Facebook

Instagram

74 miljoner kronor stärker högskolans forskningsmiljö Primus


2021-12-22

Högskolan Västs forskare är nationellt ledande inom svetsbaserad additiv tillverkning. Finansieringen från KK-stiftelsen innebär att spetsforskningen kan vidareutvecklas. På bilden är Mats Högström och Mattias Igestrand.
Bild: Högskolan Väst
Högskolan Västs forskare är nationellt ledande inom svetsbaserad additiv tillverkning. Finansieringen från KK-stiftelsen innebär att spetsforskningen kan vidareutvecklas. På bilden är Mats Högström och Mattias Igestrand.

Högskolan Västs forskningsmiljö Primus har fått anslag på närmare 74 miljoner kronor av KK-stiftelsen för 2022. Finansieringen gör det möjligt att driva elva nya forskningsprojekt inom produktionsteknik och lärande. Det största projektet handlar om att vidareutveckla spetsforskningen inom svetsbaserad additiv tillverkning. Flera nya forskningssatsningar kan också startas.

Den totala summan som KK-stiftelsen beviljat är 74 miljoner kronor. Därutöver kommer företagen att bidra med omkring 60 miljoner kronor. Tillsammans med högskolas egna medel motsvarar det totalt drygt 145 miljoner kronor.

– Det är mycket positivt och glädjande att KK-stiftelsen stöttar vårt fortsatta arbete med att bygga en stark forsknings- och utbildningsmiljö. Projekten som beviljats är viktiga byggstenar för att kunna stärka svensk industri i omställningen till digitaliserad hållbar produktion, säger Lennart Malmsköld, programchef för Primus vid Högskolan Väst.


Vidareutveckla spetskompetens inom additiv tillverkning
I det största projektet, Dedicate, kommer forskarna att vidareutveckla den spetskompetens som högskolan redan har etablerat inom svetsbaserad additiv tillverkning. Tillverkningsmetoden har under de senaste åren utvecklats i nära samverkan med företag som GKN Aerospace, Alfa Laval, Permanova, BAE Systems Hägglunds med flera.

Projektet ska pågå under åtta år och kommer att engagera 25 forskare inom produktionsteknik. Forskarteamet kommer därmed att utökas med ett antal nya doktorander och seniora forskare.

Nya forskningssatsningar
Finansieringen innebär också att forskningsmiljön kan förstärkas med nya lektorer och ett antal nya forskningssatsningar, till exempel:
• En helt ny satsning handlar om att undersöka hur digitala verktyg kan användas för att skapa hållbara och hälsofrämjande arbetsplatser. Forskningen ska genomföras i nära samverkan med ett antal företag.
• En nyrekryterad lektor ska studera hur återvinning av litiumjonbatterier till elbilar kan genomföras med hjälp av automationslösningar.
• En av högskolans logistikforskare ska arbeta deltid hos skogsindustriföretaget Södra för att utveckla nya system för logistikflöden tillsammans med företaget.
• I ett annat projekt undersöks om motorer i tunga fordon kan bli mer miljövänliga genom att ytbelägga komponenter med hjälp av termisk sprutning. Bygger vidare på en stark forskningsmiljö

Forskningsmiljön Primus etablerades av Högskolan Väst 2018 och ska under en tioårsperiod utveckla stark forskning och utbildning inom teknik och lärande. Primus ingår i KK-stiftelsens program ”KK-miljö”. Den bygger vidare på två av högskolans sedan tidigare väletablerade forskningsområden – produktionsteknik och arbetsintegrerat lärande – och den nära samverkan som finns med industrin.

Inför varje år måste en verksamhetsplan godkännas av KK-stiftelsen för att finansiering ska beviljas. Där beskrivs önskade satsningar inom Primus tre kärnområden; Produktionsprocesser, Produktionssystem och Industriellt arbetsintegrerat lärande (I-AIL).

– Högskolan Väst går under 2022 in på sitt femte år av en period på 10 år. Det är mycket spännande att på nära håll följa lärosätets arbete med att stärka sin profilering och se hur de alltmer strategiskt använder hela vår programportfölj, säger Eva Schelin, vd KK-stiftelsen.


Källa: Högskolan Väst

Skriv ut

Effektivare luftfilter med ny design

Semcon stöttar Absolent Air Care Group i utvecklingen av en ny typ av modulärt kolfiltersystem för luftrening. Med hjälp av användarstudier och expertis inom bland annat...

Läs mer
Kapab

Industrin satsar på utfasning av PFAS

Kunskapen om negativa hälso- och miljöeffekter från kemikaliegruppen PFAS ökar...

Läs mer
KG Fridman
Visionsbild över Dokas nya anläggning (bilden är en illustration).

Doka Sverige etablerar sig i Helsingborg

Wihlborgs har tecknat avtal med Doka Sverige AB om nybyggnad av en anläggning om 2 200...

Läs mer
Dustcontrol
Såglinjen R200 1.1.

HewSaw Sverige levererar sågmaskin med onlinesystem från SPM till Setra Skinnskatteberg

HewSaw Sverige AB, dotterbolag till den finska såglinjeleverantören Veisto Oy, ska...

Läs mer
Gloab550


På rätt väg med NEW AUTO: leveranserna av elbilar fördubblades 2021

Omställningen fortsätter. Koncernen klart marknadsledande inom elbilar i Europa. Brist...

Läs mer
Hexagon
Ungerska Air Force Gripen.

Saab uppgraderar Ungerns Gripenflygplan

Den ungerska regeringen och Försvarets Materielverk (FMV) har fullbordat förhandlingarna...

Läs mer


SKF förvärvar företag inom additiv tillverkning

SKF har slutfört förvärvet av Laser Cladding Venture n.v. (LCV), ett belgiskt fö...

Läs mer

Indutrade gör tilläggsförvärv inom industri- och rullportar i Storbritannien

Indutrade har den 4 januari 2022 tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i det...

Läs mer
Med den nya CT-scannern på plats läggs en viktig pusselbit, men arbetet fortsätter för att ytterligare stärka Produktionstekniskt Centrum som en stark och attraktiv arena för nya och mer hållbara tillverkningsprocesser.

Efterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

Nu är den på plats, den nya CT-scannern för oförstörande provning och...

Läs mer


SSAB anställer över 900 semestervikarier i Sverige

Även detta år erbjuder SSAB semestervikariat inom olika verksamhetsområden. De...

Läs mer


Saab får beställning på ledningsstödsystem

Saab har fått beställning från Försvarets materielverk (FMV) på LSS...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon

Alutrade

Polyshape


Altair

Ameab
OEM Automatic

Bevego

Gloab
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se