Facebook

Instagram

Diamyd Medical växer i Umeå - anställer fler


2022-11-23

Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.
Bild: Johan Olsson
Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.

Diamyd Medical fortsätter att rekrytera personal i Umeå. Nu anställs nya specialister till den nya tillverkningsenheten.
– Är man naturvetare så är det väldigt roligt och utmanande att verka i den här miljön. Här känner man verkligen att ens kunskap gör stor skillnad och betyder något, säger Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.

Våren 2020 offentliggjorde Diamyd Medical att de skulle flytta produktionen av proteinet GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd från USA till Umeå. Diamyd är under utveckling som en precisionsmedicin för patienter med typ 1 diabetes, en immunoterapi där den kliniska effekten nu studeras i en fas 3 studie. Flytten av GAD65 produktionen var ett strategiskt och långsiktigt beslut som ger bolaget direkt kontroll över teknologin.

Under 2021 köpte Diamyd Medical den fastighet på 2 000 kvadratmeter där de etablerar produktionen, en investering på 24,5 miljoner kronor som skapar goda förutsättningar för både utveckling och uppskalning av anläggningen.

Teamet på plats har ansvar för att sätta upp en egen produktion av proteinet GAD65 och det är en spännande utmaning att bygga upp en helt ny anläggning på en ny plats.

– Är man tekniskt och biokemiskt intresserad är det ett jätteroligt jobb, att få jobba med en tech-transfer av odlings- och reningsprocesser, säger Maria Åhman.

Hon började sin tjänst som Quality Assurance Manager i januari 2021 – och det har hunnit hända en hel del sedan dess. Diamyd Medical har specificerat många detaljer och krav för den utrustning som köpts in och planerat om lokalerna för att passa sin process. Det gjordes också en ganska stor ombyggnation av renrumslokalen förra sommaren och direkt efter det började utrustning levereras, installeras och valideras.

– Mycket levererades från Cytiva och flera var byggda i Umeå, vilket känns roligt. Vi har fortsatt att köpa in ytterligare utrustning, bland annat laboratorieutrustning, och har jobbat mycket med installation och testning av dessa. Nu arbetar vi bland annat med att sätta upp alla styrande dokument, rutiner för riskbedömningar och avvikelsehantering i våra digitala system.

Diamyd Medicals verksamhet i Umeå genomsyras av en entusiastisk nybyggaranda i biokemins tecken. I takt med att enheten byggs upp så fortsätter bolaget att anställa ny personal i Umeå. Just nu söker man en biomedicinsk analytiker och en specialist inom mikrobiologi.

– Nu sätter vi upp rutiner för renrummen men vi skall även utföra mikrobiologiska analyser och vi behöver biomedicinska analytiker när vi framöver kommer att göra storskaliga tekniska satser. Det är många olika tester och slutkontrollanalyser som kommer att utföras och utvärderas innan man slutligen kan bedöma resultatet för en färdig tillverkningsomgång, säger Maria och fortsätter:

– Vi kommer att växa även framöver. Till exempel kommer vi att anställa en processingenjör med inriktning mot validering och vi behöver även kompetens för kringliggande system, datahantering, logistik och labbdatasystem.

Maria kan verkligen rekommendera Diamyd Medical som arbetsplats, både för relativt nyexaminerade och för de som har arbetat ett tag.

– Det är en härlig utmaning, dels att bygga hela fabriken, dels med själva tekniköverföringen. Det är ett trevligt och prestigelöst gäng som jobbar här också och vi har högt i tak. Vi har personal som kommer från olika håll, både akademin och den kvalitets-reglerade/GMP-världen, flera är specialister inom sitt fält och allas kunskap är viktig.

I sin roll som Quality Assurance Manager ansvarar hon för produktens kvalitet och säkerhet, och säkerställer de kvalitetssystem som stödjer Diamyd Medicals processer. Verksamheten följer de tuffa krav på läkemedelsproduktion som ställs av myndigheter. Diamyd Medical bygger upp produktionsprocessen för att uppfylla GMP-kraven i Europa och verksamheten utformas för att även kunna uppfylla kraven på andra marknader.

– Syftet med dessa krav är att säkerställa en process som garanterar att varje patient får ett läkemedel lämpligt för avsedd användning, som ger avsedd effekt, är säkert och alltid håller samma höga kvalitet, förklarar Maria Åhman.


Källa: Umeå Biotech Incubator

Tipsa en vän     Skriv utAndré Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.
André Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.

Ny strålteknik anpassas i realtid till tumörens rörelser under behandling

Skånes universitetssjukhus är först ut i Norden med en ny teknik inom strålbehandling där strålen följer med cancertumörens rörelse under behandlingen....

Läs mer
Hexagon
Maria Åhman, Quality Assurance Manager för Diamyd Medical i Umeå.

Diamyd Medical växer i Umeå - anställer fler

Diamyd Medical fortsätter att rekrytera personal i Umeå. Nu anställs nya...

Läs mer
Cancerceller, i rött, använder sig av det vita proteinet Memo1 för att binda de gröna kopparjonerna.

En ledtråd av koppar i kampen mot cancer

För att cancerceller ska kunna växa och sprida sig i kroppen tar de hjälp av...

Läs mer


Tredje implantationen på djur genomförd – försöken fortsätter

Realheart har genomfört en tredje implantation på får i syfte att testa den...

Läs mer
Olika barriärlösningar kombineras och lager-på-lager tekniker utvecklas för att anpassa barriärens motståndskraft i projektet \

Miljonprojekt om biobaserade innovationer redo för nästa steg

Sex projekt har beviljats totalt 16,8 miljoner kronor i steg 2 av det strategiska...

Läs mer


Peab bygger produktionsanläggning i Lund

Peab har fått uppdraget att bygga en produktionsanläggning för läkemedel i...

Läs mer
Matti Sällberg, professor vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet.

Svenskt coronavaccin visar lovande resultat

Forskare vid Karolinska Institutet utvecklar ett coronavirusvaccin som ska vara mindre kä...

Läs mer


Nytt material kan ge fjärrstyrda läkemedel och elektroniska piller

Bioläkemedel tillverkas av levande celler och används för behandling av bland annat...

Läs mer
Danfeng Cao, doktorand vid Linköpings universitet, monterar en bit ben som ”mikroroboten” sedan kommer linda sig runt och växa ihop med.

Benbildning inspirerade till ”mikrorobotar” som kan bilda eget ben

Inspirerade av hur ben i skelettet bildas har forskare vid Linköpings universitet och Okayama...

Läs mer


Cobotar förbättrar framtidens patologilabb

Automation är en viktig del av lösningen för att möta framtidens kvalitetskrav...

Läs mer
Sana Alajmovic, grundare och vd i healthtechbolaget Sigrid Therapeutics, samt vinnare på Female Founders event 2021.

Sana Alajmovic korad till Årets kvinnliga grundare av Dagens industri

För femte året i rad har Di Digitals läsare utsett Årets kvinnliga grundare....

Läs mer


Mest lästaHeidenhain

BK Services


Antiphon

pdat Elmia

Laser components

solidmakarna


JJgruppen
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se