Facebook

Instagram
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Målen för införandet av elfordon kan inte nås inom föreskriven tid, säger den globala fordons­industrin


2023-03-15

Bild:ABB

  • ABB:s undersökning Automotive Manufacturing Outlook Survey visar att mer än hälften (59 procent) av respondenterna menar att målen för anammandet av elfordon inte kan uppnås inom den tidsrymd som myndigheterna satt upp
  • Omställningen till hållbar tillverkning ser mer positiv ut – 80 procent säger att målen går att uppnå, men är utmanande
  • Automation är avgörande för att uppnå effektiviseringar och deadlines

Ny global forskning som gjorts på uppdrag av ABB Robotics och den ledande branschtidskriften Automotive Manufacturing Solutions visar att mer än hälften (59 procent) av respondenterna anser att omställningen till produktion av rena elfordon inte kan uppnås inom nuvarande föreskrivna tidsramar. Respondenterna i undersökningen lyfter fram utmaningar vad gäller anpassning till en ny försörjningskedja för batterier, oro över de stora kapitalinvesteringar som krävs, brist på råvaror, lämplig infrastruktur och brist på elnätskapacitet.

Även om 28 procent uttrycker åsikten att tidsfristerna är uppnåbara menar man också att där finns betydande utmaningar, medan 18 procent menar att nuvarande mål aldrig kommer att uppnås. Endast 11 procent anser att alla regionala mål för elfordonsanammandet per 2030–2040 är realistiska.

”Fordonsindustrin är mycket väl medveten om de påfrestning som föreslagna regionala tidtabeller innebär för att nå full elfordonsproduktion”, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics Automotive Business Line.

”Automation är avgörande för att få produktionen mer motståndskraftig, effektivare och möjlig att uppnå snabbare, vilket är orsaken till att vi ser en stor efterfrågan på våra robotar som är specialiserade på montering av drivsystem till elfordon. Lösningarna minskar avsevärt byggtiderna, förbättrar flexibiliteten, förenklar tillverkningsprocesserna ytterligare och driver i slutändan ned produktionskostnaderna.”

Undersökningen lyfter också fram de utmaningar som anpassningar till en ny försörjningskedja för batterier innebär, något som ses som ett hinder av 19 procent av respondenterna, medan 16 procent oroar sig över de stora kapitalinvesteringar som krävs. Brist på råvaror, lämplig infrastruktur och brist på elnätskapacitet ligger också högt upp på listan över problem som behöver lösas. Bristen på laddinfrastruktur anses som det allra största hindret för anammande av elfordon av mer än en fjärdedel (26 procent) av de tillfrågade medan 17 procent lyfter fram de höga fordonspriserna som det största hindret för elfordonstillväxt.

ABB Robotics fortsätter att leda utvecklingen och implementeringen av flexibla, modulära produktions­celler som är sammankopplade digitalt i nätverk och betjänas av intelligenta, autonoma mobila robotar.

Den ökade nivån av flexibel automation innebär en lösning på arbetskraftsbristen och utrustningen kan skalas upp eller ned beroende på efterfrågan på en viss typ av fordon eller omfördelas inom fabriken vilket leder till att man inte behöver göra några stora investeringar.

Vad gäller implementering slipper man med ABB:s programmerings- och simuleringsprogramvara RobotStudio störningar i produktionen genom att användarna kan bygga, testa och förfina sin robotkonfiguration virtuellt innan en enda robot tas i bruk. Den flexibla tillverkningsmodellen gör produktionen ännu mer motståndskraftig, effektivare och snabbare och hjälper de kunder inom fordonsindustrin som för närvarande introducerar fler drivsystem till elfordon parallellt med produktionen av interna förbränningsmotorer.

”Undersökningen bekräftar utmaningarna inom fordonsindustrin – att tillverkningen står under press och störningar i försörjningskedjan lett till avsevärd stress”, säger Daniel Harrison, Automotive Analyst på Automotive Manufacturing Solutions.

”Det här är troligen det nya normala, vilket innebär avsevärda utmaningar för hur snabbt industrin kan ställa om till elektrifiering och också uppnå bredare mål för en hållbar tillverkning, i synnerhet under tider av stor ekonomisk osäkerhet. I det sammanhanget finns det också utmaningar vad gäller tillgänglighet och kostnader för arbetskraft samt hur snabbt stora personalgrupper kan omskolas.”

Hållbar tillverkning, positivare utsikter
När industriledarna tillfrågas om leverans av en hållbar tillverkning är de mer positiva och 80 procent anser att hållbarhetsmålen är uppnåbara. Endast 4 procent menar att detta inte är möjligt.

Av respondenterna är det endast de i Amerika (16 procent) som tycker att regelefterlevnad är ett centralt hinder (jämfört med 7 procent i Europa och enbart 5 procent i Asien). Nästan en fjärdedel (24 procent) av alla menar dock att de stora kapitalkostnaderna som krävs är det främsta hindret mot att få till en hållbar tillverkning. Robotar blir allt mer lättillgängliga, lättare att integrera och använda – i synnerhet tack vare utvecklingen inom samarbetande robotar och programvara som ABB:s RobotStudio, som gör planering och programmering snabbare och effektivare – automation blir banbrytaren för att få till hållbar tillverkning.

ABB:s undersökning innefattar närmare 600 globala branschexperter, från fordonstillverkare till alla nivåer inom ledning, konstruktion och andra specialister runt om i fordonsindustrin.

Läs mer och ladda ned ABB & AMS Automotive Manufacturing Outlook Survey tillsammans med infografik här: https://new.abb.com/products/robotics/initiatives/abb-ams-automotive-manufacturing-outlook-survey


Källa: ABB 


Tipsa en vn Skriv ut



EtherCAT ger fördelar med ultrasnabb, högflexibel kommunikationsteknik som är öppen för alla etablerade byggnadsbussystem och ett stort applikationsutbud. 

EtherCAT-baserad styr- och reglerteknik ger högeffektiv fastighetsautomation

Obegränsad datainhämtning och optimal energistyrning

 

Läs mer
SCN 550


Saab får beställning på Gripen till Ungern

Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en beställning på ytterligare fyra Gripen C-stridsflygplan till Ungern.

Läs mer
oem_automation_550


Gör fabriken smartare med Advantechs sensorer

Advantechs WISE-4000-serie är sensorer för wifi som kan anslutas till olika industriella...

Läs mer
Flamkontroll


ABB förvärvar väderdirigeringsverksamhet för att utöka den marina mjukvaruportföljen



Toyota Material Handling investerar 350 miljoner i Mjölby

Företaget gör sin största produktionsinvestering hittills för att öka...

Läs mer


ABB:s energibedömningar av industriella elmotorer avslöjar potentiella besparingar på 2,1 TWh under produkternas livstid

SCN AB ÖPPNAR NYTT KONTOR I SUNDSVALL FÖR LOKAL MARKNADSNÄRVARO I MELLERSTA OCH NORRA SVERIGE

SUNDSVALL, 22 SEPTEMBER 2023 - SCN AB, en ledande leverantör inom industriell automation och...

Läs mer


SCN AB växer snabbt och är nu nummer 1 som ny svensk generalagent för MOXA - Ledande inom Industriella Nätverk och Switchar

Upplands Väsby, 2023-09-20 – SCN AB, en välrenommerad aktör inom industriell...

Läs mer


Stendörren har tecknat hyresavtal med Stockholms Stadsmission avseende 3 161 kvm logistiklokaler i Brunna, Upplands-Bro

Stendörren Fastigheter AB har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Stockholms...

Läs mer


Xometry: Spara tid på ditt projekt med tillverkning on-demand

Tidsbesparing är en av huvudaspekterna när man tillverkar delar inom elektronikbranschen,...

Läs mer


Industriell 5G router

(06/23) Med den nya 5G routern från Phoenix Contact, erbjuds nu en serieproducerad lö...

Läs mer
<span><span>Ultrasnabba EtherCAT som Beckhoff utvecklat har redan använts framgångsrikt i 20 år och är sedan länge väletablerad som en öppen, global standard för Ethernet-realtidskommunikation.</span><br /></span>

Kompatibel och öppen EtherCAT-teknik – praktiskt beprövad i 20 år

Två decennier sedan EtherCAT-kommunikation lanserades på Hannovermässan.
...

Läs mer


ABB slutför förvärvet av Siemensverksamhet inom NEMA lågspänningsmotorer

ABB tillkännager idag att företaget har slutfört förvärvet av en...

Läs mer

Addtech förvärvar Electrum Automation AB

Addtech Electrification, ett affärsområde inom Addtechkoncernen, har tecknat avtal om...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

Alcon ab

Brady

AIF  Avinf






Industrinät

Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se