Epiroc förvärvar ledande leverantör av lösningar för gruvautomation


2022-11-03

RCT automation center.
Bild: Epiroc
RCT automation center.

Epiroc har tecknat avtal om att förvärva Remote Control Technologies Pty Ltd, ett australiensiskt bolag som tillhandahåller automations- och fjärrkontrollslösningar för gruvkunder världen över. Med detta förvärv blir Epiroc den världsledande leverantören av automationslösningar inte bara för bergborrning i dagbrott och underjord, utan även för lastare och truckar underjord.

Remote Control Technologies, känt som RCT, har sitt huvudkontor i Perth, Australien, med kunder i över 70 länder. Bolaget tillhandahåller automations- och fjärrkontrollslösningar för såväl enstaka maskiner som blandade maskinflottor oavsett tillverkare eller typ av utrustning. RCT tillhandahåller även data- och informationssystem, system för hantering av flottor och maskiner, samt maskinskyddssystem.

RCT har ungefär 225 anställda och hade intäkter under räkenskapsåret som slutade den 30 juni 2022 om cirka 600 miljoner kronor.

– Automation blir allt viktigare för gruvindustrin för att stärka säkerhet och produktivitet, och RCT:s avancerade lösningar kompletterar Epirocs befintliga automationserbjudande väl. Tillsammans kommer vi att tillhandahålla kompletta automations- och fjärrkontrollslösningar som stödjer våra kunder på deras väg mot optimal drift, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.

– Vi är särskilt glada att Bob Muirhead, RCT:s grundare och en sann pionjär inom gruvautomation, kommer att fortsätta i en aktiv ledningsroll. Vi ser fram emot att välkomna det starka RCT-teamet till Epiroc.

Förvärvet förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2022. Transaktionen omfattas inte av offentliggörande­skyldighet enligt EU:s marknadsmissbruksförordning.


Källa: Epiroc