Gör allt som går att tillverka i tunnplåt


2023-01-24

Tillverkningen hos Plåtpressning är till stor del automatiserad av flera maskiner arbetar även under obemannade tider.
Bild: Bevego
Tillverkningen hos Plåtpressning är till stor del automatiserad av flera maskiner arbetar även under obemannade tider.

Danny Gilmartin, ägare och VD på Plåtpressning AB.
Bild: Bevego
Danny Gilmartin, ägare och VD på Plåtpressning AB.

Till vänster: Motivet skapas av att hålen i plåten är i olika storlekar.<br />Till höger: Hos Plåtpressning är årets julklapp alltid en unik drickahållare, fylld med ale.
Bild: Bevego

Till vänster: Motivet skapas av att hålen i plåten är i olika storlekar.
Till höger: Hos Plåtpressning är årets julklapp alltid en unik drickahållare, fylld med ale.



3D-skannern används bland annat vid konstruktion av plåtdetaljer.
Bild: Bevego
3D-skannern används bland annat vid konstruktion av plåtdetaljer.

Plåtpressning är specialiserade på stansning och bockning.
Bild: Bevego
Plåtpressning är specialiserade på stansning och bockning.

Utifrån är det inget som sticker ut, men när du öppnar dörren till Plåtpressning AB möts du av innovation, den senaste tekniken, och stor kompetens inom plåtbearbetning. Plåtpressning AB är experter på plåtbearbetning och arbetar med allt från fordonsdetaljer till värmepumpar. De håller till i Mölndal i Göteborg och deras kunder finns inom bland annat byggindustrin, medicinteknik och energisektorn.
– Vi kan göra allt som går att tillverka i tunnplåt, säger ägaren Danny Gilmartin.

Danny skulle egentligen flytta tillbaka till England med sin flickvän, men när hon såg rekryteringsannonsen från Plåtpressning i Göteborg fick hon Danny att söka jobbet. Med sina tidigare erfarenheter inom branschen fick Danny jobbet, och paret beslutade sig för att bosätta sig i Sverige istället. Detta var 2007, och när de dåvarande ägarna av Plåtpressning funderade på att sälja företaget påbörjades en övergång där Danny blev delägare, och tog sedan över som ensam ägare 2016.

Plåtpressning är experter på plåtbearbetning och är specialiserade på stansning och bockning. De arbetar nästan uteslutande i magnelis, ett material med hög korrosionshärdighet som kan stå emot de påfrestningar som applikationerna utsätts för. Största delen av det Plåtpressning tillverkar hamnar i utomhusmiljöer, som till exempel stativ och snöskydd till värmepumpar. Magnelis är också ett material som är snällare mot maskinerna, jämför man med aluzink och galvaniserat stål är beläggningen på magnelis inte lika klibbig, och riskerar inte att förstöra maskiner och verktyg.


Hög korrosionsklass, prisvärt och snällt mot maskinerna
– Tidigare arbetade vi med både aluzink och galvaniserat stål, beroende på om applikationen skulle användas inomhus eller utomhus. Nu när vi arbetar med magnelis kan vi använda samma plåt inomhus som utomhus eftersom det är ett prisvärt material. Magnelis har en mycket bra korrosionsklass och uppskattas av våra kunder, speciellt på västkusten där det är extra viktigt med motståndskraftig plåt som står emot saltet i luften, säger Danny.

Det var för ca 6–7 år sedan som samarbetet mellan Bevego och Plåtpressning startade. I samband med att Bevego utvecklade sitt arbete med magnelis tog Anders Vervaart på Bevego kontakt med Danny för att presentera materialets fördelar. Sedan dess har samarbetet växt och idag hjälper Bevego till med bland annat lagerhållning och leverans, medan Plåtpressning kan hjälpa Bevego när deras kunder behöver speciallösningar i plåt.


Samarbete mellan Plåtpressning och Bevego
– Plåtpressning är en av våra största kunder inom magnelis. Det är ett roligt företag som är väldigt innovativa och alltid villiga att testa nya material. Danny och teamet vill gärna vara först med att testa nya saker. Vi har en bra kommunikation och ett väldigt bra samarbete där vi hjälper varandra, det är värdefullt. Och när våra kunder behöver specialbeställa plåtdetaljer är det roligt att kunna tipsa om Plåtpressning, säger Anders Vervaart som är säljledare/KAM inom industri på Bevego.

Plåtpressning har idag 12 anställda, de har växt otroligt mycket de senaste åren och omsätter nu runt 30 miljoner kronor. I lokalerna i Mölndal är det ont om plats och här lagerhålls inte mer än nödvändigt, därför kommer Bevegos tjänster väl till pass. Samarbetet innebär inte bara leverans av plåt utan även lagerhållning. Bevego har alltid magnelis hemma för att snabbt kunna leverera till Plåtpressning, vilket gör att materialet finns nära till hands utan att ta plats på deras egna lagerhyllor.


Prototypframtagning och konstruktion av plåtdetaljer
Plåtpressning arbetar även med prototypframtagning och konstruktion av plåtdetaljer. Danny visar både upp en 3D-skrivare och en 3D-skanner som används på flera olika sätt i verksamheten. I 3D-skannern kan valfri form skannas in och utifrån det skapas en CAD-fil, som kan öppnas och bearbetas i datorn. Sedan förs filen över till någon av maskinerna i produktionen för att tillverka de rätta delarna i plåt.

– Vi kan lösa allt som går att tillverka i tunnplåt. Det vi gör i första hand är att lösa våra kunders problem kan man säga. Nu har vi precis gjort färdigt en order till en av Bevegos kunder i Vårgårda, vi packar och skickar det direkt till kunden idag. Det är roligt att Bevego kan rekommendera oss till sina kunder. Förutom att lagerhålla och leverera material kan Bevego också hjälpa oss genom att klippa plåt i sin anläggning. Ibland är det mer effektivt att plåten kommer färdigklippt till oss, så att vi direkt kan påbörja stansning och bockning, säger Danny.


Innovation med lasersvets och 3D-scanning
Precis som Anders nämnt är Danny gärna först ut med det senaste, just nu väntar han på en lasersvets som ska levereras i januari. Det är en typ av handsvets som blir en av de första i Sverige när den landar hos Plåtpressning. Att skära med laser är vanligt inom plåtbearbetning, men att svetsa med laser är en teknik som Danny vill utforska. Eftersom lasersvetsning inte kräver lika hög värme, eller att externt material tillsätts, hoppas Danny på att slippa stor del av efterbearbetningen och på så sätt spara mycket tid.

– Det blir många timmar på Youtube nu för att kolla på filmer om lasersvetsning.” säger Danny och skrattar. När det kommer till stål och plåt är det däremot sällan det lanseras några nyheter, just nu väntar Danny på fossilfri plåt. ”Vi får ser hur det utvecklar sig med fossilfri plåt. Det hade varit skönt om vi kunde minska vår påverkan på miljön, det hade känts lite bättre för samvetet. Vi gör det vi kan så länge, att återvinna allt stål är ju en självklarhet, och 2019 installerade vi solceller på våra lokaler som försörjer en del av vår produktion, avslutar Danny.


Källa: Bevego