SKF i Göteborg har levererat en stororder på tätade lager till mineralgruva


2022-12-19

Tätade sfäriska rullningslager i ny design som tillverkas i Göteborg.
Bild: Kwok Keung Cheng
Tätade sfäriska rullningslager i ny design som tillverkas i Göteborg.

SKF i Göteborg har levererat en stororder på totalt tolv stora tätade sfäriska rullningslager i storlek upp till 2,5 meter i ytterdiameter, avsedda för en mineralgruva i Latinamerika. De nydesignade tätade sfäriska rullningslagren är nu i serieproduktion vid fabriken i Göteborg.

– Leveransen bekräftar att kunderna ser ett stort värde i den nya lagerdesignen, som Göteborgsfabriken är ensam om på marknaden att serietillverka i denna storlek och design, säger Daniel Ortega produktchef för tätade sfäriska rullningslager på SKF.

Efterfrågan på mineraler i världen är stor vilket sätter press på effektiv drift och smidig leveranskedja för gruvindustrin. Därför byter inte operatörer så gärna tidigare beprövade lagerarrangemang i kritisk maskinutrustning. En traditionell lagerlösning i en stenkross består av ett öppet lager i vilket man pressar in fett som i sin tur skapar en barriär som hindrar smuts att komma in i lagret.

Den nya lagerdesignen från SKF, som omfattar stora lager med en ytterdiameter upp till 2,5 meter, består av två tätningar som skyddar lagrets rullar, hållare och löpbanor mot smuts vilket ökar lagerlivslängden markant. Lagret har dessutom samma lastkapacitet som ett öppet lager. Tätningslösningen innebär att smörjfettanvändningen kan minskas med ansenlig mängd. En kund som använde den nya lagerdesignen i en stenkross, minskade sin årliga fettkonsumtion från hela 540 kg till endast 7 kg. Det sparade både pengar för kunden och påverkar arbetsmiljön positivt.

Dessutom kan lagret rekonditioneras och användas igen, två gånger om. Rekonditioneringen görs i något av SKF:s globala servicecenter som är geografiskt nära kunden, vilket minskar risken för långa leveranstider och innebär lägre CO2-utsläpp.

– Vi har ett försprång genom att vi är först i serieproduktion med denna design och har än så länge över 160 olika storlekar av detta lagerslag i tätad design. För oss handlar det om att ständigt utveckla våra produkter för effektiv prestanda i roterande utrustning med så låg miljöpåverkan som möjligt. Dessa tätade lager utgör en viktig del i att skapa en hållbar cirkulär ekonomi, säger Daniel Ortega.


Källa: SKF