Stockholms län är en exportmotor där hela 28 procent av Sveriges exportföretag har sin hemvist. Stockholmsregionens viktigaste exportland är Storbritannien vilket skiljer sig gentemot övriga Sverige där Norge dominerar. Att slå fast nationella handelsstrategier är bra, men det vore mer träffsäkert att större städer och regioner upprättar egna strategier. Det visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare.
- Städer är innovationsfabriker och det är människor och företag som handlar med varandra. Staden är därför den självklara knutpunkten. Länder är inte längre den självklara noden och det är på tiden att vi påbörjar arbetet med att ta fram regionala exportstrategier.
Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
- Sveriges viktigaste exportmarknad är Norge och övriga Norden. För Stockholm är Storbritannien och USA viktigare. Därför behöver Stockholm en exportstrategi och åtgärder som anpassas efter landets exportmotor, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.
Snabbfakta om rapporten:
* Södermanland uppvisade mellan 2003-2014 den högsta procentuella ökningen av exporten, med hela 112 procent. Därefter följer Norrbottens län med en exportökning på 98 procent. Bronsplatsen går till Uppsala som ökade sin export under perioden med 88 procent.
* Sämst går det för Gotland som minskade sin export med 58 procent, åren 2003-2014. För Dalarna är liknande siffra en minskning med 24 procent och för Kalmar minus två procent. Se hur exporten utvecklat sig för Sveriges alla län på www.chamber.se.
* Största exportlandet för Stockholms län var 2014 Storbritannien. År 2004 var det USA.
* Sveriges viktigaste exportland 2014 var Norge.
* Tyskland var Stockholms viktigaste importland 2014.
* Av de drygt 31000 exporterande företag med känt svenskt hemortslän återfinns 9000, dvs. 28 procent, i Stockholms län.
Källa: Stockholms Handelskammare