IF Metalls avtalsråd säger ja till avtalskrav på 4,4 procent


2022-11-16

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Bild: Stefan Jerrevång
IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Tisdagen den 15 november beslutade IF Metalls avtalsråd att ställa sig bakom både Facken inom industrins avtalsplattform samt förslaget till LO-samordning.

IF Metalls förbundsstyrelse kommer nu att meddela Facken inom industrin att förbundet står bakom kraven i avtalsplattformen, som innehåller löneökningar på 4,4 procent, fortsatta avsättningar till deltidspension och en låglönesatsning.

– Vi växlar nu upp våra lönekrav. Svenska industriföretag har en mycket god lönsamhet, konkurrenskraften är stark och Sverige har en hög sysselsättningsgrad. Det finns inga skäl att öka vinsterna ytterligare på lönernas bekostnad. Vi ska plocka ut varenda krona som arbetsgivarna kan betala, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Förbundsstyrelsen kommer också meddela LO:s styrelse att IF Metall ställer sig bakom LO:s gemensamma avtalskrav, som bland annat innehåller en låglönesatsning och en extra satsning på avtalens lägstalöner.

– I dagens läge, med hög inflation och kraftigt ökande levnadsomkostnader, är det viktigt med extra fokus på de som har de lägsta lönerna. Det är de med låga löner och små marginaler som är extra utsatta när priser och räntor stiger snabbt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.


Fakta: IF Metalls avtalsråd består av drygt 200 förtroendevalda ombud, och uttalar sig i frågor som rör avtalsfrågor, lönekrav och villkor.


Källa: IF Metall