Trehövdat spadtag för Cinis Fertilizers anläggning i Örnsköldsvik


2023-02-13

Bild:Anna-Britta Åkerlind Jakob Liedberg och Jonas Lind

Tre personer tog idag ett gemensamt spadtag när Cinis Fertilizer officiellt inledde byggnationen av sin anläggning i Köpmanholmen i Örnsköldsvik. På platsen ska bolaget tillverka miljövänligt mineralgödsel från och med början av 2024.

Idag tog Cinis Fertilizers VD Jakob Liedberg tillsammans med ordförande i Örnskölds­viks kommunstyrelse, Anna-Britta Åkerlind, samt We Constructions VD Jonas Lindén, ett symboliskt första spadtag i Köpmanholmen. Spadtaget togs med en gemensam spade med tre handtag.

- Det vi ska bygga här i Köpmanholmen är något unikt. Här ska Cinis Fertilizer tillverka världens mest hållbara mineralgödsel från restprodukter från elbilsbatteritillverkning och massaindustri. Vi kommer att använda oss av traditionell och beprövad process­teknik som drivs av fossilfri el. Vår slutprodukt kaliumsulfat kommer att bli ett viktigt bidrag till den gröna omställningen av jordbruket, där våra slutkunder finns, säger Jakob Liedberg, grundare och VD för Cinis Fertilizer.

- Det är glädjande att vi idag ser Köpmanholmen utvecklas som en livskraftig och hållbar ort, med flera ben att stå på och där nya steg tas för att företag expanderar och nyetableras på orten. Nu tar vi ett spadtag för den gröna omställningen genom tillverkning av miljövänlig gödning för jordbruk ur restprodukter från annan industri, säger kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C).

Produktionsanläggningen i Köpmanholmen väntas stå färdig under första kvartalet 2024.