Saab får beställning på Carl-Gustaf-ammunition och AT4 från USA


2022-09-08

Bild: Saab

Saab har fått en beställning på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf och på pansarskottet AT4CS RS från den amerikanska försvarsmakten. Ordervärdet är 81,8 miljoner amerikanska dollar, vilket motsvarar cirka 812,7 miljoner kronor, och leveranser kommer att ske under 2024.


Ordern är lagd inom ett ramavtal som tecknades 2019 mellan Saab och den amerikanska armén som innebär att kunden kan lägga beställningar på Carl-Gustaf-ammunition och pansarskottet AT4 under en femårsperiod.

Systemen som ingår i beställningen kommer att användas av den amerikanska armén, marinkåren och specialförband.

– Vi är stolta att fortsätta förse vår kund med världsledande understödsvapen med multifunktionsförmåga. Beställningen bidrar till att amerikanska försvarsmakten behåller sin överlägsna förmåga mot fientliga stridsfordon och soldater, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Det mångsidiga, bärbara vapensystemet Carl-Gustaf avfyras från axeln och ger soldater förmåga att hantera alla typer av utmaningar på slagfältet. Pansarskottet AT4 har visat sin effektivitet mot byggnader, landstigningsfartyg, helikoptrar, bepansrade fordon och soldater.

Carl-Gustaf har använts av amerikanska försvarsmakten sedan 1990-talet. Under 2018 stod det klart att den amerikanska armén förvärvar den senaste versionen av systemet, Carl-Gustaf M4.


Källa: Saab