Facebook

Instagram

Digitaliseringsprojekt av smältverk ska öka produktivitet och lönsamhet för Indiens ledande stålföretag


2021-06-23

Bild: ABB

Digitala lösning kopplar samman verksamheten i stålverket med skänk- och kranspårning och förutsägelse av värmeförluster för högre gjuthastigheter och en uteffekt på ytterligare 24 000 ton per år

ABB har byggt upp en långsiktig relation med JSW Steel Ltd, Indiens ledande stålföretag, genom att integrera sin digitala lösning ABB Ability Smart Melt Shop vid Dolvi Works-anläggningen i delstaten Maharashtra.

Genom projektet, som slutfördes enligt tidsplanen i mars 2021, har ABB förbättrat produktiviteten och energieffektiviteten för stålsmältverk genom att utveckla en lösning för driftoptimering, inklusive skänk- och kranspårningssystem, kranplaneringssystem och modeller för termisk förlust, för att förutsäga måltemperatur för skänkugnar och säkerställa korrekt temperatur vid gjutaren. Detta förväntas öka företagets EBITDA-vinst med omkring 2 miljoner dollar per år genom fyra procent högre gjuthastigheter, tidsbesparingar med en arbetsdag per månad, och ytterligare produktionsmängd motsvarande 24 000 ton per år.

Anläggningen har nu realtidsspårning av stålskänkar för processynkronisering och bättre underhållsplanering. I det större perspektivet leder den lägre energiförbrukningen till färre förbrukningsvaror per sats och därmed lägre koldioxidavtryck med mindre koldioxidutsläpp per producerat ton stål. Automatisk spårning och schemaläggning ökar personalens säkerhet eftersom de avlägsnas från produktionsområdet under kran- och skänkrörelser. Planeringslösningen resulterar också i färre avbrott genom att säkerställa att rörelserna synkroniseras enligt processkraven.

Det är ett exempel på hur man kan övervinna en av de största utmaningarna som dagens ståltillverkare ställs inför, nämligen att upprätthålla de optimala temperaturer som krävs för att tillverka smält stål och samtidigt balansera höga elenergikostnader. Att säkerställa rätt temperatur vid rätt tidpunkt är, tillsammans med andra parametrar i smältstålet, direkt avgörande för stålets kvalitet och för produktiviteten. ABB:s lösning med Industry 4.0 minimerar temperaturöverhettning och termiska förluster. Det här resulterar i högre gjutningshastigheter med cirka fyra procent liksom förbättrad produktivitet, energieffektivitet och stålkvalitet.

– Vi förlitade oss på den metallurgiska expertisen hos ABB:s Metals-team eftersom de visade för oss att den digitala lösningen kunde integreras i vår komplexa anläggning med alla olika driftrutiner, säger Gajraj Singh Rathore, vd för JSW Steel Ltd.
– Siffrorna och resultaten från testningen demonstrerades och vi kunde se möjligheten att öka produktiviteten, förbättra energieffektiviteten och generera en relativt snabb avkastning på investeringarna också.

– Med utgångspunkt i avancerade digitala algoritmer och matematisk modellering är ABB Ability Smart Melt Shop ett utmärkt exempel på teknisk konvergens eftersom den använder kameror och bildbearbetning, vägningssystem, radar, laser och trådlös teknologiför att säkerställa att stålsmältverk drivs på optimala nivåer. Kran- och skänkspårning och deras tillgänglighet är avgörande för hela ståltillverkningsprocessen, säger Tarun Mathur, Global Product Manager och Digital Lead för Metals, ABB.

– Vår data från prestandatestningen har visat på en betydande ökning av överhettningsefterlevnad, som motsvarar tidsbesparingar på mer än nio timmar per månad och nästan 2 000 extra producerade ton per månad, säger Amit Kumar Chakraborty, projektledare för Metals på ABB.

Ytterligare fördelar med skänkspårningssystemet är minskade fördröjningar i ljusbågsugnen, minskning av elektrod- och strömförbrukningen i skänkugnen och minskning av kiselavvikelser i varmvalsade spolar som produceras av plattor från stränggjutaren.

Ett komplett sortiment av produkter, tjänster och heltäckande lösningar som förbättrar produktivitet, kvalitet, säkerhet och kostnadseffektivitet inom tillverkningsprocesser för järn, stål, aluminium och andra metaller finns tillgängligt via ABB. ABB visar ett stort engagemang för att optimera driften med hjälp av högpresterande produkter och digitala lösningar genom hela värdekedjan för metaller.


Källa: ABB


Skriv ut

ABB bidrar till att göra modebranschen mer hållbar med innovativ teknik

ABB ska leverera automation, elektrifiering, kvalitetskontrollsystem (QCS), motorer och drivsystem till Renewcells nya industriella textilåtervinningsanläggning i Sundsvall. Renewcell...

Läs mer
Kapab


Kiilto och Betolar inleder utveckling av golvspackel med lågt kolavtryck

Kemiföretaget Kiilto och materialteknologiföretaget Betolar inleder ett samarbete fö...

Läs mer
KG Fridman
Juha Pentinmäki, Production & Distribution Manager, visar de nya solcellerna.

Nu tillverkar Ejendalsägda Jalas skyddsskor med hjälp av solenergi

Nu skyddar Ejendals både fötter och planeten. I fabriken i Jokipii Finland kommer energi...

Läs mer
Dustcontrol


Koenigsegg expanderar i Ängelholm

Sportbilstillverkaren Koenigsegg bygger en ny bilfabrik på 11000 kvadratmeter i anslutning...

Läs mer
Gloab550
Fredrik Sikström är en av Högskolan Västs forskare som undersöker var och hur AI-teknologin kan göra bäst nytta inom verkstadsindustrin.

Stor potential för AI inom verkstadsindustrin

I framtidens digitaliserade verkstadsindustri kan artificiell intelligens (AI) ge effektiva flö...

Läs mer
Hexagon
Elliot Sparrow, vd och medgrundare till Chalmers Ventures portföljbolag, Glenntex.

Plastavfall kan få nytt värde - Glenntex förstärker återvunnet material med grafen

Plastskräp från havet kan snart bli nya högkvalitativa material till allt frå...

Läs mer
Soldater som laddar Carl-Gustaf M4.

Saab får beställningar på Carl-Gustaf M4 och ammunition

Saab har fått beställningar på granatgeväret Carl-Gustaf M4 och tillhö...

Läs mer


Tillverkningsindustrins arbetsgivare tror på rekordmånga jobbtillfällen i höst

Arbetsgivare i tillverkningsindustrin tror på en kraftigt ökad efterfrågan på...

Läs mer
Ulf Stenerhag, vd Wayout och Robin Boheman, vd Instalco.

Instalco i samarbete med Wayout för rening av vatten i utsatta områden

Instalco och Wayout International inleder ett samarbete för att öka tillgången till...

Läs mer
Kontrollmätning av stång vid Ovako i Hällefors.

Fortsatt stark produktionstakt för råstål, trots nedgång i augusti

Under augusti minskade produktionen av råstål i Sverige med 8,4 procent jämfö...

Läs mer

Saab leder projekt för fossilfritt flyg

Ann-Kristin Adolfsson<span>, </span><span><span><span>strategichef på Saabs affärsområde Aeronautics,</span></span></span> och Christopher Jouannet<span><span><span>, Saabingenjör och </span></span></span><span><span>projektledare för projektet.</span></span>

Saab ska tillsammans med partner inom svensk flygindustri och universitet leda ett projekt för...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se