Facebook

Instagram

Diamyd Medical växer i Umeå - anställer fler


2022-11-23

Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.
Bild: Johan Olsson
Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.

Diamyd Medical fortsätter att rekrytera personal i Umeå. Nu anställs nya specialister till den nya tillverkningsenheten.
– Är man naturvetare så är det väldigt roligt och utmanande att verka i den här miljön. Här känner man verkligen att ens kunskap gör stor skillnad och betyder något, säger Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.

Våren 2020 offentliggjorde Diamyd Medical att de skulle flytta produktionen av proteinet GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd från USA till Umeå. Diamyd är under utveckling som en precisionsmedicin för patienter med typ 1 diabetes, en immunoterapi där den kliniska effekten nu studeras i en fas 3 studie. Flytten av GAD65 produktionen var ett strategiskt och långsiktigt beslut som ger bolaget direkt kontroll över teknologin.

Under 2021 köpte Diamyd Medical den fastighet på 2 000 kvadratmeter där de etablerar produktionen, en investering på 24,5 miljoner kronor som skapar goda förutsättningar för både utveckling och uppskalning av anläggningen.

Teamet på plats har ansvar för att sätta upp en egen produktion av proteinet GAD65 och det är en spännande utmaning att bygga upp en helt ny anläggning på en ny plats.

– Är man tekniskt och biokemiskt intresserad är det ett jätteroligt jobb, att få jobba med en tech-transfer av odlings- och reningsprocesser, säger Maria Åhman.

Hon började sin tjänst som Quality Assurance Manager i januari 2021 – och det har hunnit hända en hel del sedan dess. Diamyd Medical har specificerat många detaljer och krav för den utrustning som köpts in och planerat om lokalerna för att passa sin process. Det gjordes också en ganska stor ombyggnation av renrumslokalen förra sommaren och direkt efter det började utrustning levereras, installeras och valideras.

– Mycket levererades från Cytiva och flera var byggda i Umeå, vilket känns roligt. Vi har fortsatt att köpa in ytterligare utrustning, bland annat laboratorieutrustning, och har jobbat mycket med installation och testning av dessa. Nu arbetar vi bland annat med att sätta upp alla styrande dokument, rutiner för riskbedömningar och avvikelsehantering i våra digitala system.

Diamyd Medicals verksamhet i Umeå genomsyras av en entusiastisk nybyggaranda i biokemins tecken. I takt med att enheten byggs upp så fortsätter bolaget att anställa ny personal i Umeå. Just nu söker man en biomedicinsk analytiker och en specialist inom mikrobiologi.

– Nu sätter vi upp rutiner för renrummen men vi skall även utföra mikrobiologiska analyser och vi behöver biomedicinska analytiker när vi framöver kommer att göra storskaliga tekniska satser. Det är många olika tester och slutkontrollanalyser som kommer att utföras och utvärderas innan man slutligen kan bedöma resultatet för en färdig tillverkningsomgång, säger Maria och fortsätter:

– Vi kommer att växa även framöver. Till exempel kommer vi att anställa en processingenjör med inriktning mot validering och vi behöver även kompetens för kringliggande system, datahantering, logistik och labbdatasystem.

Maria kan verkligen rekommendera Diamyd Medical som arbetsplats, både för relativt nyexaminerade och för de som har arbetat ett tag.

– Det är en härlig utmaning, dels att bygga hela fabriken, dels med själva tekniköverföringen. Det är ett trevligt och prestigelöst gäng som jobbar här också och vi har högt i tak. Vi har personal som kommer från olika håll, både akademin och den kvalitets-reglerade/GMP-världen, flera är specialister inom sitt fält och allas kunskap är viktig.

I sin roll som Quality Assurance Manager ansvarar hon för produktens kvalitet och säkerhet, och säkerställer de kvalitetssystem som stödjer Diamyd Medicals processer. Verksamheten följer de tuffa krav på läkemedelsproduktion som ställs av myndigheter. Diamyd Medical bygger upp produktionsprocessen för att uppfylla GMP-kraven i Europa och verksamheten utformas för att även kunna uppfylla kraven på andra marknader.

– Syftet med dessa krav är att säkerställa en process som garanterar att varje patient får ett läkemedel lämpligt för avsedd användning, som ger avsedd effekt, är säkert och alltid håller samma höga kvalitet, förklarar Maria Åhman.


Källa: Umeå Biotech Incubator

Tipsa en vn Skriv ut





Flera nya verktyg stärker arbetet för en hållbar och säker kemiindustri

AI-baserade verktyg som kan användas för att förutsäga om ämnen är cancerogena eller hormonstörande. Det är exempel på verktyg som det IVL-ledda...

Läs mer
Flamkontroll


Scania inför krav på gröna leveranser

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin...

Läs mer
Läkemedelsproduktion i Södertälje.  

AstraZeneca utökar onlineövervakning av fläktar med system från SPM

SPM har mottagit en omfattande beställning från bioläkemedelsföretaget...

Läs mer
Forskarna bakom studien: Ignacio Mir-Sanchis, Gianluca Debiasi-Anders och Cuncun Qiao vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysk.

Rörelser i proteiner ger ledtrådar till spridning av antibiotikaresistens

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt hur en viss typ av protein rör sig...

Läs mer
Alexandra Stubelius, medicine doktor och forskare på avdelningen för kemisk biologi på Chalmers Tekniska Högskola.

Ny teknik stärker utveckling av nanomedicin mot artros

Alexandra Stubelius utvecklar nanomediciner – läkemedel baserade på nanopartiklar...

Läs mer


Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU

Innovativa FoodTech-företagen Mycorena och Revo Foods tar sig an ett gemensamt projekt fö...

Läs mer
Padinhare Cholakkal Harikesh arbetar med de kemiska transistorerna och skapar en ny skapelse. Det gula ljuset beror på att de flesta ljusfrekvenser filtreras bort i det så kallade renrummet där arbetet sker.

Konstgjorda nervceller nästan som biologiska

Forskare vid Linköpings universitet (LiU) har skapat en artificiell organisk neuron som nä...

Läs mer

Syntetisk byggställning kan hjälpa lungan att repareras vid KOL

Forskning Lunds universitet: cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att ersätta vävnadsbortfallet vid sjukdomen KOL. Byggställningen som liknar en porös tvättsvamp, proppas full av tillväxtfaktorer som styr lungcellerna i uppbyggandet av ny vävnad.

En cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att...

Läs mer
Genom visualisering skapas kartor över vävnadssnitt från ett dussintal tumörer för att se hur cellerna som identifierats i studien är organiserad i tumörvävnaden. Här en cellkarta över ett 2x1,5 mm stort tumörsnitt.

Ny metod för kartläggning av cancerceller banar väg för behandling av obotlig hjärncancer hos barn

Barn som diagnostiserats med hjärncancer dör ofta inom ett år efter sin första...

Läs mer

BioInnovation stödjer utveckling av biobaserade processer

Dagens företag måste visa att de kan leverera när det gäller både...

Läs mer
André Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.

Ny strålteknik anpassas i realtid till tumörens rörelser under behandling

Skånes universitetssjukhus är först ut i Norden med en ny teknik inom strå...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

Alcon ab

Brady

AIF  Avinf

Aircoil






Industrinät

Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se