I vitt snölandskap fick Sveriges näringsminister, Mikael Damberg, på onsdagen i praktiken ta del av målet för den egna politiken. Cirkulär och biobaserad ekonomi på en avverkningsplats i Rosfors utanför Piteå.
-Det är unikt och oerhört imponerande att kunna följa flödet från trädplanta till hus, papper, nya material, biodiesel och forskning i en och samma kommun, förklarade en något frusen minister.
Mikael Damberg, invigde konferensen BIOBASE som under två dagar visar på plats och analyserar förutsättningarna för Sverige när det gäller cirkulär och biobaserad ekonomi med deltagande från Sverige och övriga Europa.
Under BIOBASE som är ett samarbete med en mängd företag, näringsdepartementet och Piteå Science Park visar Sverige och Piteå upp hela den samlade skogliga industrikedjan.
- Sveriges välstånd är byggt på rikedomarna från skog och gruvor. Men skogen har aldrig varit viktigare för Sverige än vad den är i dag. Med råvarorna från skogen kan vi hitta nya sätt att hantera klimatförändringarna samtidigt som vi skapar förutsättningar för nya och växande företag i Sverige, betonade närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Även Sveaskogs VD Per-Ola Wedin, poängterade samarbetet i industrikedjan som avgörande.
-Vår innovationsmodell där vi, som leverantör av biomassa, tillsammans med våra kunder investerar i utvecklingsprojekt ökar resurseffektiviteten. Detta är en nyckelfaktor i den viktiga omställningen till grön bioekonomi i Sverige, förklarade Vedin och förutsåg nya investeringar från Sveaskog.
Han valde SunPine i Piteå som ett utmärkt exempel, biprodukten tallolja från pappersindustrin förädlas till biodiesel, hartser, terpentin och beckolja som skickas tillbaka till industrin och ersätter fossil olja.
Under BIOBASE som är ett samarbete med en mängd företag, näringsdepartementet och Piteå Science Park i Piteå upp hela den samlade skogliga industrikedjan i ett unikt samarbete.
I Piteå finns flera stora skogsbolag, två stora pappersbruk, tre sågverk, bioraffinaderier, forskningsanläggningar, trähusbyggare med mera.
Källa: Piteå Science Park