Stark start på året i Göteborg trots svag konjunktur


2023-05-17

Tillverkningsindustrin upplevde högkonjunktur under första kvartalet 2023.
Bild:Business Region Göteborg
Tillverkningsindustrin upplevde högkonjunktur under första kvartalet 2023.

Tillverkningsindustrin i Göteborgsregionen går för högtryck och arbetsmarknaden är fortsatt stark, trots svagare konjunktur än normalt under första kvartalet. Läget inom handeln förblir iskallt, utan ljusning i sikte. Men övriga sektorer ser mer positivt på läget än före årsskiftet.

Konjunkturindikatorn för Göteborgsregionen vände uppåt igen till 94,2 under årets första kvartal, drygt fem steg högre än sista kvartalet i fjol. Det innebär svagare konjunktur än normalt, vilket också är läget i bygg- och tjänstesektorn. De tillverkande företagen upplevde samtidigt ökade volymer och bibehållen lönsamhet. Många behöver nyanställa.

– Exportindustrin har haft ett oväntat starkt kvartal och leveranskedjorna fungerar allt bättre. Med tanke på det osäkra omvärldsläget, Rysslands invasion av Ukraina och alltjämt hög inflation och höga räntor är det dock svårt att sia om utvecklingen under resten av året. Men tjänsteföretagen – varav många är beroende av industrin – är försiktigt positiva, säger Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg.

Hos handelsföretagen har lönsamheten däremot minskat ytterligare och få tror på ökade volymer framåt. Antal anställda förväntas fortsätta sjunka, precis som i byggsektorn. Resandet till och från Göteborgsregionen har dock återhämtat sig bra. Via Landvetter är det Europa-trafiken som dominerar.

Något muntrare på viktiga marknader
Prognosen för årets tillväxt på Göteborgsregionens tio viktigaste marknader har förbättrats något jämfört med utsikten i senaste rapporten, till 1,3 procent, viktat för andel av exporten. BNP-förväntningar för USA och Europa har höjts en aning hos banker och institut, och Kinas tillväxt spås landa på 5,5 procent i år. Sveriges ekonomi förväntas backa med 1,0 procent under 2023, för att sen öka med 0,5 procent nästa år, enligt Konjunkturinstitutets senaste sammanställning. Nästa år landar den exportviktade tillväxten för regionen på 1,6 procent.

– Orosmoln framåt är hushållens ekonomi, att vi kommer att dras med höga räntor ett bra tag, och att kompetensbristen fortfarande är påtaglig inom framför allt kunskapsintensiva tjänster, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.

Lägre arbetslöshet och fler nya jobb i Göteborg
Jobbtillväxten i Göteborgsregionen ligger för tredje kvartalet i rad dubbelt så högt som Sverige-snittet, och väsentligt högre än i regionerna Stockholm och Malmö. Kraftigast växer sysselsättningen inom hotell och restaurang samt information och kommunikation, men starkt även inom tillverkning och kunskapsintensiva tjänster, inte minst inom teknik.

Arbetslösheten fortsätter sjunka och var i april nere på 5,3 procent, en procentenhet under rikssnittet, och klart under regionens nivå för den goda perioden 2014-2019. På ett års sikt fortsätter Göteborgsregionens arbetslöshet att minska inom alla grupper vi följer på arbetsmarknaden. Annonserade lediga jobb ligger kvar på nivån över 10 000 per månad.

– Sammantaget upplever vi Göteborgsregionens arbetsmarknad fortsatt vara starkare än i övriga Sverige. Våra förväntningar är att det dock kommer att bli svårare att komma in på regionens jobbmarknad under året, som effekt av den svenska lågkonjunkturen. Arbetslösheten kan öka något, säger Peter Warda.

Under första kvartalet varslades 490 personer per månad, vilket är över snittet för 2000-talet. Bland företagen som nyligen aviserat neddragningar finns Forsman & Bodenfors, Stampen, Nevs, Volvo Cars och Polestar.

Mängden konkurser ökade med 40 procent och antalet drabbade anställda med 155 procent, jämfört med samma kvartal 2022. Konkurser inom företagstjänster, handel och byggindustrin slog hårdast mot anställda. Totalt förlorade 518 personer jobbet i konkurser under januari-mars.


Källa: Business Region Göteborg