ABB:s fabrik i Finland blir helt koldioxidneutral


2022-11-04

Bild: ABB

ABB har uppnått koldioxidneutral drift i fabriken i Borgå, Finland, där man minskat koldioxidutsläppen med 636 ton under det första året. Besparingen motsvarar att köra bil 112 gånger runt ekvatorn eller att värma upp en eldriven bastu varje dag i 373 år. Genom att kombinera digitala lösningar, elektrifiering och förnybar teknik har fabriken tagit ett viktigt steg mot en mer hållbar värdekedja.

Den 6 600 kvadratmeter stora anläggningen som tillverkar installationsprodukter som strömställare och vägguttag, dimmers och dosor för marknaden för smarta byggnader i Norden använder nu 100 procent förnybar energi. Genom att använda återvunnen plast som råmaterial har koldioxidavtrycket minskat med ytterligare 106 ton per år. Laddarna för elfordon som finns på plats för medarbetare och besökare laddas också med förnybar energi.

Utan några fossila bränslen alls blir Borgå den senaste ABB-anläggningen i världen som att uppnå koldioxidneutral drift med hjälp av den senaste tekniken från ABB och dess partners, genom det pågående Mission to Zero™-programmet. Mission to Zero är ett koncept för ABB:s väg mot koldioxidneutralitet, både för de egna anläggningarna och för kundernas. Förutom att hjälpa till att uppnå globala utsläppsmål bidrar programmet till att trygga bättre luftkvalitet och biologisk mångfald i samhället.

– Då en femtedel av världens koldioxidutsläpp kommer från tillverknings- och produktionssektorerna1, spelar digitaliseringen av byggnader genom uppkopplad teknik och fastighetsautomation en nyckelroll för att hjälpa till att hantera elnätets tillförlitlighet, energiförbrukning och driftskostnader, säger Marko Utriainen, chef för ABB:s fabrik i finska Borgå, och fortsätter:

– Korrekt information är avgörande för hållbarhetsprojekten, så vår lösning ABB BE Sustainable with Active Energy, som övervakar anläggningar i realtid och analyserar förbruknings- och utsläppsnivåer, installerades för att hjälpa fastighetschefen att få en överblick av anläggningens koldioxidavtryck och hantera energiförbrukning, utsläpp och kostnader.

Anläggningen i Borgå återvinner energi från fabrikstillverkningen med både ett jordvärmesystem och solcellsteknik för att utnyttja värme från luftkompressorer och värmeåtervinning från de fjärrkylsystem som sköter plastbearbetningsmaskinerna. Detta uppnås genom att man installerat tryckluftskompressor som utvinner den värme som annars skulle förvinna ut i atmosfären. Genom att modernisera anläggningen kunde den totala energiförbrukningen minskas med 21 procent med hjälp av värmeåtervinning från produktionen, säsongsmässig lagring av värmeenergi, en värmepump och fristående solcellsteknik.


Källa: ABB