Stora Enso säljer tysk pappersanläggning


2022-09-14

Bild: Stora Enso

Stora Enso har undertecknat ett avtal om att avyttra sin anläggning för pappersproduktion i Maxau, Tyskland, med alla tillhörande tillgångar, till Schwarz Produktion, en del av Schwarz Group, och en av världens största detaljhandelskoncerner. Bolagsvärdet uppgår till omkring 210 miljoner euro, och avyttringen förväntas ske i början av 2023, med förbehåll för myndighetsgodkännande.

Transaktionen ingår i den tidigare aviserade planen att avyttra fyra av Stora Ensos fem pappersanläggningar. I linje med företagets strategi fokuserar Stora Enso på långsiktig tillväxt för sina förnybara produkter inom förpackningar, byggprodukter och innovationer inom biomaterial.

– Vi är mycket nöjda med det här avtalet eftersom det uppfyller vårt mål att skapa en långsiktigt hållbar framtid för Maxau-anläggningen och dess anställda. Vi kommer att fortsätta avyttringsprocessen för de tre återstående pappersanläggningarna i Nymölla, Hylte och Anjala, säger Seppo Parvi, CFO på Stora Enso och chef för divisionen Paper.

Schwarz Produktion förväntas överta ägandet av Maxau-anläggningen i början av 2023. Schwarz planerar att fortsätta bedriva pappersproduktion på anläggningen, och de 440 anställda inom Maxaus bruksorganisation kommer att omfattas av transaktionen. Stora Enso kommer att fortsätta driva Maxau-anläggningen och tillgodose dess kunder av superkalandrerat papper (SC) tills dess att transaktionen är slutförd.

Transaktionen kommer att minska Stora Ensos årliga kapacitet av SC-papper med 530 000 ton. Baserat på 2021 års siffror förväntas avyttringen minska Stora Ensos årliga omsättning med ungefär 250 miljoner euro. Med förbehåll för justeringar på slutdatumet kommer Stora Enso att bokföra en engångsvinst från avyttringen på cirka 50 miljoner euro i sitt rörelseresultat enligt IFRS under det första kvartalet 2023, vilket betraktas som en jämförelsestörande post.

Avyttringsprocessen fortgår för de återstående pappersanläggningarna i Nymölla, Hylte och Anjala, utan någon fastställd tidpunkt för slutförandet. Processen har ingen direkt påverkan på Stora Ensos pappersverksamheter, som fortsätter att tillgodose sina respektive kunder. En förstudie pågår vid anläggningen i Langerbrugge gällande en potentiell konvertering av en av de två papperslinjerna till en produktionslinje för wellpappråvara. Stora Enso fortsätter att tillgodose Langerbrugges papperskunder åtminstone fram till slutet av 2024.

Stora Enso har för närvarande fem anläggningar för pappersproduktion. Totalt sett har divisionen Paper för närvarande cirka 2 300 anställda. Under 2021 uppgick Paper divisionens nettoomsättning till 1 703 miljoner euro.


Källa: Stora Enso