Antalet kloner av hybridasp minskar med tiden rotskottsföryngrade hybridaspbestånd. För att inte drabbas hårt av angrepp som slår särskilt hårt mot några av klonerna bör man använda ett större antal kloner från början. I alla fall om rotskottsföryngring ska användas i flera generationer.
– Det ökar riskerna för ekonomiska bakslag, säger forskaren Lars-Göran Stener på Skogforsk som genomfört studien.
Vid skogsodling av hybridasp bör man använda en blandning av flera kloner för att upprätthålla en hög genetisk mångfald och därmed minska riskerna för skador.
Men en ny studie från Skogforsk visar en tydlig minskning av den genetiska diversiteten i ett försök där man ursprungligen hade planterat åtta kloner. Alla kloner fanns visserligen fortfarande kvar i rotskottsföryngringen efter den andra slutavverkningen, men några kloner representerades då bara med enstaka rotskott.
Vissa kloner tycks alltså expandera på bekostnad av andra kloner, vilket sannolikt främst beror på skillnader i produktionen av rotskott och initial höjdtillväxt.
Efter slutavverkningen bildas upp till 100 000 rotskott som kan användas för att skapa ett nytt bestånd. Sannolikt kan sådana rotskottsföryngringar användas i många generationer.
– Men om de successivt kommer att bestå av allt färre kloner, så kan man drabbas hårt om man får ett angrepp som slår särskilt hårt mot några av klonerna, säger Lars-Göran Stener.
Ofta utgörs en klonblandning med hybridasp i en svensk plantering av 5 - 8 kloner.
– Men de här resultaten indikerar att man bör använda ett större antal kloner för att minska riskerna, i alla fall om rotskottsföryngring ska användas i flera generationer.
Källa: Skogforsk