Sprickor i Kiruna sjukhus utreds


2022-09-12

Efter rapporter om sprickbildning i sjukhuset i Kiruna har LKAB låtit göra en undersökning av fastigheten. Den har konstaterat påverkan som kan antas bero på gruvbrytningen. Det finns inte risk för att bärande delar brister akut, men processen för ett nytt sjukhus måste påskyndas.

LKAB:s gruvbrytning gör att stora delar av centrala Kiruna avvecklas och flyttar till nya områden. Det senaste året har sprickbildning upptäckts på ett antal byggnader tidigare än prognoserna har indikerat. Nu har det upptäckts även på delar av Kiruna sjukhus.

– Enligt den senaste prognosen skulle det befintliga sjukhuset behöva ersättas först 2030, men det behöver nu tidigareläggas och arbetet med att bygga ett nytt sjukhus måste ske snabbare, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingar på LKAB.

Undersökningen som utförts på sjukhuset visar att det finns sprickor i framför allt en byggnad på sjukhusområdet, vilket påverkat bland annat dörrar. Fler utredningar ska göras för att få en bättre bild av påverkan och vilka förstärkningsåtgärder som går att göra.

– Vi har informerat regionen och har sedan tidigare långt gångna diskussioner för ersättning till ett nytt sjukhus. Vi måste nu också se över eventuella lösningar med tillfälliga lokaler för delar av sjukhusverksamheten om det skulle bli nödvändigt. De kostnaderna kommer LKAB att ta i sådana fall, säger Stefan Hämäläinen.


Källa: LKAB