Facebook

Instagram

Stor potential för AI inom verkstadsindustrin


2021-09-21

Fredrik Sikström är en av Högskolan Västs forskare som undersöker var och hur AI-teknologin kan göra bäst nytta inom verkstadsindustrin.
Bild: Andreas Borg, Högskolan Väst
Fredrik Sikström är en av Högskolan Västs forskare som undersöker var och hur AI-teknologin kan göra bäst nytta inom verkstadsindustrin.

I framtidens digitaliserade verkstadsindustri kan artificiell intelligens (AI) ge effektiva flöden som sparar tid och pengar. Högskolan Väst breddar nu automationsforskningen och kopplar samman kunskap om industriella processer med expertis inom AI.

– Artificiell intelligens används redan i tillverkningsprocesser i flera branscher och jag tror det finns stor potential för AI även inom verkstadsindustrin. Vårt forskarteam undersöker var och hur AI-teknologin kan göra bäst nytta vid styrning och övervakning av processer för metallbaserad tillverkning. Om några år vet vi mer, säger Fredrik Sikström, docent i produktionsteknik.

Dagens traditionella automationsprocesser är vanligtvis designade för produktion av stora volymer. För att verkstadsindustrin ska kunna ställa om till en mer digitaliserad produktion med nya hållbara tillverkningstekniker, som exempelvis additiv tillverkning, krävs att processerna är helautomatiska.

– Vi undersöker om och hur produktionssystem ska kunna lösa problem på egen hand med hjälp av AI-teknik, även när oförutsägbara problem uppstår vid tillverkningen. Om till exempel en svetsfog inte blir korrekt behövs ett snabbt beslut om åtgärd; ska detaljen ska kasseras eller justeras.

– Vi testar en rad olika idéer och jämför AI med andra traditionella automationstekniker för att se vilken teknik som passar bäst för olika uppgifter och kravställningar.

I ett nyligen avslutat projekt undersökte forskarna hur deformerbar optik kan underlätta styrningen av tillverkningsprocesser med lasersvetsning. Läs mer om projektet Adopt.

AI-utvecklingen har kommit långt inom flera andra områden än just tillverkning inom metalliska material. Därför etableras nu nya samarbeten mellan framgångsrika AI-forskare och högskolans forskare inom industriella tillverkningsprocesser.

– På Högskolan Väst driver vi världsledande forskning inom produktionsteknik och att vi nu forskar tillsammans med AI-forskare från flera lärosäten och forskningsinstitut är oerhört spännande. Två skilda forskningsvärldar lär av varandra och utvecklar nya applikationer tillsammans.

Jämfört med den mänskliga hjärnan kan AI-tekniken hantera mycket mer data och fler dimensioner på ett problem.

– Om vi lyckas hitta rätt användning för AI och göra tekniken enkel att använda och anpassa till industrins olika behov, kan det ge företagen stora fördelar. Produktionen blir effektivare, snabbare och mer kostnadseffektiv. Framförallt försvinner monotona, farliga och icke-ergonomiska arbetsmoment.

Högskolans forskning genomförs i nära samverkan med industripartner inom flera branscher runt om i Sverige.

– Det här är jätteintressant forskning för många industriföretag. Inte minst för dem som vill kunna tillverka korta serier och reparera komponenter effektivt, klimatsmart och med hög kvalitet. Det ligger helt i linje med industrins hållbarhetsmål.

Ett pågående nationellt projekt handlar om processtyrning av additiv tillverkning med laser och tråd. Ett annat EU-finansierat projekt, Integradde, ska bidra till mer holistisk automation och datahantering för additiv tillverkning.


Källa: Högskolan Väst


Skriv utRISE Applikationscenter för additiv tillverkning
RISE Applikationscenter för additiv tillverkning

Nytt center ska accelerera industriell användning av additiv tillverkning

Att kombinera additiv tillverkning, eller 3D-utskrift med nya hållbara material ger möjlighet till en mer flexibel och resurseffektiv produktion. Men för att företag ska kunna ta...

Läs mer
Kapab


Emballator lanserar produkt i förnybar bio-PP i samarbete med Borealis

Emballator, en ledande tillverkare av förpackningslösningar, och Borealis, en ledande...

Läs mer
KG Fridman
Mikael Fränckel och Emil Källström framför Sekabs produktionsanläggning i Örnsköldsvik, där man nu investerar i en ökad tillverkning av gröna kemikalier.

Sekab investerar i ökad tillverkning av gröna kemikalier

Det gröna kemibolaget Sekab investerar 100 miljoner kronor för att öka produktionen...

Läs mer
Dustcontrol
Genom att printa induktorer i ren koppar kan marknadens krav på hög konduktivitet mötas. En av 60 innovationer som visas på Subcontractor InnoDex i november.

Innovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligt

Tänk på additiv tillverkning och du tänker förmodligen på detaljer av...

Läs mer
Gloab550


Volvokoncernen lanserar världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål

Volvokoncernen kan stolt presentera världens första fordon tillverkat av fossilfritt...

Läs mer
Hexagon
Felix Wiedmann, produktchef.

De tillverkar en av världens minsta hjärt‑och‑lungmaskiner

Möt Felix Wiedmann och Yannick Bitterwolf som är en del av Getinge-teamet i Rastatt,...

Läs mer
Bandet klipps, från vänster: Marcus Wallenberg Chairman of Saab Board, Micael Johansson CEO of Saab och Mitchell Daniels President of Prudue University, Governor Holcomb of Indiana.

Saab inviger ny produktionsanläggning och expanderar i USA

Saab invigde sin nya produktionsanläggning i West Lafayette i Indiana, USA 13 oktober 2021....

Läs mer


Maskininlärning underlättar vid flygplanstillverkning

Maskininlärningsmodeller kan stödja ingenjörer vid konstruktion och tillverkning av...

Läs mer
Elva nischade teknikföretag inom XANO ställer ut på Elmia Subcontractor 2021 i en gemensam monter. Alla har sin unikitet och specialisering.

XANO skapar hållbara affärer tillsammans med sina samarbetspartners

Vad innebär hållbara affärer för dig? För industrikoncernen XANO handlar...

Läs mer

Pandemin, en stark återhämtning och geopolitisk maktkamp ger fortsatta utbudsproblem

Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Nu finns tydliga signaler om dämpad tillväxt. Återhämtningen i Kina,...

Läs mer
Värmningsugn för göt vid Uddeholms AB i Hagfors.

Ökad stålproduktion i september

Under september ökade svensk råstålsproduktion med 8 procent. Sammanlagt...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se