Facebook

Instagram

PLM följer kunden under hela innovationsresan


2022-05-13

Alexander Håård och Christoffer Wester framför PLM:s välbesökta monter på Elmia 3D.
Bild: Elmia
Alexander Håård och Christoffer Wester framför PLM:s välbesökta monter på Elmia 3D.

Från idé till slutprodukt. PLM Group har såväl verktygen som kompetensen för att kunna ta svenska tillverkningsföretag ut på en innovationsresa. På Elmia 3D visar PLM hur industrin kan dra nytta av tjänsterna som till slut mynnar ut i en 3D-printad produkt.

Smidiga samarbeten, alla verktyg i ett digitalt ekosystem samt innovativ produktdesign och tillverkning med 3D-printning. Det är tre hörnstenar i PLM:s strävan mot att hjälpa tillverkningsföretagen i Sverige – och allt presenteras under Elmia 3D.

– Det innovativa är egentligen inte våra unika produkter utan att vi är med kunden hela vägen från produktdesignen till utskriften i 3D-skrivaren. Vi kallar det för ett 3D-ekosystem. Vi förser kunden med verktyg för att kunna göra designen och är sedan med dem under hela värdekedjan, säger Alexander Håård, Business Area Manager Digital Transformation, PLM.

Styrkan hos PLM är helt enkelt helhetstänket. Att kunna hjälpa kunden med alla processer fram till den färdiga produkten – allt inom ett och samma system.

– Jag tror i och för sig att många arbetar på samma sätt som vi, men att det är uppdelat i olika system och leverantörer. Det är den nöten som vi knäcker tack vare ett obrutet informationsflöde – något som gör oss unika.


Mer än bara prototyper
PLM beskriver sig som en innovationspartner. Allt började med CAD-lösningar i början av 1990-talet och därefter har företaget vuxit till 145 anställda i sex länder som tillhandahåller mjukvara, kompetens, utbildning, 3D-skrivare och 3D-scanners.

Även när det handlar om maskinförsäljningen är PLM med kunden under hela resan.

– En av de viktigaste detaljerna inom additiv tillverkning är efterbehandlingen och det är inget som en vanlig hobbymaskin gör. Det är ett tydligt exempel på hur vi hela tiden har med helhetstänket – det vill säga end-to-end-lösningar. Vi erbjuder alla steg inklusive service, säger Christoffer Wester, Sales Manager, 3D-printing.

Han lyfter fyra generella fördelar med additiv tillverkning. Lägre kostnader, kortare ledtider, ökad funktionalitet och smidigare kundanpassningar.

– Folk associerar fortfarande 3D-printing med prototyper, men det finns faktiskt fyra viktiga områden inom additiv tillverkning. Prototyper är en del, men även verktygstillverkning, produktion och reservdelar. Vi lyfter alla fyra delar på Elmia 3D och vill få bort tänket att additiv tillverkning endast handlar om prototyper, säger Christoffer Wester.


Lönsamt även för stora serier
Möjligheten att skriva ut reservdelar innebär exempelvis att tillverkningsföretagen kan bygga digitala lager och genomföra utskriften precis där reservdelen behövs. Finns behovet i Göteborg, ja då skrivs den ut i den fabriken utan några onödiga transportkostnader.

– Vi ser också att allt fler går mot storskalig produktion och vi säljer maskiner med service och support till flera legotillverkare. Deras volymer ökar hela tiden och det handlar om serier med 100 000-tals detaljer. Det sitter ju printade detaljer överallt, i maskiner, flygplan, bilar…, säger Christoffer Wester.


Hittar nya kunder
Stor nyfikenhet. Så går det att beskriva stämningen i montern under Elmia 3D. Eller som Alexander Håård beskriver det: ”Besökarna inser hur mycket som har hänt på fyra år”. Något som onekligen visar på vikten av att branschen kan träffas och kunna visa hur tekniken hela tiden utvecklas.

– Det är superviktigt. Vi har verkligen längtat efter att få träffas igen och få visa våra maskiner och alla lösningar på riktigt. Det är en helt annan grej att träffas fysiskt. För oss har Elmia 3D gett väldigt mycket både vad gäller potentiella kunder och maskinförsäljning, säger Christoffer Wester.


Källa: Elmia

Skriv ut

Saab får svensk beställning på torpedtub för ytstridsfartyg

Saab har fått en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) på en ny torpedtub för lätta torpeder. Ordervärdet är cirka 150 miljoner kronor, med...

Läs mer


Scania och Einride driver på elektrifieringen av vägtransport med ny flotta om 110 lastbilar

De 110 lastbilarna är den hittills största ordern av tunga elektriska fordon för...

Läs mer
oem_automation_550
Kapab
Detaljanalyser av plasten i bränsleavfallet ska hjälpa E.ON att öka återvinning och utsortering.

Detaljerad analys ska fasa ut E.ONs förbränning av plast

Detaljerade analyser av bränsleavfall ska hjälpa E.ON att minska plastförbrä...

Läs mer


Ahlstrom-Munksjö ingår samarbete med SKF inom tillståndsbaserat underhåll

Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping ingår ett samarbete med SKF inom tillstå...

Läs mer
Hexagon
Skiss över produktionsanläggning i Köpmanholmen (bilden är en illustration).

Cinis Fertilizer säkrar elanslutning till första produktionsanläggningen

Cinis Fertilizer har tecknat avtal med E.ON Energidistribution om elanslutning till bolagets fö...

Läs mer
KG Fridman
Tappning av flytande råstål (1680°C) från ljusbågsugn till skänk.

Minskad stålproduktion i april 2022

Under april månad 2022 producerades totalt 398 tusen ton råstål i Sverige. Det...

Läs mer
Staffan Reimendal och Jens Thor Hansen var väldigt nöjda med dagarna på Elmia Polymer.

Engel gör plastindustrin smartare med digitala lösningar

Stabila processer, ökad produktivitet, och hög flexibilitet. Inject 4.0 från Engel...

Läs mer
Alexander Håård och Christoffer Wester framför PLM:s välbesökta monter på Elmia 3D.

PLM följer kunden under hela innovationsresan

Från idé till slutprodukt. PLM Group har såväl verktygen som kompetensen...

Läs mer


Mest lästaHeidenhain

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se