Ny tandborste kan spara 80 ton plast varje år


2022-09-13

Bild: Orkla

Med inspiration från naturen har Orkla-varumärket Jordan tagit fram den nya tandborsten Ultralite, vars design minimerar mängden plast i tandborsten och sparar upp till upp till 50 procent plast jämfört med andra tandborstar. Den nya tandborsten väger bara 9,2 gram. Genom att minska mängden plast i tandborstarna skulle vi i Sverige kunna spara 80 ton plast årligen.

– Orkla och Jordan har i flera år gått i bräschen för mer miljövänliga produker för mun- och tandhälsa. Eftersom plast har mycket bra egenskaper för tandborstar tittar vi på hur vi kan använda mer återvunnen plast, fossilfri plast och att minska mängden material i produkterna. Jordan Ultralite är ett bra exempel på att en liten förändring i designen kan innebära stora miljövinster, säger Johanna Hjälm, Brand Manager för Jordan.

Tandborsten har designats inspirerad av bikupors lätta, men starka, konstruktion. Genom designen använder tandborsten upp till hälften så mycket plast som en vanlig tandborste och väger endast 9,2 gram. Tandborsten finns att köpa i välsorterade dagligvarubutiker. Plasten i tandborsten är ett så kallat monomaterial, vilket gör den lättare att återanvända.

Jordan har sedan tidigare även lanserat produktserien Green Clean, där produkterna är baserade på 100 procent återvunnen plast från matförpackningar och förpackningarna är helt plastfria.

I Sverige säljs årligen över 9 miljoner tandborstar inom dagligvaruhandeln och på apotek. Om samtliga tandborstar var lättviktstandborstar och vägde 9 g mindre än de gör idag likt Jordan Ultralites design, skulle totalt över 80 ton plast sparas.

Orkla har som mål att all plast som används i produkter ska komma från förnybara eller återvunna källor innan år 2025. Målet är dessutom att 100% av våra förpackningar ska vara återvinningsbara.

– Genom vår verksamhet och vårt fokus på lokala och hållbara produkter vill vi bidra till en mer hållbar och hälsosam vardag. Därför är vi mycket stolta över Jordans nya tandborste, som ännu en gång visar hur man kan använda plasten på ett bättre sätt för planeten, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.


Källa: Orkla