Facebook

Instagram

Ny lösning hjälper ståltillverkare att öka kvaliteten, produktiviteten och lönsamheten


2021-12-17

Bild: ABB

Det globala teknikbolaget ABB lanserar idag sin Tundish EMS-lösning, med vilken ståltillverkare kan komma runt gjutlådans begränsade möjligheter att styra flödet av smält metall och därmed stålkvaliteten och temperaturen.

Tundish EMS är placerad på utsidan av gjutlådan och använder kontaktlös, elektromagnetisk omrörningsteknik för att skapa ett elektromagnetiskt fält som ger upphov till en omrörningseffekt i smältan. Den kontinuerliga omrörningen ökar blandningszonens volym väsentligt i så gott som hela gjutlådan, vilket betyder högre flödeshastigheter, inga döda zoner och jämnare temperatur.

Att använda denna elektromagnetiska omrörningsteknik är speciellt viktigt för ståltillverkare med flera gjutsträngar från en gjutlåda. Det betyder färre inneslutningar, vilket ger ett jämnare och renare stål och mindre igensättning av gjutrören.

Genom att skapa ett roterande flöde i gjutlådans hela smältbad ger Tundish EMS en snabb homogenisering av temperaturen och den kemiska sammansättningen, vilket resulterar i bättre stålkvalitet, jämnare och repeterbara gjutvillkor vid flera strängar samt totalt sett ökad kvalitet, produktivitet och lönsamhet vid billet- och bloomgjutning och tillverkning av metallpulver.

– Den nya Tundish EMS är resultatet av ABB:s kompetens inom omrörardesign och unika processerfarenhet från tusentals installationer och långa historik av produktutveckling i samverkan, säger Zaeim Mehraban, Global Sales Manager för Metallurgy Products på ABB.
– Nu kan ståltillverkare övervinna en utmaning som gjutlådstekniken hittills inte har lyckats knäcka. Tundish EMS använder kontaktlös elektromagnetisk omrörningsteknik som ökar livslängden och knappast kräver något underhåll alls, vilket ger högre kvalitet, produktivitet och lönsamhet.

Tundish EMS erbjuder många nya funktioner som flexibel omrörningskraft och -riktning samt möjlighet att cirkulera och kontrollera flödet i gjutlådans hela smälta. Det innebär att ståltillverkare inte längre behöver förlita sig enbart på den begränsade möjligheten hos gjutlådans infodring att kontrollera det smälta metallflödet, där betydande döda zoner ofta leder till temperaturvariationer och där det inte går att få bort mindre inneslutningar eller kluster av inneslutningar. Tundish EMS kan installeras i många olika konfigurationer som passar de flesta typer av gjutlådor.

Tundish EMS ökar kvaliteten, produktiviteten och lönsamheten på många olika sätt. Förutom färre icke-metalliska inneslutningar och totalt sett renare stål ger den också jämnare temperatur och stabilitet i gjutlådans hela smältbad. Den ger mindre överhettning och en jämnare temperatur mellan olika strängar. Den totala processens repeterbarhet och tillförlitlighet förbättras, och kostnaderna minskar tack vare lägre behov av gjurlådsinfodring som fyllnads-, slitage- och baffelmaterial.

ABB erbjuder världens mest omfattande sortiment av EMS för både stål- och aluminiumtillverkning samt levererar metallurgiska förbättringar som ökar produktiviteten, slutproduktens kvalitet och minskar driftkostnaderna för elektriska ljusbågsugnar, skänk- och aluminiumugnar samt för gjutning, slabs, billets och blooms.

Ett komplett sortiment av produkter, tjänster och heltäckande lösningar som förbättrar produktivitet, kvalitet, säkerhet och kostnadseffektivitet inom tillverkningsprocesser för järn, stål, aluminium och andra metaller finns tillgängligt via ABB. ABB visar ett stort engagemang för att optimera driften med hjälp av högpresterande produkter och digitala lösningar genom hela värdekedjan för metaller.


Källa: ABB


Skriv ut

Effektivare luftfilter med ny design

Semcon stöttar Absolent Air Care Group i utvecklingen av en ny typ av modulärt kolfiltersystem för luftrening. Med hjälp av användarstudier och expertis inom bland annat...

Läs mer
Kapab

Industrin satsar på utfasning av PFAS

Kunskapen om negativa hälso- och miljöeffekter från kemikaliegruppen PFAS ökar...

Läs mer
KG Fridman
Visionsbild över Dokas nya anläggning (bilden är en illustration).

Doka Sverige etablerar sig i Helsingborg

Wihlborgs har tecknat avtal med Doka Sverige AB om nybyggnad av en anläggning om 2 200...

Läs mer
Dustcontrol
Såglinjen R200 1.1.

HewSaw Sverige levererar sågmaskin med onlinesystem från SPM till Setra Skinnskatteberg

HewSaw Sverige AB, dotterbolag till den finska såglinjeleverantören Veisto Oy, ska...

Läs mer
Gloab550


På rätt väg med NEW AUTO: leveranserna av elbilar fördubblades 2021

Omställningen fortsätter. Koncernen klart marknadsledande inom elbilar i Europa. Brist...

Läs mer
Hexagon
Ungerska Air Force Gripen.

Saab uppgraderar Ungerns Gripenflygplan

Den ungerska regeringen och Försvarets Materielverk (FMV) har fullbordat förhandlingarna...

Läs mer


SKF förvärvar företag inom additiv tillverkning

SKF har slutfört förvärvet av Laser Cladding Venture n.v. (LCV), ett belgiskt fö...

Läs mer

Indutrade gör tilläggsförvärv inom industri- och rullportar i Storbritannien

Indutrade har den 4 januari 2022 tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i det...

Läs mer
Med den nya CT-scannern på plats läggs en viktig pusselbit, men arbetet fortsätter för att ytterligare stärka Produktionstekniskt Centrum som en stark och attraktiv arena för nya och mer hållbara tillverkningsprocesser.

Efterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

Nu är den på plats, den nya CT-scannern för oförstörande provning och...

Läs mer


SSAB anställer över 900 semestervikarier i Sverige

Även detta år erbjuder SSAB semestervikariat inom olika verksamhetsområden. De...

Läs mer


Saab får beställning på ledningsstödsystem

Saab har fått beställning från Försvarets materielverk (FMV) på LSS...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape


Altair

Ameab
OEM Automatic

Bevego

Gloab
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se