ABB omprofilerar portföljen med autonoma mobila robotar


2022-09-27

Bild: ABB

ABB har lanserat den första serien av omprofilerade autonoma mobila robotar (AMR) efter förvärvet av det ledande mobilrobotföretaget ASTI Mobile Robotics under 2021. Efter att AMR adderats till portföljen är nu ABB det enda företaget som har ett omfattande och integrerat erbjudande med robotar, AMR:er och lösningar för maskinautomation.

– Vid en tid då företag är ute efter olika robotlösningar för att hjälpa dem att bli mer effektiva, flexibla och motståndskraftiga är vi det enda företaget som stöttar dem med våra integrerade lösningar med AMR:er, robotar och tekniker för maskinautomation, säger Marc Segura, chef för ABB:s division Robotics.

– Detta är revolutionerande för våra kunder. De kan samarbeta med en partner som tillhandahåller allt de behöver för att anpassa sig till de möjligheter och utmaningar som drivs av individualisering, arbetskraftbrist och störningar i försörjningskedjan. Vår omprofilering understryker enkelheten i och fördelarna med de integrerade lösningar vi erbjuder våra kunder.

ASTI Mobile Robotics lösningar har nu omprofilerats och integrerats i ABB:s portfölj under namnet Flexley™, vilket syftar på den flexibla drift AMR erbjuder. De första modellerna som lanseras, Flexley Tug och Flexley Mover, omfattar tillämpningar som bogsering, vagntransporter på upp till 2 000 kg, liksom lyft- och transportställ, containrar och pallar på 1 500 kg.

De framtida autonoma mobila robotarna från ABB kommer att bygga på ASTI:s användning av laserskannerbaserad 2D SLAM-navigering och drar också nytta av Sevensense Robotics – ett schweiziskt startupföretag i ABB:s portfölj av partnerföretag – banbrytande VSLAM-teknik som gör det möjligt för mobila robotar att navigera i komplexa och dynamiska miljöer. Den unika tekniken öppnar upp för nya möjligheter med flexibel tillverkning – AI som gör ABB:s AMR:er lika autonoma som dess robotarmar, samtidigt som arbetet blir produktivare och säkrare för människor.

– Marknaden för autonoma mobila robotar kommer att växa avsevärt med en årlig tillväxttakt på cirka 24 procent mellan 2021 och 2028, säger Verónica Pascual, global chef för AMR-verksamheten på ABB Robotics.

– Integreringen av ASTI:s AMR-sortiment och framtagningen av vårt globala tillverknings- och supportnätverk innebär att vi är väl positionerade att klara denna tillväxt och ge våra kunder nya sätt att tackla utmaningarna i försörjningskedjan och tillgodose efterfrågan på större flexibilitet och hastighet som uppkommit på grund av den fortsatta ökningen inom e-handeln.

ABB tillhandahåller redan AMR-lösningar till kundprojekt och har arbetat med den strategiska partnern Expert Technology Group i Storbritannien för att leverera en komplett monteringslinje baserad på AMR:er till biltillverkaren REE – ett startupföretag som tillverkar en revolutionerande drivlina för elfordon. ABB:s automationsslösning transporterar produkter mellan automatiserade robotceller och manuella monteringsstationer och kombinerar användningen av ABB-robotar, visionsfunktionspaket och AMR:er.


Källa: ABB