Starkt resultat
– men osäkra tider väntar


2022-08-30

Bild: Moelven

Moelven levererar sitt historiskt starkaste andra kvartal, men rustar sig för en mer utmanande framtid.
– Det kommande halvåret präglas av mycket stor osäkerhet och variationer i efterfrågan. Vi ser framför oss en vardag som mer liknar den vi hade innan pandemin, säger Morten Kristiansen, koncernchef för Moelven Industrier ASA.

Moelven omsatte 4 268 miljoner norska kronor under andra kvartalet, vilket är en ökning med 119 miljoner norska kronor jämfört med samma period föregående år. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 897 miljoner norska kronor (823 miljoner norska kronor).


1,2 miljarder kronor i investeringar
– Moelven har använt den goda resultatutvecklingen för att rusta koncernen för framtiden och vi har beslutat att genomföra ett av de största investeringslyften genom tiderna. Det är investeringar som gynnar många lokalsamhällen, men som också stärker koncernens flexibilitet och konkurrenskraft, säger Kristiansen.

Innan sommaren beslutade Moelvens koncernstyrelse att investera 382 miljoner svenska kronor i en ny pelletsfabrik och energiproduktion i Karlskoga.

Tidigare i våras gav styrelsen klartecken för ett investeringspaket på 210 miljoner norska kronor för att förbättra kapaciteten, effektiviteten och klimatavtrycket för enheterna Moelven Mjøsbruket i Biri, Moelven Treinteriør i Brøttum, Moelven Våler i Braskereidfoss och Moelven Notnäs Ransby i Torsby.

Tillsammans med förra årets beslut om investeringar för utveckling och modernisering av Moelven Edanesågen och Moelven Valåsen har Moelven beslutat om strategiska investeringar värda mer än 1 200 miljoner norska kronor under det senaste året.


Osäkra tider väntar
Efterfrågan på träbaserade varor på den internationella marknaden har varit god under första halvåret, men inte lika hög som under 2021. I Skandinavien ser vi en större nedgång för efterfrågan inom byggvaruhandeln och nya bostadsprojekt.

– Det har redan fått konsekvenser för bostadssegmentet inom modulverksamheten på den norska sidan, säger Kristiansen.

Tidigare denna månad varslades 80 medarbetare hos Moelven Byggmodul i Hjellum om permittering och en större omstruktureringsprocess aviserades för att stärka konkurrenskraften.

– Vår bransch genomgår stora förändringar och efter en markant tillväxt för både efterfrågan och prisutvecklingen går vi nu in i en mer osäker period. Det beror på att stigande räntor, energipriser och kostnadsnivåer generellt kyler ned delar av marknaden. Det innebär att vi förväntar oss säsongsvariationer och resultatnivåer som påminner mer om nivåerna innan pandemin, förutspår Kristiansen.


Trettenbron i Gudbrandsdalen
Moelven Limtre AS var en underentreprenör som ansvarade för tillverkning av limträ och installation av överbyggnaden på bron som kollapsade vid Tretten den 15 augusti i år. Statens Vegvesen var byggherre. Dimensionering och projektering av bron har utförts av ett rådgivande konsultföretag som anlitats av byggherren.

Orsaken till händelsen är inte känd, men Moelven har kontaktat Innlandets fylkeskommun, som äger bron, för att erbjuda vårt stöd i de olika utredningar som ska genomföras.

– Det här är mycket allvarligt och först och främst är vi lättade över att det inte orsakade allvarliga personskador för de inblandade. Moelven har levererat många broar i limträ och vi är mycket intresserade av att få alla fakta på bordet om vad som gått fel med den här bron, avslutar Kristiansen.


Källa: Moelven