Facebook

Instagram
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Totallösning inom el och automation från Solotec till Foodhills i Bjuv


2022-05-02

Foodhills, det nya klustret för livsmedelsproduktion som utvecklats på Findus tidigare anläggning.
Bild: Elektroskandia
Foodhills, det nya klustret för livsmedelsproduktion som utvecklats på Findus tidigare anläggning.

Lars Johansson och Glenn Tillgren, Solotec och Håkan Gräntz, Elektroskandia.
Bild: Elektroskandia
Lars Johansson och Glenn Tillgren, Solotec och Håkan Gräntz, Elektroskandia.

I skånska Bjuv sjuder det av nybyggaranda vid Foodhills, det nya klustret för livsmedelsproduktion som utvecklats på Findus tidigare anläggning. Idag arbetar här cirka 1200 personer på 36 olika företag. Solotec har en filial på området och ansvarar för installation av el och automation samt service och underhåll på Foodhills. För snabba och tillförlitliga leveranser har Solotec valt att samarbeta med Elektroskandia.

Bakgrunden till bildandet av Foodhills var att Findus 2016 meddelade att produktionen i Bjuv skulle flyttas till Tyskland. Findus hade då 650 anställda vid enheten. Samma år bildades Foodhills AB och under 2017 påbörjades arbetet med att utveckla anläggningen till ett företagskluster för cirkulär livsmedelsproduktion. Initiativtagare bakom Foodhills är Bengt Persson samt Erik Paulsson och bakom satsningen står ägarna Backahill.

– Under 2018 tillträdde vi området, som består av 84 hektar mark och fastigheter med en total yta om 110 000 kvadratmeter. I samarbete med Backahill AB och Catena AB startade vi det gemensamt ägda bolaget Foodhills Fastighet AB, vars uppgift är att äga och förvalta områdets fastigheter och fungera som hyresvärd för olika företag som vill etablera sig här. Vårt arbete har varit mycket framgångsrikt och idag är det 36 företag verksamma på området med en samlad personalstyrka om 1200 personer. Att jämföras med de 600 personer som tidigare arbetade här för Findus, säger Bengt Persson, vd för GroPro AB, ett systerföretag till Foodhills.


Utveckla livsmedelsproduktion
Foodhills vision är att på området utveckla livsmedelsproduktion som är innovativ, hållbar och lönsam. Största företaget på området är idag tyska HelloFresh, som flyttade in 2019 och har ett lager om drygt 27 000 kvm, vid vilket man packar matkassar till svenska konsumenter. Foodhills AB har fokus på odling och försäljning av frysta gröna ärtor från odlare i Skåne och Halland, en satsning som varit mycket framgångsrik. 2018 producerade man 1 800 ton och för 2022 räknar man med 15 000 ton, varav 80 procent exporteras. I maj 2021 startade GroPro AB, som byggt en helt ny fabrik för att producera proteinkoncentrat.

– Det är Sveriges första proteinfabrik, där protein från ärtor och andra baljväxter utvinns med en unik metod. Det här är ett helsvenskt och miljövänligt alternativ till importerad soya och animaliska proteiner, kommenterar Bengt Persson.


Solotec erbjuder helhetslösning
Sedan två år tillbaka har el- och automationsföretaget Solotec en filial på Foodhills-området. Glenn Tillgren är projektledare på Solotec och han arbetade tidigare som elansvarig för Findus Sverige.

– Ja, jag kan stället och fastigheterna så det har varit väldigt roligt att nu vara med och bygga upp Foodhills nya verksamhet på området. Solotec är i grunden ett elautomationsföretag och skåpbyggare men vi har utvecklats till att även ta entreprenad med maskininstallation, automation, elinstallation, service och underhåll för våra industrikunder. Kunderna vill ha ett företag som kan hjälpa dem med helheten. Av totalt cirka 30 anställda har vi idag sex till sju man heltid på Foodhills, som sköter installationer, service och underhåll för flera av hyresgästerna på området. Ett av våra senaste projekt är entreprenaden samt även installationen av processen vid GroPro:s nya proteinfabrik. Ett riktigt spännande uppdrag, säger Glenn Tillgren.


Samarbetsavtal med Elektroskandia
Solotec har sedan flera år tillbaka samarbete med Elektroskandia då det gäller leverans av elmateriel.

– I samband med att vi fick allt större entreprenader på Foodhills tog jag kontakt med flera elgrossister för att höra vad de kunde erbjuda. Vi ville ha ett långvarigt och nära samarbete med en grossist som kunde garantera snabba leveranser, bra support och prisbild. Jag träffade Elektroskandias säljare Håkan Gräntz, vi gick igenom våra önskemål och jag fick direkt en bra känsla att de förstod vad vi var ute efter. Vi skrev därför avtal, gällande såväl Foodhills som våra andra projekt, med Elektroskandia, säger Glenn Tillgren.

– Vi levererar dels traditionellt installationsmateriel, kabel, kabelstegar och belysning men även automationsprodukter. Jag har kontakt med Solotec säkert två, tre gånger i veckan då vi går igenom offerter, order och leveranser samt stämmer av och ger dem den support de behöver. Vi hjälper även till med belysningsberäkningar då det behövs. Solotec har ökat inköpen betydligt sen vi skrev avtal och vi levererar normalt fyra till fem order per dag till dem och av detta är säkert 70 procent till Foodhills-filialen, säger Håkan Gräntz.


Kundunikt sortiment
– Elektroskandia har även tagit fram ett kundunikt sortiment med egen prislista för oss, en så kallad EBL-lista. Det underlättar för alla på företaget då vi ska beställa materiel till olika projekt så vet vi att beställer vi från listan vi får den mest kostnadseffektiva lösningen. Samarbetet med Elektroskandia fungerar bra, de har hög tillgänglighet på materiel vilket ger stabilitet till vår verksamhet, avslutar Glenn Tillgren.


Källa: Elektroskandia

Tipsa en vn Skriv ut



EtherCAT ger fördelar med ultrasnabb, högflexibel kommunikationsteknik som är öppen för alla etablerade byggnadsbussystem och ett stort applikationsutbud. 

EtherCAT-baserad styr- och reglerteknik ger högeffektiv fastighetsautomation

Obegränsad datainhämtning och optimal energistyrning

 

Läs mer
SCN 550


Saab får beställning på Gripen till Ungern

Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en beställning på ytterligare fyra Gripen C-stridsflygplan till Ungern.

Läs mer
oem_automation_550


Gör fabriken smartare med Advantechs sensorer

Advantechs WISE-4000-serie är sensorer för wifi som kan anslutas till olika industriella...

Läs mer
Flamkontroll


ABB förvärvar väderdirigeringsverksamhet för att utöka den marina mjukvaruportföljen



Toyota Material Handling investerar 350 miljoner i Mjölby

Företaget gör sin största produktionsinvestering hittills för att öka...

Läs mer


ABB:s energibedömningar av industriella elmotorer avslöjar potentiella besparingar på 2,1 TWh under produkternas livstid

SCN AB ÖPPNAR NYTT KONTOR I SUNDSVALL FÖR LOKAL MARKNADSNÄRVARO I MELLERSTA OCH NORRA SVERIGE

SUNDSVALL, 22 SEPTEMBER 2023 - SCN AB, en ledande leverantör inom industriell automation och...

Läs mer


SCN AB växer snabbt och är nu nummer 1 som ny svensk generalagent för MOXA - Ledande inom Industriella Nätverk och Switchar

Upplands Väsby, 2023-09-20 – SCN AB, en välrenommerad aktör inom industriell...

Läs mer


Stendörren har tecknat hyresavtal med Stockholms Stadsmission avseende 3 161 kvm logistiklokaler i Brunna, Upplands-Bro

Stendörren Fastigheter AB har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Stockholms...

Läs mer


Xometry: Spara tid på ditt projekt med tillverkning on-demand

Tidsbesparing är en av huvudaspekterna när man tillverkar delar inom elektronikbranschen,...

Läs mer


Industriell 5G router

(06/23) Med den nya 5G routern från Phoenix Contact, erbjuds nu en serieproducerad lö...

Läs mer
<span><span>Ultrasnabba EtherCAT som Beckhoff utvecklat har redan använts framgångsrikt i 20 år och är sedan länge väletablerad som en öppen, global standard för Ethernet-realtidskommunikation.</span><br /></span>

Kompatibel och öppen EtherCAT-teknik – praktiskt beprövad i 20 år

Två decennier sedan EtherCAT-kommunikation lanserades på Hannovermässan.
...

Läs mer


ABB slutför förvärvet av Siemensverksamhet inom NEMA lågspänningsmotorer

ABB tillkännager idag att företaget har slutfört förvärvet av en...

Läs mer

Addtech förvärvar Electrum Automation AB

Addtech Electrification, ett affärsområde inom Addtechkoncernen, har tecknat avtal om...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

Alcon ab

Brady

AIF  Avinf






Industrinät

Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se