Facebook

Instagram

Hasslacher Group först i Österrike med Valutecs TC-kanaltorkar


2021-04-08

Michael Fercher, teknisk chef vid HASSALACHER Group.
Bild: Valutec
Michael Fercher, teknisk chef vid HASSALACHER Group.

HASSLACHER Group, en världsledande producent av limträ och KL-trä, investerar i TC-kanaltorkar från Valutec. Affären innebär att den välkända sågverkskoncernen blir först i Österrike med den banbrytande torkmodellen. Den är även en ny prestigeleverans för Valutec som stärker sin position som världsledande inom kanaltorkar.

– Vi vill öka torkkapaciteten på bräder vid våra sågverk i Preding och Sachsenburg och såg att TC-kanaltorkar var rätt för oss. De erbjuder en kombination av hög kapacitet och flexibilitet utan att tumma på kvaliteten, säger Michael Fercher, teknisk chef vid HASSALACHER Group som består av sju sågverk i tre länder.

Investeringen i TC-kanaltorkar är den tredje i ordningen där Valutec vunnit familjeägda Hasslachers förtroende.
– Vi är otroligt glada och stolta att HASSLACHER NORICA TIMBER blir först i Österrike också när det handlar om TC-kanaltorkar. Både för att de sätter kvaliteten i första rummet, precis som oss, och för att de har ett sådant gott renommé i sågverksvärlden, säger Robert Larsson, vd Valuec.

För fem år sedan blev HASSLACHER Group först i Österrike med Valutecs kanaltorkteknologi när man investerade i två OTC-kanaltorkar till sitt sågverk i Sachsenburg. Det följdes upp med ytterligare en kanaltork av samma typ till sågverket följande år.

– Vi tilltalas av Valutecs kanaltorkteknologi. Den är överlägsen kapacitetsmässigt, levererar hög kvalitet och kräver mindre materialhantering än traditionella kammartorkar samtidigt som den är skonsam mot pannan med sin kontinuerliga drift, säger Fercher.


Tydlig trend
Med investeringen i TC-kanaltorkar följer HASSLACHER Group en tydlig trend i sågverksvärlden. Den nya generationens TC-torkar från Valutec har de senaste åren sålts till sågverk över hela världen och öppnat upp nya marknader för företaget.
– Det som ligger bakom tekniksprånget är tusentals utvecklingstimmar där vi studerat, utvärderat, testat och uppfunnit nytt i alla delar av en sorts virkestork som i sin första form användes redan 1927, säger Larsson.

TC-torkarna som ska levereras till HASSLACHER Group har åtta torkzoner och kommer uteslutande att användas till att torka sidobrädor Årskapaciteten uppnår till cirka 75 000 kubikmeter per tork. Torkarna byggs i rostfritt stål och levereras med tryckramar för minimal deformation av de övre virkeslagren, värmeåtervinning samt styrsystemet Valmatics 4.0.

I samband med investeringen uppgraderas även två kammartorkar i Preding med Valmatics 4.0, som är det enda styrsystemet för virkestorkning som kombinerar simulatorteknik med adaptiv styrning och möjliggör optimering av kapacitet, kvalitet och energiförbrukning samtidigt. Montaget av de nya torkarna och uppgraderingen av styrsystemen påbörjas i höst.


Fakta: TC-kanaltorkar
TC är en förkortning för tvärcirkulation och principen bygger på att virkespaketen satsas på längden genom zoner där luften cirkulerar tvärs kanalens längdriktning. Det gör det möjligt att reglera klimatet separat i olika zoner, enligt ett schema som ligger mycket nära en kammartorks idealschema. Den stora förbättringen handlar om sättet att styra temperatur och lufthastighet individuellt i olika zoner med hjälp av integrerad simulatorteknik. Tack vare utvecklingen kan sågverket med stor frihetsgrad mixa dimensioner på virket som ska torkas, något som tidigare inte varit möjligt i en kanaltork.


Källa: Valutec


Skriv utDet går bra för Rottne Industri i Kanada. Orderingången växer stadigt och nu byggs ett nytt ÅF-nät upp i landet.

Rottne Industri gör ny storsatsning i Kanada – rejäl orderingång pekar mot tydlig ”Rottne–boom”

Tre nya återförsäljare, tre nya servicelämnare och en stadigt växande...

Läs mer
Hexagon

Nästa generations transparenta trä är här

Tidernas start på året för MoelvenMest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Edmolift

Laser componentsUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se