− Prognosen indikerar att vi kommer att producera och leverera i storleksordningen 1 500 Euro 6-lastbilar för biodieseldrift under det här året, konstaterar Christopher Podgorski, chef för Trucks inom Scania. Det är en siffra jag är mycket stolt över, den visar att vår satsning på alternativa bränslen inte bara är branschens mest omfattande utan också en kommersiell framgång. Det här är en konkret värdemätare för Scanias tankar om att en hållbar framtid också är en lönsam framtid.
Scania tillverkar utifrån sitt modulsystem tre olika grundmotorer för ren biodieseldrift (9 liter, rak femcylindrig, 13 liter, rak sexcylindrig och 16 liter, V8) i Euro 6-utförande. Tillsammans täcker de ett effektspann från 320 till 580 hästkrafter och en mängd olika kundbehov och körfall.
Biodiesel är det kanske mest uppskattade alternativbränslet bland åkare i Europa idag. Det är enkelt att använda, kan vid behov blandas med vanlig diesel och samtidigt kan CO 2 - reduktionen inte sällan (beroende på hur bränslet har producerats) uppgå till 65 procent eller mer.
− Inga miljöåtgärder är så effektiva som de som faktiskt blir av, betonar Magnus Höglund, segmentansvarig för alternativa drivmedel inom Scania Trucks. Tack vare bredden, levererar vi biodieselbilar till en rad marknader och för en mängd olika applikationer. Faktum är att majoriteten går till fjärrtransportkunder, en kategori som vanligtvis inte har så mycket att välja på bland alternativa drivmedel. Poängen är att de inte behöver försaka något, de kan köpa välutrustande bilar och få all den körbarhet de är vana vid från Scania, samtidigt som de radikalt minskar sitt CO 2 -avtryck.
Flest biodieselbilar under 2014 räknar Scania med att leverera till marknader som Österrike, Sverige och Tyskland, men intresset växer stadigt när fler marknader får upp ögonen för möjligheterna. En av de enskilt största affärerna hittills är de 50 fjärrdistributionsbilar som schweiziska Coop har köpt, med det uttalade målet att vara koldioxidneutrala till 2023.
Källa: Scania