Nordic Iron Ore AB ingår avsiktsförklaring med Hitachi Energy för elkraftsanläggning i Blötberget


2022-12-19

Nordic Iron Ore AB har ingått avsiktsförklaring (Letter of Intent) med Hitachi Energy för en tjänst som säkrar nödvändig elförsörjning till Blötberget. Genom att säkra stabil elförsörjning till gruvan tar bolaget ett viktigt steg i att återuppta hållbar brytning av järnmalm i Blötberget och kunna leverera grönt järnmalmskoncentrat till ståltillverkning.

Nordic Iron Ore utvärderar olika möjligheter för att säkra elförsörjningen till Blötberget där bolaget innehar samtliga tillstånd för att återuppta gruvdriften och bryta järnmalm. En viktig komponent i elförsörjningen är den så kallade elkraftsanläggningen.

Avsiktsförklaringen har ingåtts med Hitachi Energy och innebär att bolagen kommer att ingå exklusiva förhandlingar om en lösning kallad ”Electrification as a Service” för det 50/12kV-system som tillförlitlig gruvdrift i Blötberget kräver. Dessutom ska en option på batterilagring ingå vilket skapar en stabilisering av effektuttaget från anläggningen.

– Det är mycket tillfredsställande att vi tillsammans med Hitachi Energy nu kan gå vidare och konkretisera en ny affärsmodell som möjliggör att vi köper en elkraftsanläggning som en tjänst istället för att genomföra en kapitalintensiv investering. Denna lösning gör att vi minskar kapitalbehovet i verksamheten och reducerar inte bara bolagets finansiella risk utan även installations- och driftsrisker, säger Ronne Hamerslag, VD för Nordic Iron Ore.


Källa: Nordic Iron Ore