Saab får beställning på korträckviddigt luftvärn från Lettland


2022-12-15

Bild: Saab

Saab har fått beställningar på luftvärnssystemet RBS 70 NG och radarn Giraffe 1X från det lettiska försvarsministeriet. Leveranser kommer att påbörjas under 2022.

Giraffe 1X-radarn kombinerad med RBS 70 NG kommer att ytterligare stärka Lettlands försvarsförmåga genom förbättrad prestanda.

– Vår breda kunskap inom luftvärnssystem innebär att vi kan erbjuda en helhetslösning inom området. Med den här beställningen får den lettiska försvarsmakten radarn Giraffe 1X, med dess utmärkta förmåga, samt RBS 70 NG, som är det mest kapabla korträckviddiga luftvärnssystemet på marknaden,” säger Mats-Olof Rydberg, marknadschef på Saabs affärsenhet Missile Systems.

RBS 70 NG används av en rad länder i världen, däribland Sverige, Tjeckien och Brasilien. Den senaste versionen är utrustad med en automatisk målsökare och har inbyggt mörkersikte. Giraffe 1X är en kompakt, lättviktig och högpresterande 3D-radar som är kontrakterad av ett flertal kunder. Giraffe 1X kan användas för bland annat luftvärn, bekämpning av obemannade luftburna farkoster (C-UAS), skydd av byggnader och platser, såväl som marina applikationer på alla typer av fartyg.


Källa: Saab