Facebook

Instagram

Södra storsatsar på OnceMore – kapaciteten tiofaldigas med ny investering


2021-06-22

Södra Cell Mörrum.
Bild: Södra
Södra Cell Mörrum.

Catrin Gustavsson, affärsområdeschef för Södra Innovation.
Bild: Södra/Martina Wärenfeldt
Catrin Gustavsson, affärsområdeschef för Södra Innovation.

Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.
Bild: Joel Dittmer
Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.

En ny investering vid massabruket i Mörrum ökar Södras produktionskapacitet av OnceMore med tio gånger och höjer samtidigt andelen återvunnen textil i massan.

Södras satsning på OnceMore – världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial – blir nu ännu större. Södra har beslutat om en investering i ny maskinutrustning vid Södras massabruk i Mörrum som kommer tas i drift under första halvan av år 2022. Den nya investeringen innebär att produktionskapaciteten av OnceMore-massa kommer att bli tio gånger större än tidigare och nå hela 6000 ton. Samtidigt kommer också andelen återvunnen textil i massan att öka.

– Den nya investeringen i OnceMore är ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att skapa en cirkulär textilindustri. Satsningen har fallit väldigt väl ut sedan starten och är en viktig del av Södras innovationsarbete. Vi ser nu ett bra läge att växla upp produktionen. Med investeringen förbättrar vi textilåtervinningen ytterligare och maximerar värdet av råvaran från medlemmarnas skogar, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef för Södra Innovation.


Steg på vägen mot 25 000 ton
Investeringen är det andra steget mot målet om att bearbeta 25 000 ton textilavfall och erbjuda OnceMore-massa baserad på Södras skogsråvara och 50 procent återvunnet textilmaterial. Detta mål ska vara uppnått år 2025.

OnceMore gör det möjligt att omvandla stora volymer använda textilier av bomull samt bomull-polyesterblandningar till nya kläder och textilier. Den RCS-certifierade (Recycled Claim Standard) massan väcker även intresse från marknaden. Södra har haft flera möten med intresserade varumärken och tecknade också nyligen ett långsiktigt samarbetsavtal med globala textiljätten Lenzing.

– OnceMore har fått ett mycket positivt mottagande och det finns en stor efterfrågan från marknaden som ökar hela tiden. Södra levererar löpande OnceMore-massa till ett antal kunder som tillverkar textilfibrer runt om i världen. Genom den nya investeringen och samarbetet med Lenzing, kommer vi kunna skapa textilåtervinning i världsklass och växa affären. OnceMore har potential att skaka om textilindustrin, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.


Källa: Södra


Skriv utHolmens sågverk i Iggesund.

Autonoma fordon ska öka säkerheten på sågverk

Två av Sveriges största skogsindustribolag, Holmen och Södra, ska med hjälp av...

Läs mer
Hexagon

Allians mellan ABB och Voith hjälper SCA att driva djärvt investeringsprogram framåt

Stora Enso startar upp pilotanläggning för ligninbaserat kol till batterierMest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se