barriär för deras produkt. Producenterna kommer upp i storskalig produktion snabbt samtidigt som det är kostnadseffektivt, säger Sanna Fager.


Fler projekt som har beviljats finansiering i steg 2:
3D-Cellfilament
Den additiva tillverkningsindustrin växer snabbt och kolfiber är vanlig som armering i 3D-filament, men kolfiber tillverkas från fossilbaserade petrokemikalier. Projektet vill i stället armera med förnyelsebar och återvinningsbar nanocellulosa och därmed driva på utvecklingen av mer förnyelsebar och biobaserad teknik och samhällsekonomi.

Leds av: Infold AB
Total budget: 4 miljoner kronor


Högpresterande syllar från restprodukter av KL-skivor för prefabricerat volymbyggande i trä
Hypotesen för projektet är att det går att avsevärt öka möjligheterna att bygga högt med prefabricerade regelstommar i trä. Tanken är att kritiska delar som belastas vinkelrätt fiberriktningen där trämaterialet är vekt i stället ersätts av en restprodukt som uppstår vid tillverkning av korslimmat (KL) trä och som idag förbränns. Den nya produkten har betydligt högre styvhet och hållfasthet än den som används vid trähusproduktion idag. Sammantaget innebär det att mängden restmaterial som produceras vid KL-tillverkning minskas och att egenskaperna i trähus där produkten används avsevärt förbättras. Förhoppningen är att stärka konkurrenskraften för resurseffektivt hållbart träbyggande.

Leds av: Karlstads universitet
Total budget: 6,3 miljoner kronor


FORMILL – nytt revolutionerande biomaterial från restströmmar med unik uppskalningsprocess
I projektet undersöks möjligheten att öka förädlingsvärdet av biomassa genom att skala upp tillverkningen av produkter från det nyutvecklade biobaserade materialet Formill. Materialet utvinns ur restströmmar från matsvamptillverkning i en typ av materialsammansättning som använder svampmycel som bindemedel.

Leds av: Formsson AB
Total budget: 6,1 miljoner kronor


Nya hållbara specialkemikalier för massa- och pappersindustrin
Syftet med projektet är att främja introduktionen av biobaserade ytaktiva produkter i en industri som strävar efter att kontinuerligt förbättra sitt miljöavtryck. Därigenom kan kemiindustrin möta den växande efterfrågan från massa- och pappersindustrin på hållbara och funktionella lösningar och ligga i framkant i övergången till en cirkulär ekonomi.

Leds av: BIM Kemi Sweden
Total budget: 6 miljoner kronor


Resurseffektiv biobaserad sammanfogning av KLT
Företaget Moditri har utvecklat en ny sammanfogningsteknik, XLoc™, som ersätter dagens skruvförband i biomaterialet korslimmat trä (KLT/CLT) och därmed reducerar koldioxidavtryck. Sammanfogningstekniken gör att bjälklagen kan återbrukas, att skivorna sammanfogas momentant vid placering och att skarven blir osynlig. I detta projekt ska tekniken göras redo för kommersialisering.

Leds av: Moditri
Total budget: 4 miljoner kronor


Fakta om utlysningarna
Hypotesprövning är BioInnovations snabbspår. Utlysningsformen är ett komplement till programmets mera långsiktiga strategiska utlysningar. I steg 1 kan projekt söka maximalt 500 000 kr för att under ett halvår utvärdera ett koncept eller en idé. Projekt som visat sig lyckosamma kan sedan gå vidare och ansöka om steg 2 där de under en längre tidsperiod får en större finansiering.


Källa: BioInnovation

Tipsa en vn Skriv ut





Flera nya verktyg stärker arbetet för en hållbar och säker kemiindustri

AI-baserade verktyg som kan användas för att förutsäga om ämnen är cancerogena eller hormonstörande. Det är exempel på verktyg som det IVL-ledda...

Läs mer
Flamkontroll


Scania inför krav på gröna leveranser

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin...

Läs mer
Läkemedelsproduktion i Södertälje.  

AstraZeneca utökar onlineövervakning av fläktar med system från SPM

SPM har mottagit en omfattande beställning från bioläkemedelsföretaget...

Läs mer
Forskarna bakom studien: Ignacio Mir-Sanchis, Gianluca Debiasi-Anders och Cuncun Qiao vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysk.

Rörelser i proteiner ger ledtrådar till spridning av antibiotikaresistens

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt hur en viss typ av protein rör sig...

Läs mer
Alexandra Stubelius, medicine doktor och forskare på avdelningen för kemisk biologi på Chalmers Tekniska Högskola.

Ny teknik stärker utveckling av nanomedicin mot artros

Alexandra Stubelius utvecklar nanomediciner – läkemedel baserade på nanopartiklar...

Läs mer


Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU

Innovativa FoodTech-företagen Mycorena och Revo Foods tar sig an ett gemensamt projekt fö...

Läs mer
Padinhare Cholakkal Harikesh arbetar med de kemiska transistorerna och skapar en ny skapelse. Det gula ljuset beror på att de flesta ljusfrekvenser filtreras bort i det så kallade renrummet där arbetet sker.

Konstgjorda nervceller nästan som biologiska

Forskare vid Linköpings universitet (LiU) har skapat en artificiell organisk neuron som nä...

Läs mer

Syntetisk byggställning kan hjälpa lungan att repareras vid KOL

Forskning Lunds universitet: cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att ersätta vävnadsbortfallet vid sjukdomen KOL. Byggställningen som liknar en porös tvättsvamp, proppas full av tillväxtfaktorer som styr lungcellerna i uppbyggandet av ny vävnad.

En cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att...

Läs mer
Genom visualisering skapas kartor över vävnadssnitt från ett dussintal tumörer för att se hur cellerna som identifierats i studien är organiserad i tumörvävnaden. Här en cellkarta över ett 2x1,5 mm stort tumörsnitt.

Ny metod för kartläggning av cancerceller banar väg för behandling av obotlig hjärncancer hos barn

Barn som diagnostiserats med hjärncancer dör ofta inom ett år efter sin första...

Läs mer

BioInnovation stödjer utveckling av biobaserade processer

Dagens företag måste visa att de kan leverera när det gäller både...

Läs mer
André Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.

Ny strålteknik anpassas i realtid till tumörens rörelser under behandling

Skånes universitetssjukhus är först ut i Norden med en ny teknik inom strå...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

Alcon ab

Brady

AIF  Avinf

Aircoil






Industrinät

Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se