Facebook

Instagram

Pandemin, en stark återhämtning och geopolitisk maktkamp ger fortsatta utbudsproblem


2021-10-14

Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.
Bild: Rikard Westman
Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Nu finns tydliga signaler om dämpad tillväxt. Återhämtningen i Kina, euroområdet och Sverige tappar kraft. Utbudsproblemen från i våras kvarstår, bland annat i form av problem med tillgången till insatsvaror, höga frakt- och råvarupriser samt matchningsproblem på arbetsmarknaden. Dessutom skjuter energipriserna i höjden. Förutom riskerna kring pandemin och geopolitiken finns också risk för en upptrappad inhemsk cementkris. Det skriver Industriarbetsgivarna i årets tredje konjunkturrapport.

– Vi ser att året har präglats av tröghet i vaccineringen i bland annat USA, spridningen av deltaviruset och aktivistisk inställning till nya utbrott i Kina och vi har fortfarande utbudsproblem som bromsar den ekonomiska utvecklingen. De handlar bland annat om rekordhöga frakt-och råvarupriser, elbrist i Kina samt snabbt stigande energipriser, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Industriarbetsgivarna konstaterar att svensk ekonomi har klarat sig relativt väl under pandemin. Svensk BNP återhämtade sig under det första halvåret i år och är nu i princip på samma nivå som under det fjärde kvartalet 2019, före pandemin.

Sammantaget bedömer Industriarbetsgivarna att svensk BNP ökar med 3,9 procent i år och växer med 4,0 procent 2022. Det är en upprevidering från senaste prognos i juni. I euroområdet beräknas BNP öka med 4,8 procent under 2021 samt med 4,0 procent under 2022. Motsvarande siffror för USA är 6,0 och 4,0 procent. I Kina blir tillväxten 8,0 procent i år och 5,5 procent 2022.


Cementkris – en risk för dämpad tillväxt
Kerstin Hallsten varnar dock för att den pågående cementkrisen i Slite på Gotland riskerar att leda till mer dämpad tillväxt i Sverige.

– Vi fick ett andrum med den undantagslag som ska göra det möjligt för regeringen att pröva Cementas ansökan om ett förlängt tillstånd. Den löser möjligen problemet på kort sikt, men samtidigt har flera miljöorganisationer flaggat för att de kommer att överklaga ett sådant tillstånd till Högsta domstolen vilket kan skapa nya problem, säger Kerstin Hallsten.

Skulle domstolen ta upp ärendet kan man också komma att inhibera regeringens beslut. Om så sker innebär det att Sverige står inför en akut och omfattande cementkris.

­– Skulle detta värsta scenario inträffa uppkommer stora produktionsbortfall och jobb försvinner. Enligt branschens beräkningar hotas upp till 280 000 arbetstillfällen och mängden investeringar riskerar minska med drygt 20 miljarder kronor per månad, konstaterar hon.


Svagt ökad produktion i basindustrin under 2022
Industriarbetsgivarna konstaterar att ingen direkt volymtillväxt väntas i år i basindustrin och att den växer med en procent under 2022. Efterfrågan är fortsatt stark med utbudsproblem och restriktioner håller delvis tillbaka produktionen och på senare tid har energipriserna skenat iväg.

– På kort sikt har industrin minskat sin riskexponering genom att säkra sitt elpris, men om de höga priserna på el och andra produktionskostnader består under en längre tid blir situationen mycket problematisk. Lönsamheten och produktionen kan då komma att minska och priserna kan i vissa fall höjas. Inte minst blir det ett problem för de företag som basindustrin är underleverantörer till, säger Kerstin Hallsten.


Viss ljusning på arbetsmarknaden – men matchningsproblem bromsar
Industriarbetsgivarna konstaterar också att situationen på arbetsmarknaden har förbättrats, sysselsättningen fortsätter att stiga och varslen befinner sig på låga nivåer. Även inom basindustrin, främst i sågverken och gruvbolagen, har sysselsättningen överlag fortsatt att öka under 2021.

Återhämtningen på arbetsmarknaden är dock ojämn och långtidsarbetslösheten har stigit. I år bedöms arbetslösheten ligga på 8,8 procent och under 2022 faller den till 7,6 procent.

Anställningsplanerna inom såväl basindustrin och tillverkningsindustrin, som för näringslivet i stort har sedan årsskiftet dessutom blivit mer expansiva. I vissa branscher, däribland basindustrin, syns tecken på ökad arbetskraftsbrist trots att arbetslösheten fortfarande är hög.

– Industrin står inför stora utmaningar med att hitta personal med rätt kompetens framöver. Det finns ett stort matchningsproblem på arbetsmarknaden. Det är viktigt att politiken vidtar åtgärder för att minska matchningsproblematiken, exempelvis måste gymnasieskolan dimensioneras efter behovet på arbetsmarknaden, avslutar Kerstin Hallsten.


Källa: Industriarbetsgivarna


Skriv ut

Äntligen samlades plast och gummiindustrin fysiskt igen

Över 100 ledande aktörer från plast och gummiindustrin samlade sina nyheter och innovationer inom branschen, både gällande material, design, produktion och bearbetning....

Läs mer
Kapab


Första höghållfasta stålpulvret tillverkat på SSAB i Oxelösund

Nu har det första höghållfasta stålpulvret tillverkats på SSAB i...

Läs mer
KG Fridman
SkrotSmart öppnar i Partille, invigning 2 december.

SkrotSmart öppnar ny Drive-In för metallskrot i västsverige

Trollhättan och Partille har fått varsin ny Drive-In för järn- och metallskrot...

Läs mer
Dustcontrol


Nyhet:

Branschens första smarta fabrikslösning för säkrare, autonomare och effektivare stålsmältverk

Det ledande teknikbolaget ABB har lanserat ABB Ability Smart Melt Shop, den första digitala...

Läs mer
Gloab550
Den nya större lagerbyggnaden som möjliggörs genom en ny detaljplan (bilden är en illustration).

Växande lager i Fyrislund ger nya arbetstillfällen

I Uppsala Business Park kan Thermo Fisher Scientific nu komplettera sina befintliga lokaler med ett...

Läs mer
Hexagon
Bologna 3D tillsammans med Wematter och Gravity-ekosystemet på kontoret i Italien.

3D-skrivartillverkaren Wematter fortsätter sin starka tillväxtresa genom Europa

Svenska 3D-skrivartillverkaren Wematter sammanfattar 2021 med expansion till fyra nya länder...

Läs mer
Gripen E flygplan i Linköping.

Serieleveransfasen inledd för Gripen E till Brasilien och Sverige


Saab höll den 24 november ett högnivåmöte med brasilianska och svenska...

Läs mer
UR-cobot svetsar.

Svetskompetens en bristvara - klona svetsare

Det finns cirka 14 900 anställda svetsare och gasskärare i Sverige, men det är...

Läs mer


SSAB samarbetar med Lindab kring fossilfritt stål

SSAB och Lindab tar ytterligare ett steg i sitt partnerskap genom ett samarbete om fossilfritt...

Läs mer


ABB och Zume påskyndar övergången från engångsplast

ABB Robotics har undertecknat ett avtal för att samarbeta med Kalifornien-baserade Zume, en...

Läs mer


Elektriskt ledande och förnybar komposit ger nya möjligheter för tillverkningsindustrin

Ett elektriskt ledande material som inte bara gör det möjligt att tillverka mekaniska...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape


Svero

Altair

Ameab
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se