Facebook

Instagram

Banbrytande i Salzgitter: Volkswagen går in i global batteriverksamhet med ”PowerCo”


2022-08-02

Den framtida gigafabriken för battericellstillverkning i Salzgitter.
Bild: Volkswagen
Den framtida gigafabriken för battericellstillverkning i Salzgitter.

I början av juli lades grunden för koncernens första cellfabrik i Salzgitter i närvaro av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Produktionen startar 2025. Det nybildade företaget ”PowerCo” ansvarar för batteriverksamheten.

Volkswagen fortsätter sin e-mobilitetsstrategi: för att starta sin batterioffensiv lades i dag grunden för koncernens första cellfabrik i Salzgitter i närvaro av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Produktionen startar 2025. Med omedelbar verkan ska det nybildade företaget ”PowerCo” ha ansvaret för den globala batteriverksamheten. Förutom cellproduktion kommer det nya företaget att ansvara för aktiviteter längs hela batterivärdekedjan. Fram till 2030 ska PowerCo tillsammans med partners investera över 20 miljarder euro i utvecklingen av affärsområdet, generera en årlig försäljning på över 20 miljarder euro och sysselsätta upp till 20 000 personer enbart i Europa.

Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler deltog vid den banbrytande ceremonin:
– I dag är en bra dag för fordonsindustrin i Tyskland och Europa. Volkswagen visar hur framtiden för hållbar, klimatkompatibel mobilitet kan se ut. Tillsammans lägger vi grunden för att forma denna framtid i stor omfattning, i Salzgitter.

Herbert Diess, vd för Volkswagen AG:
– Vi lägger inte bara en grundsten idag, utan markerar också en strategisk milstolpe. Battericellsverksamheten är en av hörnstenarna i vår strategi NEW AUTO som kommer att göra Volkswagen till en ledande leverantör av morgondagens hållbara, mjukvarudrivna mobilitet. Etableringen av vår egen cellfabrik är ett tekniskt och ekonomiskt megaprojekt. Det visar att vi tar framtidens ledande teknik till Tyskland!


PowerCo samlar globala batteriaktiviteter
Volkswagen-koncernen slår samman sina globala batteriaktiviteter i det europeiska företaget (SE) PowerCo. Från Salzgitter kommer företaget med omedelbar verkan att leda den internationella fabriksverksamheten, vidareutvecklingen av celltekniken, den vertikala integreringen av värdekedjan samt leveranser av maskiner och utrustning till fabrikerna.

Framöver planeras ytterligare produkter såsom stora lagringssystem för energinätet. Efter Salzgitter etableras nästa cellfabrik i Valencia. Anläggningar identifieras för närvarande för ytterligare tre cellfabriker i Europa. Förutom Europa undersöker PowerCo redan möjligheten till ytterligare gigafabriker i Nordamerika.

PowerCo ska ledas av vd Frank Blome och en koncernledning med Sebastian Wolf (Chief Operations Officer), Kai Alexander Müller (Chief Financial Officer), Soonho Ahn (Chief Technology Officer), Jörg Teichmann (Chief Purchasing Officer) och Sebastian Krapoth (Chief Human Resources Officer).

Thomas Schmall, koncernledningen för Volkswagen AG med ansvar för teknik samt styrelseordförande i PowerCo:

– När vi bygger vår första egna cellfabrik implementerar vi samtidigt vår tekniska färdplan. PowerCo kommer att bli en global spelare inom batterier. Företagets främsta styrka kommer att vara vertikal integration från råvaror och cellen hela vägen till återvinning. I framtiden kommer vi att hantera alla relevanta aktiviteter internt och vi kommer att få en strategisk konkurrensfördel i kampen om att ta ledningen inom e-mobilitet. Vi har säkrat ett toppteam för detta fantastiska åtagande.

Daniela Cavallo, ordförande för General and Group Works Council på Volkswagen AG:
– I dag är det en dag att fira. I hjärtat av Europa skapar vi ett nytt framtidsinriktat segment och upp till 20 000 framtidssäkrade jobb, bland annat 5 000 enbart i Salzgitter, på Volkswagens hemmaplan. Vårt stora engagemang med ansvar för omvandlingen av vår motorfabrik och bevarande av trygga arbetstillfällen för våra anställda fortsätter. Som ett resultat av dessa ansträngningar har vi nu en plan för ekologisk och social omvandling.

Stephan Weil, ministerpresident i Niedersachsen:
– I Salzgitter ser vi en tydligare omställning inom fordonsindustrin än på någon annan plats i Tyskland. Battericeller kommer snart att tillverkas där konventionella motorer fortfarande rullar av produktionslinjen. Här skapas jobb för framtiden. Hjärtat i fordonsindustrin kommer att vara elektriskt i framtiden.


Standardfabrik och enhetlig cell möjliggör snabb global utrullning
Vid den banbrytande ceremonin presenterade koncernen för första gången konceptet med standardfabriken; Salzgitter ska vara en förlaga för cellfabriker i hela Europa och kommer att sätta nya standarder för hållbarhet och innovation.

– Det vi har testat miljontals gånger med fordonsplattformar som MQB och MEB kommer också att utgöra grunden för etablering av cellproduktion: vi kommer att standardisera utifrån europeiska standarder och uppskalning. På så sätt kan vi kombinera snabbhet och kostnadsoptimering med högsta kvalitetsnivå, säger PowerCo:s vd Frank Blome och fortsätter:

– Standardiseringen omfattar inte bara utrustning, byggnader och infrastruktur utan även produkter, processer och IT. På så sätt skapas fabriker som snabbt kan konverteras för ytterligare produkt- och produktionsinnovationer. Varje fabrik kommer att drivas med 100 procent el från förnybara källor och vara utformad för framtida återvinning i ett slutet kretslopp.

Volkswagen visade också den prismatiska, enhetliga cell som presenterades på Power Day 2021. Den möjliggör flexibel användning av en mängd olika cellkemier och kommer att användas i upp till 80 procent av alla koncernmodeller. I Salzgitter ska enhetliga celler för volymsegmentet produceras från 2025 och framåt. I framtiden kommer anläggningen att nå en årlig kapacitet på 40 GWh – tillräckligt för cirka 500 000 elbilar.

År 2030 planerar Volkswagen-koncernen att driva sex cellfabriker med en total volym på 240 GWh över hela Europa tillsammans med partners – däribland svenska Northvolt med fabriken i Skellefteå. Den nya enhetliga cellen utnyttjar synergieffekter och minskar batterikostnaderna med upp till 50 procent. De prototyper som tagits fram hittills har visat mycket lovande prestanda när det gäller räckvidd, laddningstider och säkerhet – viktiga förutsättningar för en framtida industristandard.


Källa: Volkswagen

Skriv utIllustrationsbild av fartyg som installerar vindkraftverk. Ett samarbete där Steeprop är leverantör av propellersystem.

Steerprop levererar ett komplett propellersystem till fartyg som installerar vindkraftverk

Steerprop, en ledande industriell designer och tillverkare av högpresterande propellersystem...

Läs mer
Kapab
Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige, och Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, har tecknat en avsiktsförklaring vad gäller nästa steg i vätgasprojektet BotnialänkenH2.

Luleå blir grönare med ny vätgashubb

Uniper Sverige har ingått i en avsiktsförklaring tillsammans med Luleå kommun som...

Läs mer
oem_automation_550


Robotens nya liv på Renault Refactory

I slutet av 2020 slog Renaults fabrik i Flins in på en ny väg, att helt fokusera på...

Läs mer
KG Fridman
PIR-sandwichpaneler är särskilt väl lämpade för kylförvaring, livsmedels- och logistikhallar och lager.

Borlänge får Skandinaviens första PIR-sandwichpanelproduktion

Ruukki Construction investerar 15 miljoner euro i produktionen av sandwichpaneler i Borlänge....

Läs mer
Hexagon


ABB förvärvar Siemens verksamhet inom NEMA -lågspänningsmotorer

ABB har undertecknat ett avtal om att köpa Siemens verksamhet inom NEMA-lågspä...

Läs mer


Volvokoncernen påbörjar processen att etablera batterifabrik i Sverige

För att möta den växande efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och...

Läs mer


Saab får beställningar på övningssystem till Sverige

Saab har tecknat ett ramavtal med Försvarets Materielverk (FMV) för militära ö...

Läs mer

Ståltillverkaren Outokumpu anlitar TCS för övergång till molnet

Tata Consultancy Services (TCS) har valts av Outokumpu, en global ledare inom hållbart...

Läs mer
Den framtida gigafabriken för battericellstillverkning i Salzgitter.

Banbrytande i Salzgitter: Volkswagen går in i global batteriverksamhet med ”PowerCo”

I början av juli lades grunden för koncernens första cellfabrik i Salzgitter i...

Läs mer
Kim Povlsen, vd för Universal Robots.

Universal Robots levererar en stark tillväxt under andra kvartalet

Universal Robots, som tillverkar kollaborativa robotar (cobotar), har rapporterat en omsä...

Läs mer
Tappning av flytande råstål (1680°C) från ljusbågsugn till skänk.

Svensk stålproduktion minskade första halvåret 2022

Under första halvåret 2022 producerades totalt 2 413 tusen ton råstål i...

Läs mer


Saab får beställning på två GlobalEye till Sverige

Saab har idag skrivit kontrakt med och mottagit en beställning från Försvarets...

Läs mer


Samarbete mellan Gestamp och SSAB leder till nytt Docol 1000CP-stål

Gestamps innovativa och lättare länkarmskonstruktion ledde till ett 7-årigt...

Läs mer
Plastpellets som kan användas för att producera nya plastprodukter. Pelletsen tillverkas av gas som i sin tur kommer från blandat brännbart avfall som hettats upp till 600-800 grader.

Blandat avfall blir prima plast utan klimatpåverkan med banbrytande återvinning

Idag återvinns en bråkdel av allt material som skulle kunna bli ny plast. Nu har...

Läs mer


Cinis Fertilizer beviljas bygglov för produktionsanläggning i Köpmanholmen

Cinis Fertilizer har beviljats bygglov för sin första produktionsanläggning i Kö...

Läs mer
En av världens största hybridfärjor är Brittany Ferries E-flexer som kommer att trafikera mellan Portsmouth i Storbritannien och de franska hamnarna St Malo och Caen.

Wärtsilä och Stena bygger världens största hybridfartyg

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sitt hybridframdrivningssystem till tre nya...

Läs mer

Atlas Copco förvärvar en kinesisk tillverkare av industriella vakuumpumpar och system

Atlas Copco har tecknat avtal om att förvärva tillgångarna av Shandong Jinggong...

Läs mer
Docent Boel Ekergård är en nyckelpersonerna bakom Högskolan Västs satsning på forskning och utbildning inom hållbar elfordonsutveckling.

Hållbart systemskifte inom fordonsindustrin

Med rådande klimatomställning står fordonsindustrin inför ett omfattande...

Läs mer


SSAB och Shape samarbetar kring fossilfritt stål för fordonstillämpningar

SSAB har ingått ett avtal med USA-baserade Shape Corp., en global direktleverantör av...

Läs mer


Ruukki inviger ny linje för sandwichpaneler med mineralullskärna i Polen

Ruukki Construction har firat invigningen av en ny produktionslinje för sandwichpaneler i...

Läs mer
Kemiindustrin är stark i Stenungsund.

Fortsatt finansiering för en grönare västsvensk processindustri

Klimatfrågan är avgörande och de relaterade samhällsutmaningarna många...

Läs mer
T-7A Red Hawk.

Saab slutför första leveransfasen för skolflygplanet T-7A Red Hawk

Saab levererade nyligen den sista av fem bakkroppar till skolflygplanet T-7A Red Hawk till Boeing i...

Läs mer
Tappning av flytande råstål (1680°C) från ljusbågsugn till skänk.

Minskad stålproduktion i maj 2022

Under maj månad producerades totalt 393 tusen ton råstål i Sverige. Det är...

Läs mer
Anders Johansson, industridoktorand produktionsteknik.

Anders utmanar traditionella sätt att utforma fabriker

Produkten och lönsamhet styr oftast utformningen av tillverkningssystem och fabriker. Men...

Läs mer


Kemikalier på huden – forskare utvecklar ny metod för mäta exponering

I många yrken kommer personalen i kontakt med hälsofarliga kemikalier och löper...

Läs mer
Från vänster: Martin Lundstedt, Tomas Carlsson, John Kerry, Annika Strandhäll, Melker Jernberg and Martin Lindqvist.

Först i världen att leverera anläggningsmaskin av fossilfritt stål

Genom sitt arbete för att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser blir Volvo...

Läs mer
Magnus Eriksson, CEO Echandia.

Echandia får order på militära fartyg till ett värde av 50 miljoner kronor

Echandia, en världsledande utvecklare av avancerade batterisystem för sjöfart och...

Läs mer
DAF har byggt sin 10 000:e nya generationens DAF-lastbil.

Nya generationens DAF når milstolpen med 10 000 tillverkade lastbilar

DAF har byggt sin 10 000:e nya generationens DAF-lastbil. Eftersom den officiella produktionen av...

Läs mer
Cementa i Slite.

Cementa och HeidelbergCement ett steg närmare etableringen av klimatpositiv cementfabrik i Sverige

HeidelbergCement där Cementa ingår, växlar nu upp arbetet med ett av Sveriges...

Läs mer

SSAB och Alfa Laval samarbetar för att tillverka den första värmeväxlaren med fossilfritt stål


SSAB och Alfa Laval, världsledande inom värmeöverföring, separering och flö...

Läs mer


Saab får beställningar på Carl-Gustaf-komponenter

Saab har fått beställningar på komponenter för Carl-Gustaf-systemet. Det...

Läs mer
Hållbart samarbete i Katrineholm. Svensk Kabelåtervinnings Ingemar Öhman och Vinnings Saga Gutafsson på kundbesök hos Azeez Agha, råvaruplanerare på SKF Mekan.

Från kabelskrot till metallgjutning - ett hållbart samarbete i Katrineholm

För alla inom metallåtervinningsbranschen är hållbarhet och cirkulär...

Läs mer


Saab får svensk beställning på torpedtub för ytstridsfartyg

Saab har fått en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) på en...

Läs mer


Scania och Einride driver på elektrifieringen av vägtransport med ny flotta om 110 lastbilar

De 110 lastbilarna är den hittills största ordern av tunga elektriska fordon för...

Läs mer
Detaljanalyser av plasten i bränsleavfallet ska hjälpa E.ON att öka återvinning och utsortering.

Detaljerad analys ska fasa ut E.ONs förbränning av plast

Detaljerade analyser av bränsleavfall ska hjälpa E.ON att minska plastförbrä...

Läs mer


Ahlstrom-Munksjö ingår samarbete med SKF inom tillståndsbaserat underhåll

Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping ingår ett samarbete med SKF inom tillstå...

Läs mer
Skiss över produktionsanläggning i Köpmanholmen (bilden är en illustration).

Cinis Fertilizer säkrar elanslutning till första produktionsanläggningen

Cinis Fertilizer har tecknat avtal med E.ON Energidistribution om elanslutning till bolagets fö...

Läs mer
Tappning av flytande råstål (1680°C) från ljusbågsugn till skänk.

Minskad stålproduktion i april 2022

Under april månad 2022 producerades totalt 398 tusen ton råstål i Sverige. Det...

Läs mer
Staffan Reimendal och Jens Thor Hansen var väldigt nöjda med dagarna på Elmia Polymer.

Engel gör plastindustrin smartare med digitala lösningar

Stabila processer, ökad produktivitet, och hög flexibilitet. Inject 4.0 från Engel...

Läs mer
Alexander Håård och Christoffer Wester framför PLM:s välbesökta monter på Elmia 3D.

PLM följer kunden under hela innovationsresan

Från idé till slutprodukt. PLM Group har såväl verktygen som kompetensen...

Läs mer
Briketter skapade av slam – en restprodukt från aluminiumindustrin.

Möjligt att tillverka mineralull med restprodukter från aluminiumindustrin

Ett lyckat forskningsprojekt visar på möjligheten att tillverka mineralull med mindre...

Läs mer
Produktionseffektivitet och god arbetsmiljö hänger ihop. Rickard Lindblad, Fumex, presenterar lösningar för evakuering av svetsrök och oljedimma på Elmia Svets.

Ren luft utan föroreningar förbättrar arbetsmiljön

De är specialister på utsug, fläktar och filter för alla slags arbetsmiljö...

Läs mer


Mest lästaHeidenhain

BK Services


JJgruppen
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se