Scania och Northvolt presenterar grönt lastbilsbatteri för 1,5 miljoner kilometers drift


2023-04-21

Scania white cell
Bild:Scania
Scania white cell

Scania och Northvolt presenterar i dag en gemensamt utvecklad battericell för tunga elektriska transporter. Litiumjoncellen har i valideringstester visat en enastående livslängd. Kapaciteten är 1,5 miljoner kilometers drift, motsvarande lastbilens livslängd. Battericellen tillverkas med fossilfri el i norra Sverige och koldioxidavtrycket är ungefär en tredjedel av snittet för en jämförbar produkt.

2017 gick Scania och Northvolt samman för att utveckla och kommersialisera en världsledande battericell för tunga elektriska transporter. Företagen tar nu nya steg i partnerskapet när cellen tillverkas på gigafabriken Northvolt Ett utanför Skellefteå. Senare i år invigs dessutom Scanias nya batterifabrik i Södertälje, där celler ska sättas ihop till batteripaket till elektriska lastbilar för tunga transporter.


Premiumkravet överträffat

Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt, kommenterar:

– Redan i början av partnerskapet mellan Northvolt och Scania kom vi överens om en ambitiös tidsplan för att tillsammans utveckla en högpresterande battericell som skulle möjliggöra Scanias planer för att elektrifiera tunga transporter. Efter omfattande utveckling och validering levererar vi nu celler från Northvolt Ett som överträffar våra initiala förväntningar på prestandan. Det är en fantastiskt prestation av alla inblandade.

Christian Levin, VD på Scania, säger:

– Detta är en milstolpe i skiftet till ett hållbart transportsystem. Framtiden för tunga transporter är elektrisk och vi behöver toppresterande battericeller för Scanias ellastbilar för att driva omställningen och leverera på löftet gentemot våra kunder att vara premium.

– När vi startade utvecklingen av battericellen siktade vi på hög prestanda, låga driftskostnader och lång livslängd. Kravet var att cellen skulle klara 1,5 miljoner kilometers drift med ett Scaniafordon för tunga transporter. Testerna visar att det kravet inte bara kan uppfyllas utan också överträffas, säger Christian Levin.


Lågt koldioxidavtryck

Som en del av Northvolts åtagande att tillhandahålla hållbara battericeller drivs Northvolt Ett av 100 procent fossilfri el, genererad av vattenkraft och vindkraft. Tack vare den fossilfria energin och att företaget har implementerat ytterligare hållbara produktionsmetoder vid Northvolt Ett, är det uppskattade koldioxidavtrycket för battericellen vid full serieproduktion ungefär en tredjedel av genomsnittet för en jämförbar produkt (IVL 2019 litiumjon NMC 111-cell).*

– Northvolts mål att tillverka världens grönaste batterier matchar Scanias syfte att driva omställningen till hållbara transporter perfekt. Jag ser fram emot att lägga de sista pusselbitarna inför att vi startar produktionen av ellastbilar för tunga transporter senare i år, säger Christian Levin.


Cellspecifikationer

•    Cellformat: prismatisk
•    Kapacitet: 157 Ah
•    Nominell spänning: 3,6 V
•    Livslängd: 1,5 miljoner kilometer i tunga kommersiella transporter

*) Koldioxidavtryck: klimatpåverkan från utvinning till färdig produkt (cradle to gate) beräknades på det sätt som föreslagits av EU-lagstiftning med hjälp av databasen Product Environmental Footprint (PEF) EF2.0, för att beräkna battericellers fotavtryck från Northvolt Ett i full serieproduktion.


källa: Scania