Skräddarsydda utbildningar lockar fler kvinnor till industrin


2022-11-03

Anel Aljicevic, verksamhetschef inom kompetensutveckling i Växjö.
Bild: Montico
Anel Aljicevic, verksamhetschef inom kompetensutveckling i Växjö.

Det finns ett stort behov av utbildad personal inom industrin. Dessutom strävar branschen efter att öka andelen kvinnor då mångfald är en viktig tillgång. Montico har därför startat rekryteringsutbildningar skräddarsydda efter företagens behov och särskilt riktade mot kvinnor.

Rekryteringsutbildningarna tas fram i samarbete med företag som behöver anställa och kan vara antingen vuxenutbildningar eller arbetsmarknadsutbildningar inom bland annat svets, CNC och montering och riktar sig mot kvinnor. Det har visat sig vara ett lyckat koncept.

– På vår skola i Växjö har vi i dagsläget totalt 32 svetselever, varav 21 är kvinnor. Detta är ett resultat av ett nära samarbete med bland annat Volvo CE och Saab. Vi kör även rekryteringsutbildningar åt exempelvis Holtab, Gehab och PLS Truck Bodies dit vi utbildar elmontörer och för Volvo har vi precis börjat en ny rekryteringsutbildning gällande montörer, säger Anel Aljicevic, verksamhetschef inom kompetensutveckling i Växjö.

Utbildningarna leder i många fall till anställning, oftast på företaget där de gjort sin APL och bidrar därmed till att företagen inom industrin ökar sin mångfald.

– Vi ser mycket positivt på den här typen av samarbeten där vi hjälper företag att hitta rätt kompetens och samtidigt stärker svensk industri och bidrar till att göra den mer jämställd, säger Anel Aljicevic.


Källa: Montico