SKF och Ovako når milstolpe
på resan mot lagerproduktion
med nettonollutsläpp


2022-09-09

Bild: SKF

SKF har uppnått en viktig milstolpe på resan mot en värdekedja med nettonollutsläpp av växthusgaser. Tillsammans med svenska stålproducenten Ovako har SKF tillverkat ett sfäriskt rullager med 90 procent lägre utsläpp än sitt vanliga SRB-lager.


Lagret är tillverkat i SKFs fabrik med nettonollutsläpp i Göteborg av återvunnet stål från Ovakos fabrik i Hofors.

Som ett exempel på företagets samarbete har lagret redan installerats i en kran i fabriken i Hofors där det är ett av hundratals uppkopplade lager som möjliggör att verksamheten drivs smidigare med färre oplanerade produktionsstopp.

Göteborgsfabriken är SKFs tredje fabrik som uppnår nettonollutsläpp som en del av koncernens ambition att uppnå nettonollutsläpp i hela verksamheten år 2030. Tack vare en rad förbättringar och investeringar i sin process har Ovako uppnått koldioxidneutralitet för hela deras globala verksamhet, baserat på 97 procent återvunnet material och fossilfri elektricitet.

Förutom att arbeta med leverantörer för att minska koldioxidavtrycket från skrotbaserad stålproduktion arbetar SKF även med en rad partners för att förverkliga dramatiska minskningar och, på sikt, nettonollutsläpp från järnmalmsbaserad stålproduktion.

– Industrins resa mot lagerproduktion med nettonollutsläpp ökar takten och den här milstolpen illustrerar såväl vår ledande position som betydelsen av att samarbeta. Ovako och SKF har en lång historia tillsammans och detta är ytterligare ett konkret exempel på hur vi arbetar mot en mer cirkulär industriell utveckling, säger Rickard Gustafson, Vd och koncernchef på SKF.

– Genom hela SKFs och Ovakos långa historia av samarbete har vi sedan många årtionden framgångsrikt utvecklat hållbara stålprodukter. Med denna viktiga milstolpe fortsätter nu resan mot lagerproduktion med nettonollutsläpp med användning av stål från 100 procent koldioxidneutral produktion, säger Marcus Hedblom, Vd och koncernchef på Ovako.


Källa: SKF