Facebook

Instagram

Chalmers-lett forskningsprojekt på väg mot genombrott för återvinning av arbetskläder


2021-05-20

Återvinning av arbetskläder har tidigare setts som ett olösligt problem. Nu kan ett forskningsprojekt lett av Chalmers ha löst det genom termokemisk återvinning.
Bild: Blåkläder
Återvinning av arbetskläder har tidigare setts som ett olösligt problem. Nu kan ett forskningsprojekt lett av Chalmers ha löst det genom termokemisk återvinning.

Hållbarhet är den faktor som påverkar livslängden hos arbetskläder mest. Emellertid uppnås arbetsklädernas långvariga hållbarhet genom att kombinera olika typer av textilier och fibrer, vilket har gjort att det hittills inte varit möjligt att återvinna arbetskläder i större skala. Som en följd av detta har Chalmers tekniska högskola initierat ett banbrytande forskningsprojekt tillsammans med Blåkläder och ett antal andra företag för att undersöka möjligheten att använda en termokemisk teknik för att för första gången någonsin återvinna arbetskläder.

Sedan november 2020 har Chalmers tekniska högskola i Göteborg arbetat för att lösa ett till synes olösligt problem i hela textilindustrin. Anledningen är att även de mest hållbara arbetskläderna på marknaden kommer att bli föråldrade någon gång, och idag kan bara ett fåtal typer av arbetskläder återvinnas på grund av den komplexa designen och blandningarna av textilier och fibrer i varje plagg.

Genom att använda termokemisk återvinning är det dock möjligt att extrahera molekyler från textilier som används i arbetskläder istället för textilfibrer. De små molekylerna kan sedan användas som återvunnet råmaterial som kan ligga till grund för värdefulla råvarukemikalier och material, både i form av nya textilfibrer eller andra material som vanligtvis produceras från fossilt ursprung.

Blåkläder tillverkar hållbara arbetskläder i sina egna fabriker, avsedda för långvarig användning. Detta har alltid varit en fokuspunkt för företaget, så genom det Chalmers-ledda forskningsprojektet ser Blåkläder nu en enorm potential i att bidra till ännu mer hållbarhet i arbetskläderindustrin.

– Blåkläder tillverkar några av de mest hållbara arbetskläderna på marknaden men efter frekvent användning kommer plaggen så småningom att bli slitna. För att möjliggöra en lång livscykel tillverkas våra arbetskläder vanligtvis på ett komplext sätt med användning av många olika textilier, vilket har gjort det mycket svårt att återvinna våra produkter. Men tillsammans med Chalmers och de andra företag som är inblandade i forskningsprojektet ser vi stor potential att äntligen nå en teknisk lösning som gör det möjligt att återvinna komplexa textilier, säger Anders Carlsson, MD på Blåkläder.

Genom Blåkläders deltagande i forskningsprojektet bidrar Spendrups bryggeri, en långvarig kund till Blåkläder, genom att donera begagnade arbetsplagg från just Blåkläder:
– Vi är mycket glada över att vara en del av projektet genom att bidra med uttjänta arbetskläder från vårt bryggeri. Internt fokuserar vi också mycket på hållbarhet, men detta innebär en ny dimension av det. Vi hoppas att projektet kommer att resultera i ett bättre och mer cirkulärt sätt att använda våra uttjänta arbetskläder, kommenterar Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups bryggeri.

Forskningsprojektet kommer mer specifikt att undersöka hur material som består av flera typer av textilier och fiberblandningar som inte kan återvinnas med etablerade tekniker, i själva verket kan bearbetas genom termokemisk återvinning, förklarar Blåkläders hållbarhetschef Ann Carlsson:

– Det kommande tillverkaransvaret för textilavfall är välgrundat och alla märken måste agera ansvarsfullt hela vägen genom värdekedjan. Utan en storskalig lösning för återvinning av blandade material och textilier med okänt innehåll riskerar vi dock nästan att skapa ett problem genom att stoppa förbränning av textilavfall. Därför ser vi på Blåkläder forskningsprojektet med Chalmers som ett utmärkt sätt att använda termokemiska tekniker för att lösa återvinningsdilemmat för de stora avfallsströmmarna av arbetskläder i branschen, kommenterar hon.


Källa: Blåkläder


Skriv utBild från Volvos fabrik i Daqing, Kina.
Bild från Volvos fabrik i Daqing, Kina.

SSAB och Volvo Cars inleder samarbete kring fossilfritt stål

SSAB inleder ett samarbete med Volvo Cars för att gemensamt utforska fossilfritt, högkvalitativt stål för användning i fordonsindustrin.

Läs mer
Kapab


Ny prognos från Industriarbetsgivarna:

”Fortsatt återhämtning i ekonomin – men flaskhalsar bromsar”

Återhämtningen i den globala ekonomin fortgår. Men de utbudsproblem som uppkommit...

Läs mer
Dustcontrol
Richard Hjertqvist and Emil Hafsteinsson, maskiningenjörsstudenter vid Högskolan i Skövde.

Exjobb löser utmaningar inom industrin

I maskinhallen på ett tillverkande företag står bearbetningsmaskiner och spottar...

Läs mer
Gloab550
Emballerade rullar med tunnplåt (coils) i väntan på vidare transport till kunder över hela världen.

Svenskt stål är tillbaka från pandemikrisen – ökad produktion i maj

Under maj månad producerades 412 tusen ton råstål i Sverige. Det är 11,4...

Läs mer
Hexagon
Flygvy över Väderstad.

Väderstad stöttar yrkesutbildning i Motala:

”Vi måste stötta skolorna mer”

I dag är Väderstad på plats när Carlsund utbildningscentrum i Motala delar ut...

Läs mer


Scania utsedd till Green Truck femte året i följd

För femte året i följd har en Scania utsetts till ”Green Truck”, en...

Läs mer


Nytt industriellt projekt främjar utveckling i 3D-printing

Additiv Tillverkning/3D-printing (AM) kan komma att revolutionera tillverkningen av produkter och...

Läs mer
Den framtida battericellsfabriken Northvolt Ett i Skellefteå (bilden är en illustration).

Volkswagen-koncernen investerar ytterligare över 5 miljarder kronor i Northvolt AB

Volkswagen deltar, med ett bidrag på 620 miljoner amerikanska dollar, motsvarande ö...

Läs mer


Högskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordon

Högskolan Väst vill stärka och positionera högskolans forsknings- och...

Läs mer
Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Starkt andra kvartal med bitter eftersmak

Affärsläget för teknikindustrin i Sverige har förbättrats under å...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift

Laser components
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se