Facebook

Instagram

ABB-robotar i unik operaföreställning


2021-08-31

Sopranen Sofie Asplund tillsammans med ABBs YuMi-robotar.
Bild: Sören Vilks
Sopranen Sofie Asplund tillsammans med ABBs YuMi-robotar.

Sedan den bildades 1981 har Anders Walls Stiftelse delat ut 70 miljoner kronor i stipendier och bidrag till unga talanger inom naturvetenskaplig forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling och musik. Den 28 augusti firade stiftelsen sina första 40 år på Kungliga Operan i Stockholm med en stjärnsprakande hyllning till konst, vetenskap och innovation.

– Galakvällen är en hyllning till livet och den mänskliga förmågan och vad kunde väl passa bättre när samhället öppnar upp igen efter en svår tid? Vi behöver alla känna glädje, gemenskap och framtidstro, säger stiftelsens ordförande Anders Wall.

Avancerad forskning, spetskompetens och nya företag med innovativa tjänster och produkter. Stiftelsen och dess stipendiater bidrar på flera sätt till samhällets utveckling.

– För ABB är det hedrande att få vara med och fira en stiftelse som är värdefull för svensk industri och som betyder så mycket för unga talanger som ska driva den tekniska utvecklingen framåt”, säger Dennis Helfridsson, landschef för ABB Sverige och affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige, och fortsätter:

– Precis som Anders Walls Stiftelse så lyfter vi på ABB gärna fram vikten av kreativitet, innovation och gränsöverskridande samarbeten. Galakvällen blev en storslagen kulturell upplevelse, samtidigt som jag hoppas att den väckte tankar och idéer kring vilka stora möjligheter som en liten samarbetsrobot kan skapa.

ABB:s kollaborativa robot YuMi används vanligtvis vid montering, plockning och finmotoriska arbeten som kräver hög precision. Nu medverkade den tillsammans med sopranen Sofie Asplund i en operascen med musik ur Hoffmans äventyr av Jacques Offenbach. Scenen är programmerad av Fredrik Löfgren, som i likhet med galaföreställningens sångare och instrumentalister är en tidigare stipendiat; 2017 mottog han Anders Walls stipendium för unga forskare. Tre robotar medverkar totalt på scenen och publiken fick se mycket rörelser i takt till musiken, såväl som en YuMi som vattnade blommor, klippte av en blomma och gav den till operasångerskan.

– Att få stipendiet betydde jättemycket för mig. Det var väldigt hedrande och ett erkännande att det jag håller på med är rätt väg att gå. Anders Wall-stipendiet, liksom andra utmärkelser jag fått från bland andra ABB, är viktiga. Det finns många priser för idrottare, men Sverige behöver även lyfta fram vetenskapsmän och forskare, säger Fredrik Löfgren, vd på Dyno Robotics.

För den som vill uppleva ett gränslöst möte mellan kultur och teknik – och få se robotar vattna blommor på Kungliga Operans scen – finns goda möjligheter. Jubileumsföreställningen den 28 augusti filmades och kommer att visas på Folkets Hus och Parkers biografer över hela landet med premiär den 2 oktober.


Källa: ABB


Skriv ut

Bravida förvärvar Reglerteknik i Norr AB och stärker positionen inom automation i norra Sverige

Bravida förvärvar bolaget Reglerteknik i Norr AB och kommer därmed att förstärka sin position inom automation i norra Sverige. Bolaget omsätter cirka 13,5 miljoner...

Läs mer
Gloab550
Robot av modellen Baxter, av samma typ som finns på robotlabbet vid Högskolan i Gävle.

Robotar viktig del av lösningen vid framtida pandemier

Robotar kan minska smittspridningen av Covid-19 och vara en viktig del av lösningen vid...

Läs mer
Hexagon


Volvo Group Venture Capital välkomnar Foretellix, en pionjär inom automatiserad verifiering och validering av fordon

Volvo Group Venture Capital AB har tillkännagett en ny investering i ett ledande bolag inom...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se