– Avfall som tas emot vid energiåtervinningsanläggningar ska vara restavfall, det som återstår efter att fraktioner som är lämpliga för materialåtervinning redan har sorterats ut och tagits omhand. Det fungerar inte tillfredsställande idag, så branschen vill utveckla affärsmodellerna för energiåtervinning i samråd med plastens olika intressenter, så att de i högre grad bidrar till att minska den skadliga plasten som hamnar i våra anläggningar, säger Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige.
Branschorganisationen Energiföretagen Sverige har engagerat sig i plastfrågorna och kommer även fortsatt ta initiativ för ökad samverkan med producenter, återvinningsbranschen och avfallslämnarna för att lösa problematiken kring plast. Under vintern har Energiföretagen, tillsammans med Avfall Sverige, bjudit in till rundabordssamtal om hur plasten i avfallet kan minska. Samråd med medlemmar har också varit en del av arbetet.
– Vi anser att plastavfall i första hand ska återanvändas och materialåtervinnas. Det finns inget behov av plastavfall för el- och värmeproduktion. Men så länge plast förekommer är energiåtervinning genom förbränning det mest resurseffektiva sättet att få bort giftig, kontaminerad eller utsliten plast, framhåller Raziyeh Khodayari, ansvarig för miljö, hållbarhet och energitillförsel på Energiföretagen Sverige.
Energiföretagen Sverige har tillsammans med medlemsföretag tagit fram fyra ståndpunkter kring plast, som ska genomsyra det fortsatta arbetet (läs mer i bilaga):
- Plastfrågan måste lösas högt upp i avfallstrappan
- Minimera konsumtion av onödiga plastprodukter
- Inför ett tydligt och utökat producentansvar
- Energiåtervinning av plast behövs, åtminstone under en övergångsperiod
Källa: Energiföretagen