Facebook

Instagram

Smart skånskt batterilager nu i drift


2020-09-25

<span><span><span><span>Batteriet </span><span>är en del av ett tvåårigt forskningsprojekt mellan </span>Vattenfall, Boliden och Landskrona Energi med stöd av Energimyndigheten som pågår fram till våren 2022.</span></span></span>
Bild: Vattenfall
Batteriet är en del av ett tvåårigt forskningsprojekt mellan Vattenfall, Boliden och Landskrona Energi med stöd av Energimyndigheten som pågår fram till våren 2022.

Vattenfall har börjat leverera smarta tjänster till ett batterilager på Bolidens anläggning i Landskrona. Det möjliggör för kunden att lagra el när priset är lägre för att sedan kunna användas efter eget behov utan att själva industriprocessen störs.

Batteriet har under våren levererats till Bolidens blyåtervinningsanläggning Bergsöe i Landskrona. Efter utveckling och installationer har batteriet kopplats in och kan nu bistå med smarta flexibilitetstjänster. Det är en del av ett tvåårigt forskningsprojekt mellan Vattenfall, Boliden och Landskrona Energi med stöd av Energimyndigheten som pågår fram till våren 2022.

Under den första perioden kommer tjänsten prisoptimering för kund att köras vilket innebär lägre kostnader för kunden. Det vill säga ett sätt att kunna lagra energi när priset är lägre för att sen kunna använda den när behovet är som störst.   

Senare i projektet kommer även flexibla elnätstjänster som nätstabilitet (frekvensreglering) eller effektförstärkning att ingå. Här kan den el som lagrats i batteriet ge stöd till elnätet när behovet är som störst. Det smarta batteriet kommer då att välja den tjänst som är mest lönsam för stunden. Systemet som hanterar prognoser och den smarta styrningen utvecklas av Vattenfall.

– Energilagring med hjälp av batterier är en av flera innovativa lösningar vi utvecklar för att ge våra kunder möjlighet att ställa om till en fossilfri verksamhet, säger Monica Löf projektledare på Vattenfall R&D.  

– Vi ser att våra elintensiva kunder vill hitta innovativa lösningar för att få ner sina kostnader och samtidigt säkra driften. Genom att vara en del av detta forskningsprojekt kan vi samtidigt erbjuda Power-as-a-Service, en lösning där vi tar helhetsansvar för batterilagret, säger Kajsa Roxbergh, affärsutvecklare och projektledare på Vattenfall Network Solutions.

Elmarknaden erbjuder i dagsläget flera möjligheter för kunden att aktivt delta med flexibilitet och med ett batterilager ges även möjligheter att skapa flexibilitet utan att själva industriprocessen störs. Genom detta forskningsprojekt skapas alltså möjligheter till smartare lösningar samtidigt som det visar på hur energilagring hos en större industrikund kan genomföras rent praktiskt.

– Energiomställningen kräver delaktighet, säger Mats Gustavsson, energidirektör på Boliden. Han bedömer att batterier kommer att bli en viktig del i arbetet mot elektrifiering och energieffektivisering av deras verksamhet. Att tillverka batterier kräver dock tillgång till flera olika metaller, där utvinning samt återvinning av flera av dessa metaller tillhör Bolidens kärnverksamhet. 


Fakta:

  • Batteriet har en effekt på 500 kW och lagringskapacitet på 1 MWh, vilket motsvarar 24 elbilsbatterier av samma typ som finns i elbilen BMW i3. 
  • Boliden Mineral AB driver anläggningen i Bergsöe som är ett smältverk för återvinning av bly från uttjänta bilbatterier.
  • Landskrona Energi AB äger och driver det lokala elnätet i Landskrona. Vid begränsningar i nätet på grund av tillfälligt hög förbrukning, så kallade effekttoppar, kan batteriet stötta det regionala och lokala elnätet.
  • Projektets kostnad ligger på 7,4 miljoner kronor och delfinansieras av Energimyndigheten med 1,9 miljoner kronor.Källa: Vattenfall

Skriv ut

Effektivare luftfilter med ny design

Semcon stöttar Absolent Air Care Group i utvecklingen av en ny typ av modulärt kolfiltersystem för luftrening. Med hjälp av användarstudier och expertis inom bland annat...

Läs mer
Kapab

Industrin satsar på utfasning av PFAS

Kunskapen om negativa hälso- och miljöeffekter från kemikaliegruppen PFAS ökar...

Läs mer
KG Fridman
Visionsbild över Dokas nya anläggning (bilden är en illustration).

Doka Sverige etablerar sig i Helsingborg

Wihlborgs har tecknat avtal med Doka Sverige AB om nybyggnad av en anläggning om 2 200...

Läs mer
Dustcontrol
Såglinjen R200 1.1.

HewSaw Sverige levererar sågmaskin med onlinesystem från SPM till Setra Skinnskatteberg

HewSaw Sverige AB, dotterbolag till den finska såglinjeleverantören Veisto Oy, ska...

Läs mer
Gloab550


På rätt väg med NEW AUTO: leveranserna av elbilar fördubblades 2021

Omställningen fortsätter. Koncernen klart marknadsledande inom elbilar i Europa. Brist...

Läs mer
Hexagon
Ungerska Air Force Gripen.

Saab uppgraderar Ungerns Gripenflygplan

Den ungerska regeringen och Försvarets Materielverk (FMV) har fullbordat förhandlingarna...

Läs mer


SKF förvärvar företag inom additiv tillverkning

SKF har slutfört förvärvet av Laser Cladding Venture n.v. (LCV), ett belgiskt fö...

Läs mer

Indutrade gör tilläggsförvärv inom industri- och rullportar i Storbritannien

Indutrade har den 4 januari 2022 tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i det...

Läs mer
Med den nya CT-scannern på plats läggs en viktig pusselbit, men arbetet fortsätter för att ytterligare stärka Produktionstekniskt Centrum som en stark och attraktiv arena för nya och mer hållbara tillverkningsprocesser.

Efterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

Nu är den på plats, den nya CT-scannern för oförstörande provning och...

Läs mer


SSAB anställer över 900 semestervikarier i Sverige

Även detta år erbjuder SSAB semestervikariat inom olika verksamhetsområden. De...

Läs mer


Saab får beställning på ledningsstödsystem

Saab har fått beställning från Försvarets materielverk (FMV) på LSS...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape


Altair

Ameab
OEM Automatic

Bevego

Gloab
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se