Facebook

Instagram

Banbrytande i Salzgitter: Volkswagen går in i global batteriverksamhet med ”PowerCo”


2022-08-02

Den framtida gigafabriken för battericellstillverkning i Salzgitter.
Bild: Volkswagen
Den framtida gigafabriken för battericellstillverkning i Salzgitter.

I början av juli lades grunden för koncernens första cellfabrik i Salzgitter i närvaro av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Produktionen startar 2025. Det nybildade företaget ”PowerCo” ansvarar för batteriverksamheten.

Volkswagen fortsätter sin e-mobilitetsstrategi: för att starta sin batterioffensiv lades i dag grunden för koncernens första cellfabrik i Salzgitter i närvaro av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Produktionen startar 2025. Med omedelbar verkan ska det nybildade företaget ”PowerCo” ha ansvaret för den globala batteriverksamheten. Förutom cellproduktion kommer det nya företaget att ansvara för aktiviteter längs hela batterivärdekedjan. Fram till 2030 ska PowerCo tillsammans med partners investera över 20 miljarder euro i utvecklingen av affärsområdet, generera en årlig försäljning på över 20 miljarder euro och sysselsätta upp till 20 000 personer enbart i Europa.

Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler deltog vid den banbrytande ceremonin:
– I dag är en bra dag för fordonsindustrin i Tyskland och Europa. Volkswagen visar hur framtiden för hållbar, klimatkompatibel mobilitet kan se ut. Tillsammans lägger vi grunden för att forma denna framtid i stor omfattning, i Salzgitter.

Herbert Diess, vd för Volkswagen AG:
– Vi lägger inte bara en grundsten idag, utan markerar också en strategisk milstolpe. Battericellsverksamheten är en av hörnstenarna i vår strategi NEW AUTO som kommer att göra Volkswagen till en ledande leverantör av morgondagens hållbara, mjukvarudrivna mobilitet. Etableringen av vår egen cellfabrik är ett tekniskt och ekonomiskt megaprojekt. Det visar att vi tar framtidens ledande teknik till Tyskland!


PowerCo samlar globala batteriaktiviteter
Volkswagen-koncernen slår samman sina globala batteriaktiviteter i det europeiska företaget (SE) PowerCo. Från Salzgitter kommer företaget med omedelbar verkan att leda den internationella fabriksverksamheten, vidareutvecklingen av celltekniken, den vertikala integreringen av värdekedjan samt leveranser av maskiner och utrustning till fabrikerna.

Framöver planeras ytterligare produkter såsom stora lagringssystem för energinätet. Efter Salzgitter etableras nästa cellfabrik i Valencia. Anläggningar identifieras för närvarande för ytterligare tre cellfabriker i Europa. Förutom Europa undersöker PowerCo redan möjligheten till ytterligare gigafabriker i Nordamerika.

PowerCo ska ledas av vd Frank Blome och en koncernledning med Sebastian Wolf (Chief Operations Officer), Kai Alexander Müller (Chief Financial Officer), Soonho Ahn (Chief Technology Officer), Jörg Teichmann (Chief Purchasing Officer) och Sebastian Krapoth (Chief Human Resources Officer).

Thomas Schmall, koncernledningen för Volkswagen AG med ansvar för teknik samt styrelseordförande i PowerCo:

– När vi bygger vår första egna cellfabrik implementerar vi samtidigt vår tekniska färdplan. PowerCo kommer att bli en global spelare inom batterier. Företagets främsta styrka kommer att vara vertikal integration från råvaror och cellen hela vägen till återvinning. I framtiden kommer vi att hantera alla relevanta aktiviteter internt och vi kommer att få en strategisk konkurrensfördel i kampen om att ta ledningen inom e-mobilitet. Vi har säkrat ett toppteam för detta fantastiska åtagande.

Daniela Cavallo, ordförande för General and Group Works Council på Volkswagen AG:
– I dag är det en dag att fira. I hjärtat av Europa skapar vi ett nytt framtidsinriktat segment och upp till 20 000 framtidssäkrade jobb, bland annat 5 000 enbart i Salzgitter, på Volkswagens hemmaplan. Vårt stora engagemang med ansvar för omvandlingen av vår motorfabrik och bevarande av trygga arbetstillfällen för våra anställda fortsätter. Som ett resultat av dessa ansträngningar har vi nu en plan för ekologisk och social omvandling.

Stephan Weil, ministerpresident i Niedersachsen:
– I Salzgitter ser vi en tydligare omställning inom fordonsindustrin än på någon annan plats i Tyskland. Battericeller kommer snart att tillverkas där konventionella motorer fortfarande rullar av produktionslinjen. Här skapas jobb för framtiden. Hjärtat i fordonsindustrin kommer att vara elektriskt i framtiden.


Standardfabrik och enhetlig cell möjliggör snabb global utrullning
Vid den banbrytande ceremonin presenterade koncernen för första gången konceptet med standardfabriken; Salzgitter ska vara en förlaga för cellfabriker i hela Europa och kommer att sätta nya standarder för hållbarhet och innovation.

– Det vi har testat miljontals gånger med fordonsplattformar som MQB och MEB kommer också att utgöra grunden för etablering av cellproduktion: vi kommer att standardisera utifrån europeiska standarder och uppskalning. På så sätt kan vi kombinera snabbhet och kostnadsoptimering med högsta kvalitetsnivå, säger PowerCo:s vd Frank Blome och fortsätter:

– Standardiseringen omfattar inte bara utrustning, byggnader och infrastruktur utan även produkter, processer och IT. På så sätt skapas fabriker som snabbt kan konverteras för ytterligare produkt- och produktionsinnovationer. Varje fabrik kommer att drivas med 100 procent el från förnybara källor och vara utformad för framtida återvinning i ett slutet kretslopp.

Volkswagen visade också den prismatiska, enhetliga cell som presenterades på Power Day 2021. Den möjliggör flexibel användning av en mängd olika cellkemier och kommer att användas i upp till 80 procent av alla koncernmodeller. I Salzgitter ska enhetliga celler för volymsegmentet produceras från 2025 och framåt. I framtiden kommer anläggningen att nå en årlig kapacitet på 40 GWh – tillräckligt för cirka 500 000 elbilar.

År 2030 planerar Volkswagen-koncernen att driva sex cellfabriker med en total volym på 240 GWh över hela Europa tillsammans med partners – däribland svenska Northvolt med fabriken i Skellefteå. Den nya enhetliga cellen utnyttjar synergieffekter och minskar batterikostnaderna med upp till 50 procent. De prototyper som tagits fram hittills har visat mycket lovande prestanda när det gäller räckvidd, laddningstider och säkerhet – viktiga förutsättningar för en framtida industristandard.


Källa: Volkswagen

Tipsa en vän Skriv utIndustriföretag kan nu uppgradera till högprestera

Energibesparing och optimering av drift - G A Lindberg erbjuder Trygghetsgaranti

Industriföretag kan nu uppgradera till högpresterande Mobil SHC™ syntetiska smö...

Läs mer
LÅST PLATS 3 Svero
Tillverkningsindustrin upplevde högkonjunktur under första kvartalet 2023.

Stark start på året i Göteborg trots svag konjunktur

Tillverkningsindustrin i Göteborgsregionen går för högtryck och...

Läs mer
Kapab


Ny industrislang finns tillgänglig hos Hydroscand

Hydroscand utökar sitt sortiment med en ny industrislang, Anaconda.

Läs mer
oem_automation_550
The three site managers in Sweden

Inkludering och mångfald – starkare tillsammans på SSAB

Jämställdhet är en aspekt av SSABs inkluderings- och mångfaldsinitiativ och vi...

Läs mer
KG Fridman
<span>Exempel på kundanpassad drivlina som producerats av utställaren Adigo Drives.</span>

Elektrifiering driver utveckling inom tillverkningsindustrin

I takt med att allt fler OEM-företag växlar över till hållbara och...

Läs mer
gihab


DAF öppnar monteringsfabrik för ellastbilar

DAF utökar sin produktionsanläggning med en ny monteringsfabrik för eldrivna...

Läs mer
Christer Ryman, ny forskningschef vid Jernkontoret.

Christer Ryman ny forskningschef på Jernkontoret

Jernkontoret anställer en ny forskningschef. Christer Ryman tillträder den 1 mars och...

Läs mer


Saab får beställning på AT4 från Frankrike

Saab fick i december en beställning på pansarskottet AT4 från den franska...

Läs mer
Instalco installerar åt SSAB i Brahestad (bilden är en illustration).

Instalcobolag får uppdrag vid utbyggnad av SSAB:s anläggning i Brahestad

Instalcobolaget Pohjanmaan Talotekniikka Oy i Uleåborg har tecknat avtal gällande...

Läs mer
Nanotrådar i tre material avbildade av ett svepelektronmikroskop. En tråd är tusen gånger tunnare än ett hårstrå. Den röda och blå färgen visar strömriktning och att nanotrådarna fungerar som en tandemsolcell.

Ny typ av solceller testas i rymden

Fysikforskare vid Lunds universitet lyckades nyligen bygga små solslukande antenner –...

Läs mer
Vindkraft från Hörnefors utanför Umeå.

Sverige är beroende av Västerbottens och Västsveriges industri för snabbare grön omställning

Nu tar Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen ett gemensamt krafttag...

Läs mer
Lars Jonson, VD BoKlok, Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, Magdalena Andersson, produktionschef, Niclas Bagler, landschef Boklok Sverige samt Robert Gurbin, fabrikschef.

Ministerbesök i BoKloks fabrik i Gullringen – investering om 250 miljoner slutförd

Fredagen den 20 januari besökte Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson BoKloks...

Läs mer
Tillverkningen hos Plåtpressning är till stor del automatiserad av flera maskiner arbetar även under obemannade tider.

Gör allt som går att tillverka i tunnplåt

Utifrån är det inget som sticker ut, men när du öppnar dörren till...

Läs mer
Dåva Kraftvärmeverk, Umeå Energi.

Liquid Wind inleder samarbete med Umeå Energi för etablering av elektrobränsleanläggning

En förstudie som Liquid Wind genomfört i samarbete med Umeå Energi visar att det...

Läs mer
Daniel och Jesper Söder, SkrotSmart i Trollhättan brinner för att upplysa ekonomiskt utsatta om metallåtervinningens fördelar.

Metallåtervinning - en hjälp i tuffa tider

Januari brukar vara en fattig månad men i år är det extra tufft. Höga...

Läs mer
Chargering (insättning) av skrot vid ljusbågsugn. Skrotkorgen är på väg att öppna och släppa ned 70 ton skrot.

Minskad stålproduktion under 2022

Under 2022 producerades totalt 4 404 tusen ton råstål i Sverige, en minskning med...

Läs mer


CNC- och robottekniker – ny yrkeshögskoleutbildning på Kunskapscompaniet i Eskilstuna

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat Kunskapscompaniets ansökan om att...

Läs mer


Ford tillkännager nytt solkraftverk – viktig milstolpe för hållbarhetsmål

Ford blickar mot framtiden med ett nytt solkraftverk vid Almussafes-anläggningarna i Valencia,...

Läs mer


Nytt ramavtal med GKN Aerospace Sweden AB i Trollhättan

Semcon har tecknat ett nytt ramavtal med GKN Aerospace. Avtalet gäller tjänster som...

Läs mer

Atlas Copco har förvärvat en kanadensisk leverantör av service och underhåll av medicinska gassystem

Atlas Copco har förvärvat rörelsetillgångarna i MedCore Services Inc., ett...

Läs mer


SSAB och Stena Stål ingår partnerskap för att tillhandahålla fossilfritt stål till den nordiska marknaden

SSAB har ingått avtal med den svenska ståldistributören Stena Stål som den...

Läs mer

Indutrade förvärvar tysk tillverkare av små precisionsverktyg

Indutrade har tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i det tyska bolaget Hobe GmbH...

Läs mer


Saab får beställning från Lettland på ammunition till Carl-Gustaf

Saab har fått en beställning från det Lettiska försvarsministeret på...

Läs mer
Tappning av flytande råstål (1680°C) från ljusbågsugn till skänk.

Minskad stålproduktion i november 2022

Under november månad producerades totalt 344 tusen ton råstål i Sverige. Det...

Läs mer


Gripen E i operativ drift i Brasilien

Det brasilianska flygvapnet höll den 19 december en ceremoni vid flygbasen i Anápolis...

Läs mer


Saabs avtal om signalspaningsfartyg till Polen har trätt i kraft

Den 25 november 2022 meddelade Saab att ett kontrakt hade tecknats med det polska fö...

Läs mer
Antti Mononen, Poimukate och Sami Eronen, chef för Ruukki Construction.

Ruukki Construction förvärvar Poimukate i Finland

Ruukki Construction, en del av SSAB-koncernen, har tecknat ett avtal om att förvärva tak-...

Läs mer


Saab får NLAW-beställning från Sverige

Saab har fått en beställning på pansarvärnssystemet NLAW (Next Generation...

Läs mer
Rebecca Wennerberg, miljöjurist IKEM.

Cementadomen löser inte ett enda problem

Cementa får tillstånd att bryta kalk, men problematiken kring tillstå...

Läs mer


Saab får beställning på korträckviddigt luftvärn från Lettland

Saab har fått beställningar på luftvärnssystemet RBS 70 NG och radarn Giraffe...

Läs mer

Epiroc utnämner Paul Bergström till divisionschef för Digital Solutions

Paul Bergström till divisionschef för Digital Solutions.

Epiroc har utsett Paul Bergström till divisionschef för Digital Solutions och medlem av...

Läs mer


Svagare avslut än inledning 2022

Index för affärsläget för teknikindustrin i Sverige minskar för femte...

Läs mer
Inpacs nya industrianläggning på kvarteret Tomaten 1 i Lund, där Eitech utför samtliga Elinstallationer.

Eitech utför elinstallation för Inpacs toppmoderna industrianläggning i Lund

Under hösten 2022 påbörjades projekteringsarbetet inför uppförandet av en...

Läs mer
Betongprover.

Swerock och Peab Asfalt öppnar nytt forskningslabb för framtidens betong

För att utveckla den gemensamma forskning och utvecklingsverksamheten satsar Swerock och Peab...

Läs mer

Absolicon tar plats i nytt forskningsprojekt

Absolicon är med i ett projekt om industriell solvärme som nu tilldelas 55 miljoner...

Läs mer
Katherine (KT) Doerr är biträdande universitetslektor i utbildningsvetenskap vid Malmö universitet och en av författarna till en kvalitativ studie gjord tillsammans med flera forskare i USA.

Kvinnor som vill studera till ingenjör får stöd av många – utom av män

Fler söker till ingenjörsutbildningar på universitetet men relativt få av dem...

Läs mer


Saab får beställning på NLAW från Storbritannien

Saab har nått en överenskommelse med brittiska Ministry of Defence och fått en...

Läs mer


Ny utbildning ska ge fler industrijobb i Sandviken

Denna vecka påbörjar ett 40-tal arbetssökande i Gävleborg en nio månader...

Läs mer

Atlas Copco har förvärvat en kinesisk tillverkare av medicinska syrgaslösningar

Atlas Copco har förvärvat Shandong Meditech Medical Technology Co., Ltd., en tillverkare...

Läs mer


ABB öppnar toppmodern megafabrik för robottillverkning i Shanghai

Den andra februari firade ABB den officiella invigningen av den toppmoderna, helt automatiserade...

Läs mer


ABB Robotics öppnar utbildningscenter i Jönköping för att stärka svensk robotkompetens

ABB Robotics öppnar ett nytt utbildningscenter i Jönköping för ABB:s kunder och...

Läs mer
otorkomponenter till rymdraketer kan i framtiden produceras effektivare med pulverbäddsbaserad AM (bilden är en genrebild).

Ny kunskap kan bidra till effektivare tillverkning av rymdraketer med vätgasdrift

Att bygga komponenter till vätgasdrivna rymdraketer med pulverbäddsbaserad additiv...

Läs mer


Energieffektivitet är bästa sättet för industrin att kapa kostnader och omgående minska utsläppen

Företag runt om i världen möts av ett tryck som aldrig tidigare skådats...

Läs mer


Mest lästaBK Services


pdat Elmia

solidmakarna

Smart Storing

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

etra

JM Indutech


Industrinät

Alron
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se