Facebook

Instagram

Saab inviger ny produktionsanläggning och expanderar i USA


2021-10-18

Bandet klipps, från vänster: Marcus Wallenberg Chairman of Saab Board, Micael Johansson CEO of Saab och Mitchell Daniels President of Prudue University, Governor Holcomb of Indiana.
Bild: Saab
Bandet klipps, från vänster: Marcus Wallenberg Chairman of Saab Board, Micael Johansson CEO of Saab och Mitchell Daniels President of Prudue University, Governor Holcomb of Indiana.

Saab invigde sin nya produktionsanläggning i West Lafayette i Indiana, USA 13 oktober 2021. Anläggningen är specialanpassad och utgör ett stort steg såväl för Saabs globala expansionsstrategi som för företagets tillväxt och investeringar i USA.

Saab kommunicerade i maj 2019 att företagets expansion inom flygsektorn i USA skulle förläggas till West Lafayette och uppbyggnaden av den nya anläggningen startade under 2020.  Anläggningen, som har slutförts inom utsatt tid och budget, kommer inledningsvis att användas för inhemsk produktion av Saabs bakkropp till skolflygplanet T-7A Red Hawk. Den kommer också att användas för forskning och utveckling inom autonomi, artificiell intelligens och avancerad tillverkning.

– Detta är ett historiskt ögonblick för Saab. Vår nya högteknologiska produktionsanläggning och växande personalstyrka är resultat av Saabs löpande investeringar i USA. Skolflygplanet T-7A Red Hawk kommer att användas för att utbilda nästa generations stridspiloter och vi ser också fram emot att välkomna och utbilda nästa generations flygingenjörer och andra högkompetenta medarbetare här. Vi är en betrodd lokal partner och vi kommer att investera i samhället i West Lafayette såväl som i forskning och utveckling som bidrar till att hålla människor och samhällen trygga, säger Saabs koncernchef och VD Micael Johansson.

– Indiana är en naturlig hemvist för Saab och jag är glad att vara på plats för att fira invigningen av den här utmärkta produktionsanläggningen. Saab skapar jobb inom försvars- och flygindustrin för invånarna i Indiana, vilket vi är stolta över. Jag ser fram emot att Indiana och Purdue University kommer att kunna bidra till att forma framtidens flyg inom ramen för T-7A Red Hawk-programmet i West Lafayette, säger Eric J. Holcomb, guvernör i Indiana.

Saab planerar att rekrytera upp till 300 medarbetare, exempelvis montörer, ingenjörer och systemadministratörer, till produktionsanläggningen. Verksamheten i West Lafayette kommer också att samverka med Purdue University med forskning och utveckling inom områden som sensorsystem och artificiell intelligens. Saab planerar att exportera produkter och teknologi som produceras vid anläggningen.

Vi ser fram emot de möjligheter till praktikplatser och anställningar som samarbetet kommer att ge Purdue Universitys studenter och alumner. Vi är mycket glada att Saabs verksamhet etableras här i Discovery Park District i Purdue och ser fram emot att samarbeta med en världskänd aktör som Saab och att bidra till de amerikanska medborgarnas säkerhet, säger Mitch Daniels, rektor vid Purdue University. 

– Detta blir den sjunde orten i USA där Saab har verksamhet. Saab Inc. är stolta att vara ett amerikanskt företag som säljer amerikanska produkter.  Vi är väl insatta i den amerikanska militärens uppdrag och vi har en företagskultur som gör att vi arbetar snabbt, effektivt och i nära samarbete med våra kunder. Nu ser vi fram emot att vara en del av lösningen för att hålla amerikaner i USA och andra delar av välden säkra.

T-7A Red Hawk är ett helt nytt avancerat pilotträningssystem som är designat och tillverkat i ett partnerskap mellan Saab och Boeing för U.S. Air Force för att utbilda nästa generations piloter. Vid anläggningen i West Lafayette kommer Saab att bygga bakkroppen med installerade delsystem, bakom cockpit. Bakkroppen levereras sedan till Boeings anläggning för slutmontering i St. Louis, där den byggs ihop med framdelen, vingarna, fenorna och flygplansstjärten.

T-7A Red Hawk är döpt som en hyllning till Tuskegee Airmen, de första afroamerikanska militära flygarna inom det amerikanska flygvapnet. Under första världskriget flög de ofta i flygplan med en rödfärgad bakre del, därav namnet Red Hawk.


Källa: Saab


Skriv ut

Äntligen samlades plast och gummiindustrin fysiskt igen

Över 100 ledande aktörer från plast och gummiindustrin samlade sina nyheter och innovationer inom branschen, både gällande material, design, produktion och bearbetning....

Läs mer
Kapab


Första höghållfasta stålpulvret tillverkat på SSAB i Oxelösund

Nu har det första höghållfasta stålpulvret tillverkats på SSAB i...

Läs mer
KG Fridman
SkrotSmart öppnar i Partille, invigning 2 december.

SkrotSmart öppnar ny Drive-In för metallskrot i västsverige

Trollhättan och Partille har fått varsin ny Drive-In för järn- och metallskrot...

Läs mer
Dustcontrol


Nyhet:

Branschens första smarta fabrikslösning för säkrare, autonomare och effektivare stålsmältverk

Det ledande teknikbolaget ABB har lanserat ABB Ability Smart Melt Shop, den första digitala...

Läs mer
Gloab550
Den nya större lagerbyggnaden som möjliggörs genom en ny detaljplan (bilden är en illustration).

Växande lager i Fyrislund ger nya arbetstillfällen

I Uppsala Business Park kan Thermo Fisher Scientific nu komplettera sina befintliga lokaler med ett...

Läs mer
Hexagon
Bologna 3D tillsammans med Wematter och Gravity-ekosystemet på kontoret i Italien.

3D-skrivartillverkaren Wematter fortsätter sin starka tillväxtresa genom Europa

Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter sammanfattar 2021 med expansion till fyra nya länder...

Läs mer
Gripen E flygplan i Linköping.

Serieleveransfasen inledd för Gripen E till Brasilien och Sverige


Saab höll den 24 november ett högnivåmöte med brasilianska och svenska...

Läs mer
UR-cobot svetsar.

Svetskompetens en bristvara - klona svetsare

Det finns cirka 14 900 anställda svetsare och gasskärare i Sverige, men det är...

Läs mer


SSAB samarbetar med Lindab kring fossilfritt stål

SSAB och Lindab tar ytterligare ett steg i sitt partnerskap genom ett samarbete om fossilfritt...

Läs mer


ABB och Zume påskyndar övergången från engångsplast

ABB Robotics har undertecknat ett avtal för att samarbeta med Kalifornien-baserade Zume, en...

Läs mer


Elektriskt ledande och förnybar komposit ger nya möjligheter för tillverkningsindustrin

Ett elektriskt ledande material som inte bara gör det möjligt att tillverka mekaniska...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape


Svero

Altair

Ameab
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se