Facebook

Instagram

Industri och akademi lockar AI-professorer till Sverige


2019-05-10

En bra möjlighet att kombinera arbetet på universitet med industrisamarbeten lockar AI-experter till Sverige – i hård internationell konkurrens. Den senaste rekryteringen är professor Aristides Gionis till forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, med stöd av bland andra Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Forskare inom AI är eftersökta på arbetsmarknaden världen över och behovet att bygga en kompetensbas i Sverige är stort. Med extra kraft från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse erbjuder programmet WASP en unik plattform för akademisk forskning i nära samarbete med svensk industri.

– Enda sättet att snabbt föra Sverige framåt inom artificiell intelligens är genom internationell rekrytering av meriterade professorer. Varje professor vi får hit producerar flera doktorer och mycket ny kunskap. Det gagnar vår gemensamma kompetensbas i Sverige, menar Mille Millnert, ordförande i WASP.


En expert i ”Data mining” till KTH
Den senaste rekryteringen är Aristides Gionis. Idag är han professor på Aalto University i Finland och har en bakgrund på bland annat Yahoo! och Microsoft.Han anställs på KTH där han kommer att undervisa i ”data mining” och bygga upp en forskargrupp.

Annika Stensson Trigell, vicerektor för forskning på KTH, har deltagit i rekryteringen. Hon berättar att Gionis länge har arbetat med att utveckla effektiva beräkningsalgoritmer för analyser av stora datamängder, bland annat på data i sociala medier. Den forskningen är viktig för den fortsatta utvecklingen av AI-metoder som kan använda sig av information i olika typer av data, menar Annika Stensson Trigell:

– Aristides Gionis profil kompletterar KTH:s befintliga kompetens inom AI. Genom att bygga upp ett nära samarbete med våra forskare inom olika områden, som exempelvis energi, transport, digitalisering och industriell transformation, väntas han bidra med effektivare algoritmer och nya metoder.


Talanger viktiga för industri 4.0
Samverkan mellan akademi och industri är viktigt när ny kunskap och fler tillämpningar av AI växer fram. Därför är även representanter från svensk industri delaktiga i rekryteringen av de internationella WASP-professorerna. Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson, är en av dem:

– Artificiell intelligens är ett nyckelområde för att vi ska kunna vara världsledande inom utvecklingen av industri 4.0 och den pågående digitaliseringen. Genom att knyta de bästa talangerna till programmet säkerställer WASP att de kan driva utvecklingen framåt och leverera förstklassiga forskningsresultat.Källa: KTH


Skriv utNyexaminerade akademikern Fredrik Lidström tillför ny kompetens till robotföretaget Arho i Hallsberg. Bredvid honom står platschef Jonas Ahl.
Nyexaminerade akademikern Fredrik Lidström tillför ny kompetens till robotföretaget Arho i Hallsberg. Bredvid honom står platschef Jonas Ahl.

Robotföretag får experthjälp genom samarbete med Örebro universitet

Genom projektet KTP får robotföretaget Arho hjälp till ny kunskap av den nyexaminerade akademikern Fredrik Lidström som arbetar med stöd av forskare på Örebro...

Läs mer
Gloab550
PLCnext Technology från Phoenix Contact är ett unikt, öppet ekosystem för modern automation som uppfyller alla krav hos IoT-världen.

Conrad utökar sitt automationssortiment med komponenter från Phoenix Contact

För Conrad Elektronik handlar 2020 om automationsteknik och den kontinuerliga expansionen...

Läs mer
Elmia automation 550
Nya fästen från igus till robotarmar.

Ny serie fästen till robotarmar

Flexibla och prisvärda fästen för snabb och smidig montering på kollaborativa...

Läs mer
Hexagon

ETAB Industriautomation blir den första certifierade partnern till Bosch Rexroth

Bosch Rexroth och ETAB Industriautomation har tecknat ett partneravtal enligt Bosch Rexroths...

Läs mer
Örebro-studenten Nick Shindler jobbar med att vidareutveckla skörderobotar, som ska göra nytta i industrin i Örebroregionen.

Robotar kan hjälpa företag i regionen

Två små robotar rör sig fram och tillbaka över golvet i robotlabbet på...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Elektronik-expo
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se