Facebook

Instagram
Nyhet:

Branschens första smarta fabrikslösning för säkrare, autonomare och effektivare stålsmältverk


2021-11-29

Bild: Peter H/Pixabay

Det ledande teknikbolaget ABB har lanserat ABB Ability Smart Melt Shop, den första digitala applikationen för smarta fabriker i sitt slag för metallindustrin. Den är utvecklad för att öka stålverkets produktivitet, spara energi och höja säkerheten på arbetsplatsen och har en återbetalningstid på sex månader.

Den nya lösningen, som baseras på avancerade digitala algoritmer, är unik såtillvida att den inte bara erbjuder en kraftfull skänkföljning i realtid utan också automatiserad planeringsmodul för kranar och en prognostiserande termisk modelleringsmotor. Skänkens förflyttning via kranar och transportvagnar följs i realtid. Positioneringsteknik med radar och laser ger en noggrann visualisering och minskar behovet av hårdvara och underhåll jämfört med RFID-lösningar. Den automatiserade planeringsmodulen för kranar omfattar orderprognoser, ruttplanering och automatisk kvittering av utförda moment.

Det gör det möjligt för ståltillverkare att gå mot autonom drift genom att eliminera manuell samordning och därmed öka säkerheten i heta zoner då färre personer rör sig där.

Den termiska modelleringsmotorn använder skänkens temperaturhistorik från följningsmodulen och prognostiserad värmeöverföring från planeringsmodulen för att förutsäga de termiska förlusterna under skänkens rörelser och därmed rätt lyfttemperatur vid skänkugnen. Det resulterar i bättre anpassning av smältans temperatur vid stränggjutningen som eliminerar tidsförluster och därför ökar produktiviteten.

Ståltillverkare kan räkna med att ABB Ability™ Smart Melt Shop, via förbättrad anpassning av smältans temperatur, kan ge 4–5 procent högre gjutkapacitet till gagn för produktiviteten och minskad ljusbågsbildning med 5 grader per smälta i skänkugnar för ökad energi- och kostnadseffektivitet.

ABB Ability Smart Melt Shop har redan installerats av JSW Steel Ltd, Indiens ledande stålföretag, där det har införts i samband med en utbyggnad av Dolvi Works-anläggningen i delstaten Maharashtra. Det förväntas öka företagets EBITDA-vinst med omkring 2 miljoner dollar per år genom fyra procent högre gjuthastigheter, tidsbesparingar på en arbetsdag per månad och tillkommande produktion motsvarande 24 000 ton per år.

– Vi är stolta över att lansera ABB Ability Smart Melt Shop – den första i sitt slag inom stålindustrin som gör det möjligt för ståltillverkare att koppla samman alla processer och rörliga utrustningar i stålverket för att uppnå synkroniserade operationer och eliminera flaskhalsar i produktionskapaciteten, säger Tarun Mathur, Global Product Manager, Metals Digital på ABB.
– Digitaliseringen av kärnprocesser kommer att ge oss nya nivåer på produktivitet, säkerhet och hållbarhet inom stålsektorn.

Applikationen använder alla standardprotokoll och bygger på ABB:s flerlagriga, djupgående skyddsstrategi för cybersäkerhet. Den är kompatibel med såväl ABB-system som tredjepartssystem. Källa: ABB


Skriv ut

Effektivare luftfilter med ny design

Semcon stöttar Absolent Air Care Group i utvecklingen av en ny typ av modulärt kolfiltersystem för luftrening. Med hjälp av användarstudier och expertis inom bland annat...

Läs mer
Kapab

Industrin satsar på utfasning av PFAS

Kunskapen om negativa hälso- och miljöeffekter från kemikaliegruppen PFAS ökar...

Läs mer
KG Fridman
Visionsbild över Dokas nya anläggning (bilden är en illustration).

Doka Sverige etablerar sig i Helsingborg

Wihlborgs har tecknat avtal med Doka Sverige AB om nybyggnad av en anläggning om 2 200...

Läs mer
Dustcontrol
Såglinjen R200 1.1.

HewSaw Sverige levererar sågmaskin med onlinesystem från SPM till Setra Skinnskatteberg

HewSaw Sverige AB, dotterbolag till den finska såglinjeleverantören Veisto Oy, ska...

Läs mer
Gloab550


På rätt väg med NEW AUTO: leveranserna av elbilar fördubblades 2021

Omställningen fortsätter. Koncernen klart marknadsledande inom elbilar i Europa. Brist...

Läs mer
Hexagon
Ungerska Air Force Gripen.

Saab uppgraderar Ungerns Gripenflygplan

Den ungerska regeringen och Försvarets Materielverk (FMV) har fullbordat förhandlingarna...

Läs mer


SKF förvärvar företag inom additiv tillverkning

SKF har slutfört förvärvet av Laser Cladding Venture n.v. (LCV), ett belgiskt fö...

Läs mer

Indutrade gör tilläggsförvärv inom industri- och rullportar i Storbritannien

Indutrade har den 4 januari 2022 tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i det...

Läs mer
Med den nya CT-scannern på plats läggs en viktig pusselbit, men arbetet fortsätter för att ytterligare stärka Produktionstekniskt Centrum som en stark och attraktiv arena för nya och mer hållbara tillverkningsprocesser.

Efterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

Nu är den på plats, den nya CT-scannern för oförstörande provning och...

Läs mer


SSAB anställer över 900 semestervikarier i Sverige

Även detta år erbjuder SSAB semestervikariat inom olika verksamhetsområden. De...

Läs mer


Saab får beställning på ledningsstödsystem

Saab har fått beställning från Försvarets materielverk (FMV) på LSS...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape


Altair

Ameab
OEM Automatic

Bevego

Gloab
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se